BLOG

BLOG

KAVURUCU YAZ SICAKLARINA KARŞI ALABİLECEĞİNİZ ÖNLEMLER


Yaz mevsimi, tüm yılın yorgunluğunu atmak için herkesin iple çektiği en keyifli dönemlerden biri. Ancak bunaltıcı sıcaklar yazın keyfini doyasıya çıkarmaya engel olabiliyor. Güneşli, aşırı sıcak ortamlarda korunmadan uzun süre bulunmak; mide bulantısı, kusma, huzursuzluk, hâlsizlik ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki, bu ve benzeri durumlarla karşılaşmadan yaz keyfini doyasıya çıkarmak için neler yapmak gerekiyor? Yanıtları sizin için derledik…

 

Dışarı Çıkma Saatlerinize Dikkat Etmelisiniz

Eğer yaz aylarında önemli bir işiniz yoksa dışarı çıkma saatlerinizi güneşe göre ayarlamalısınız. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği saatlerde dışarıda olmak, sıcak havadan ve güneş ışınlardan daha fazla etkilenmenize neden olur. Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermeniz, kavurucu sıcaklardan korunmanızı sağlar.

 

Dışarı Çıktığınızda Mutlaka Güneş Işınlarından Kendinizi Korumalısınız

Dışarı Çıktığınızda Mutlaka Güneş Işınlarından Kendinizi Korumalısınız

Yaz aylarında çalışıyorsanız veya güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka korunmalısınız. Dışarı çıkmadan önce yüksek koruma faktörü bulunan bir güneş kremi sürebilirsiniz. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlardan da yararlanabilirsiniz.

 

Kıyafetlerinizi Özenle Seçmelisiniz

Dışarı çıkarken açık renkli, nefes alan ve ince kıyafetleri tercih etmelisiniz. Güneş ışınlarını yansıtan açık renkler sıcak havadan daha az etkilenmenize yardımcı olur. Sentetik olmayan, ince ve nispeten bol kıyafetler kavurucu sıcaklardan korunmak için ideal seçenekler arasında yer alır.

 

Bol Sıvı Tüketmelisiniz

Bol Sıvı Tüketmelisiniz

Yazın çok terlemek, sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle sıvı takviyesi almak sıcak havalarda gücünüzü arttırır. Bol su içmenin yanı sıra vücudunuzdaki elektrolit dengesini koruyabilmek için az tuzlu su da içebilirsiniz. Terleme sonucu ortaya çıkması muhtemel tuz kaybı, bacak ve kollarda kramp oluşumuna yol açabilir. Dolayısıyla doktorunuza danışarak gün içerisinde tuzlu su içmeyi deneyebilirsiniz.

 

Beslenme Düzeninizi Değiştirebilirsiniz

Sıcaklarla mücadele ederken beslenme düzenine de dikkat etmek gerekir. Kış aylarında daha ağır bir beslenme düzenini tercih ediyor olabilirsiniz. Fakat yaz aylarında sindirilmesi zor besinler yerine hafif besinleri rutininize eklemelisiniz. Yağlı kızartmalardan uzak durup onların yerine haşlama besinleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda bol bol sebze ve meyveyi öğünlerinize dâhil edebilirsiniz. Alkol ve kafein vücuttan daha fazla su atılmasına neden olur. Bu nedenle yaz aylarında alkol ve kafein alımını azaltmayı deneyebilirsiniz.

 

Aşırı Yorucu Fiziksel Aktivitelerden Kaçınmalısınız

Aşırı Yorucu Fiziksel Aktivitelerden Kaçınmalısınız

Havanın çok sıcak olduğu günlerde sizi aşırı yoracak fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız. Spor saatlerinizi yaz mevsiminde düzenlemeyi de deneyebilirsiniz. Kavurucu sıcaklar henüz başlamamışken veya akşam saatlerinde egzersiz yapmayı tercih edebilirsiniz.

 

Sık Sık Duş Alabilirsiniz

Yaz aylarında yoğun ter atıldığı için daha sık duş almak gerekir. Çok uzun saatler duş almaktan ziyade en azından 5 dakika duş almak, kavurucu sıcaklarda size çok iyi gelebilir. Duş alma imkânınız yoksa ayaklarınızı, kollarınızı ve başınızı soğuk su ile yıkamayı deneyebilirsiniz.

 

Pamuklu Çoraplar Tercih Etmelisiniz

Nefes alan çorapları tercih etmek, ayaklardaki mantar oluşumunun önüne geçer. Ayaklarınızın her an hava almasını sağlayan pamuklu çoraplar, terlemenin de önüne geçebilir. Ayrıca gün içerisinde ayaklarınızı sık sık yıkamak da sizi rahatlatır.

 

Araç İçerisinde Uzun Süre Kalmamalısınız

Dışarıda bir işiniz olduğunda hava sıcak olduğu için araç içerisinde kalmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Araçların iç kısmı her ne kadar dışarıdan izole de olsa bir süre sonra çok yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor. Ayrıca uzun süre araç klimasına maruz kalmak da sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle hava sıcak da olsa dışarıda durmak araç içerisinde uzun süre kalmaktan daha avantajlı olabiliyor.

Tüm bunları yapıyor olmanıza karşın sıcak havalarda yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalısınız.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Pilates Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri