BLOG

BLOG

SALGIN SÜRECİNİN İŞ PERFORMANSINIZI ETKİLEMESİNE İZİN VERMEYİN!


Dünya genelinde Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemler hala devam ediyor. Normalleşme sürecine yavaş yavaş girmiş bulunsak bile, salgının hala bir tehdit unsuru olduğu ve önlemlerden vazgeçilmemesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Bu süreçte fiziksel izolasyon nedeniyle monotonlaşan hayatlar, insanlar üzerinde psikolojik değişimlere sebep oldu. Özellikle bu dönemde evden çalışmak zorunda olan kişiler, aniden değişen hayatları ve Covid-19 salgınının çevresel baskısıyla beraber yoğun kaygı ve stres yaşadıkları için iş performanslarının düştüğünü belirtiyor. Salgın sürecini en az zararla atlatmanızı sağlayacak ve iş performansınızın olumsuz etkilenmesini engellemenize yardımcı olacak önerileri sizinle paylaşacağız.

 

Evden Çalışanlar İçin Tavsiyeler

1. Mutlaka Belirli Bir Çalışma Alanınız Olsun

Mutlaka Belirli Bir Çalışma Alanınız Olsun

Evinizde iş saatleri içerisinde vakit geçireceğiniz, çevrenizde konsantrasyonunuzu etkileyecek unsurların olmadığı bir çalışma alanı yaratmalısınız. Ev halkından izole bir odada çalışma alanınızı yaratmalı ve mümkün olduğunca odaya kimsenin girmemesini sağlamalısınız. Ara verdiğiniz zamanlarda ve işleriniz bittiğinde çalışma alanınızı terk etmeli ve orada ekstra vakit geçirmemelisiniz.

Kendinize boş zamanlarınızda vakit geçirmek için ayrı bir bölüm oluşturarak verimliliğinizi artırabilirsiniz. Ofis ortamınıza veya iş yerindeki masanıza benzer şekilde dekore edilmiş bir çalışma alanı size ofisinizi hatırlatarak daha iyi motive olmanızda yardımcı olabilir.

 

2. Pijamalardan Kurtulun

Pijamalardan Kurtulun

Sabah uyanıp işinizin başına geçerken, görüntülü konuşmalar yapmasanız bile pijamalarınızı çıkarın ve kendinize çekidüzen verin. Elbette işe gider gibi resmi kıyafetler giymenize gerek yok, sadece pijamalarınızdan kurtulup günlük kıyafetlerinizi giymek bile motivasyonunuzu yükseltmeye yeter ve kendinizi dinamik hissetmenizi sağlar.

 

3. Düzenle Başlayan Gün, Düzenle Devam Eder

Düzenle Başlayan Gün, Düzenle Devam Eder

Salgın öncesinde işe giderken hangi saatte kalkıyorsanız yine o saatte kalkmaya çalışın. Aynı saatte kahvaltı yapın, aynı saatte kahvenizi için, aynı saatte işinizin başına oturun ve hangi saatte işten çıkıyorsanız aynı saate kadar işinizi bitirmiş olmaya özen gösterin. Vücudunuzun biyolojik saatini bozmadığınız zaman salgın sürecinde ani değişiklikler hissetmeyen bedeniniz, psikolojik açıdan olumsuz etkilenmeyecek.

 

4. İş Arkadaşlarınızla İletişim Halinde Olun

İş arkadaşınızla iletişim halinde olun

İş arkadaşlarınızla dinamik bir şekilde iletişim halinde olmanız ve kafanıza takılan soruları telefon ya da e-posta yoluyla anında sormanız, işten kopmanızı engeller. Belirli saatlerde, verimliliğinizi etkilemeyecek şekilde, iş arkadaşlarınızla iletişime geçebilirsiniz.

 

5. Bunaldığınızda Ara Vermeniz Gerekiyor!

Bunaldığınızda ara verin

Ofisteyken de bunaldığınız anlarda bir kahve almak için masa başından kalktığınız zamanlar oluyordu, değil mi? Evdeyken kendinizi baskı altında hissetmeyin. Ofisteki rutininize uyumlu bir gün geçirmeye çalışın. Kendinize bir kahve yapıp balkona çıkın ya da evin içerisinde, bahçenizde, yakın çevrenizde kısa yürüyüşlere çıkarak stresinizi azaltmaya çalışın.

 

6. Yemek Molası Keyfi!

Yemek Molası Keyfi!

Öğle molasında yemeğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Mutfağınızda sevdiğiniz müzikler eşliğinde hazırlayacağınız bir öğle yemeği ve yemeğinizi yerken sevdiğiniz dizinin bir bölümünü izlemek, muhtemelen ofisinizde pek de yapamayacağınız aktiviteler arasında yer alıyor. Sizi bir saatliğine bile olsa iş stresinden uzaklaştıracak bu özgürlüğün tadını çıkarın!

 

7. Bunun Geçici Bir Süreç Olduğunu Unutmayın

Bunun Geçici Bir Süreç Olduğunu Unutmayın

Belki kendinizi kapana kısılmış hissediyorsunuz, belki evden çalıştığınızda yaptığınız işi kanıtlayamama hissine kapılıp kendinizi yetersiz hissediyorsunuz. Unutmamalısınız ki, bu süreç kesinlikle geçici ve birçok insan sizinle aynı anda bu süreci ve duyguları paylaşıyor. Yalnız olmadığınızı hatırlayın ve salgın sürecinde kendinize hangi yatırımları yapabileceğinize odaklanın. Spora başlayın, diyete başlayın ya da çok merak ettiğiniz ama izlemeye zaman bulamadığınız o diziye başlayın! Ne de olsa bol bol vaktiniz var!

 

Ofiste Çalışanlar İçin Küçük Notlar

1. Panik Yapmadan Hijyenik Önlemlere Devam

Hijyen önlemlerine devam

Öncelikle önlem aldığınız ve sosyal mesafeye uyduğunuz sürece hastalığın size bulaşma ihtimalinin olmadığını unutmayın. Hastalığa yakalanma korkusuyla her gün işe gitmek zorunda olmak, stres seviyenizi yükseltmekten başka bir işe yaramayacak. Maskenizi çıkarmadığınız, ellerinizi sık aralıklarla yıkadığınız, masanızdan dezenfektanınızı eksik etmediğiniz sürece korkulacak bir şey yok. Bu yüzden içinizi rahat tutmalı ve bütün önlemleri aldığınızı unutmamalısınız. Önlenemeyen bir panik içerisine girdiyseniz ve ne yaparsanız yapın kaygılarınızdan kurtulamıyorsanız, bu konuda mutlaka bir uzmandan yardım almaya çalışın.

 

2. İş Yerinizde Bazı Şeylerin Öncüsü Olun

İş yerinde bazı şeylerin öncüsü olun

Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmadığını düşündüğünüz bir iş ortamınız varsa, yöneticinizle konuşup iş arkadaşlarınızı uyarmak adına bir Covid-19 prosedürü hazırlayabilirsiniz. Yapacağınız toplantılarda durumun öneminden bahsederek insanları bilinçlendirmeyi ve çevrenize fayda sağlamayı hedefleyin. Unutmayın, eğer kuralların olmadığı bir yerdeyseniz kuralları siz yaratabilirsiniz!