BLOG

BLOG

HAREKETSİZ DÖNEMLERİMİZDE KİLO ALMAMAK İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN 6 AKTİVİTE


Hareketsiz Dönemlerimizde Kilo Almamak İçin Yapmamız Gereken 6 Aktivite

Yılın ilk aylarında başlayan salgın günlük rutinlerimizi de önemli ölçüde değiştirdi. Bugüne kadar birçoğumuzun hayatında pek de yeri olmayan yeni deneyimler yaşamaya başladık. Covid 19 pandemisinin baş göstermesiyle beraber birçoğumuzun hayatına, evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi yenilikler girdi. Bu süreçte, kapalı alanlarda ve bilgisayar başında eskisinden çok daha fazla zaman geçirmeye başladık. Yaşadığımız bu değişim, birçok zorluğu da beraberinde getirdi. Bu süreçte en çok da hareketsizlikten mustaribiz ve bu da kilo almamıza sebep olabilir. Bunu önlemek için ise beslenme düzenimize dikkat etmemiz ve egzersiz yapmamız gerekiyor. İşte bu dönemde sizi kilo almaktan kurtaracak ve sağlığınıza katkı sağlayacak 6 öneri...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Ödem Atmaya Yarayan 7 Çay Tarifi

1. Beslenme Alışkanlıklarınıza Dikkat Edin

Vücudun formunu sağlamak için üzerinde durulması gereken ilk konu elbette ki beslenme alışkanlığı. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni, vücudunuzun formunu korur. Ayrıca sağlıklı ve zinde hissetmek için de oldukça önemli. Vücudun karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarına yönelik bir beslenme alışkanlığı edinmek altın kural. Tükettiğiniz besinlerin vitamin ve mineral açısından zengin olması ama fazla kaloriye sahip olmaması gerekiyor. Bu sayede sağlığınızı koruyabilir ve kilo problemi yaşama ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz.

 

2. Bol Bol Hareket Edin

Bol Bol Hareket Edin

Kilo problemi yaşamamak için en az beslenme kadar önemli olan bir diğer altın kural, hareketli bir yaşama sahip olmak. Günlük olarak alınan besinler, vücudun harcayacağı enerjiye eşit olmalı. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinden fazlasını almak kilo sorunu yaşamanıza neden olur. Yani, ne kadar çok besin tüketiyorsanız o kadar çok enerji harcamalısınız. Uzun süre hareketsiz kalmak, eklem ve kas sağlığınız için de büyük tehlike oluşturur. Bu yüzden, gün içinde bol bol hareket etmeye ve haftanın en az 3-4 günü egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.

 

3. Lif Açısından Zengin Besinler Tüketin

Metabolizma hızı, kilo kontrolünde oldukça önemli bir yer tutuyor. Fonksiyonel bir şekilde çalışan ve sağlıklı bir sindirim sistemi, hareketsiz dönemleri kilo almadan geçirebilmenin en önemli anahtarlarından biri. Lifli gıdalar tüketerek sindirim sistemini destekleyebilir ve metabolizma hızınızı artırabilirsiniz. Lif içeriği en zengin olan gıdaların başında taze meyve ve sebzeler ile kuru yemiş ve tahıllar geliyor. Hem kolaylıkla ulaşabileceğiniz hem de zevkle tüketebileceğiniz bu gıdalar, fazla kilolara karşı verdiğiniz savaşta en büyük yardımcılarınız arasında olacak.

 

4. Bol Bol Su Tüketin

Su; yalnızca hareketsiz dönemlerde değil, hayatınızın her anında bol bol tüketmeniz gereken bir gıda. Hareketsiz olduğunuz dönemlerde dahi günde en az 2 litre su içmeniz, metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olur. Elbette bu miktarı çay, kahve gibi içeceklerden ayrı olarak düşünmeniz gerekiyor. Bol su tüketmek solunum yollarınızın nemli kalmasını ve böylelikle virüslere karşı korunmanızı da sağlıyor. Suyun yerine tutabilecek hiçbir alternatif ürün yok, sağlıklı ve zinde olmak için bol bol su içmeyi unutmayın.

 

5. Sağlıklı Atıştırmalıklar Tercih Edin

Hazır gıdalar ile yüksek kaloriye sahip besinlerin tüketilmesi, fazla kilolara sebep oluyor. Öğün aralarında tükettiğiniz yüksek kaloriye sahip hazır gıda ürünleri, vücudun formunu kaybetmesine neden olabiliyor. Özellikle yüksek şeker oranına sahip besinler sağlık için önemli bir risk teşkil ediyor. Çikolata, cips, bisküvi ve benzeri yüksek kalorili ürünleri tüketmemeye özen gösterin. Bunların yerine taze veya kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tüketmeniz daha az kalori almanızı sağlar ve vücudunuzu destekler.

 

6. Probiyotik Takviyeleriyle Vücudunuzu Destekleyin

Kilo kontrolünü sağlamak için probiyotik besinler tüketerek kendinize büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak ve bağışıklığı kuvvetlendirmek noktasında probiyotikler çok önemli faydalar sağlıyor. Yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt ürünleri ile turşu gibi fermente ürünler hem faydalı hem de oldukça lezzetli probiyotik besinler arasında yer alıyor. Ayrıca probiyotik içeren takviye gıda ürünlerinden de faydalanmak mümkün. Bu besinleri diyet listenize ekleyerek gün içerisinde düzenli olarak tüketebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sıcak Havalarda Yapılabilecek En Uygun Sporlar

Düzenli Egzersiz ve Kilo Kontrolünün Sağlığınızda Yaratacağı 8 Mükemmel Etki

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek

Ne Yersen O'sun! Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri