BLOG

BLOG

YAZ MEVSİMİ YAKLAŞIRKEN BESLENME VE EGZERSİZ DÜZENİMİZ NASIL OLMALI?


beslenme ve egzersiz

Yaz mevsimi için geriye saydığımız bahar aylarında ortaya çıkan hava değişimleri hem vücudumuzdaki hormonal dengeleri hem de metabolizmamızı etkileyerek depresif bir duygu durumuna girmemize ve sürekli yorgunluk hissi yaşamamıza neden olabiliyor. Peki, bahar yorgunluğu olarak da isimlendirebileceğimiz bu durumla başa çıkmak mümkün mü? Elbette mümkün. Uzmanlar bahar aylarında beslenme ve egzersiz düzeninin daha fazla önem kazandığını; bazı önemli noktalara dikkat edildiği takdirde bunun önüne geçilebileceğini söylüyor. İşte yaz mevsimi yaklaşırken bilmeniz gereken bazı beslenme ve egzersiz önerileri…

 

Bol su tüketin

Özellikle son yıllarda mevsim geçişlerini tam hissedemediğimiz için metabolizmamız, değişen mevsime ayak uydurmakta zorluk çekebilir. İşte, vücudumuzun bu durumla başa çıkabilmesi için metabolizmamızı sürekli çalıştırmamız gerekiyor. Bunun içinse bol su tüketerek dolaşım sistemi sağlığımızı korumalı ve metabolizmamızı çalışır durumda tutmalıyız.

 

Meyve ve sebze tüketimini artırın

meyve ve sebze tüketin

Meyve ve sebzeler vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve antioksidan benzeri yararlı maddeler içerirler. Üstelik bahar aylarında ülkemizdeki meyve-sebze çeşitliliği de ciddi şekilde artar. Bu nedenle, özellikle mevsim geçişlerinde bu sağlıklı besinlerin yararlı özelliklerinden faydalanmalı; meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.

 

B grubu vitaminlerin önemini unutmayın

B grubu vitaminler stresi azaltmada ve yorgunluğun üstesinden gelmede oldukça etkilidir. Eğer bu vitaminleri eksik alırsanız bahar aylarında yorgunluk hissine daha fazla maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle bahar aylarında; tahıllar, yumurta, kırmızı et gibi B grubu vitaminleri bakımından zengin besinleri beslenmenize dahil etmenizde fayda var. 

 

Öğün sayınızı artırın

öğün artırın

Bahar aylarında metabolizmamız zaten zorlandığı için öğün sayısının artırılması oldukça yerinde bir davranış olacaktır. Öğün sayısının artırılması, aynı zamanda sindirim sisteminin de zorlanmamasını sağlar. Kısacası, uzun süre aç kalmadığımızda birden yemek yemeye yüklenmemiş ve böylece sindirim sistemi sağlığımızı korumuş oluruz. 

 

Egzersiz yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin

Bahar aylarında egzersiz düzeni konusunda daha özenli davranılmalıdır. Her gün yarım saatlik yürüyüşler yapmak bile hormonal dengeyi düzenlemeye; metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Unutmayın; bu saydığımız iki şey, yaz mevsimi yaklaşırken vücudumuzun en önemli ihtiyaçları! Yürüyüşün yanı sıra yüzme, bisiklet gibi sporların yapılması da bahar yorgunluğundan kurtulmaya ve daha enerjik hissetmeye yardımcı olabilir. Esneme egzersizleri, yoga, pilates gibi farklı spor dalları ise hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatır. Hangisini tercih ederseniz edin; özellikle bahar aylarında hareket etmeye özen gösterin! Bu sayede baharı sağlıkla atlatıp yaz aylarının keyfini rahatlıkla çıkarabilirsiniz. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: