BLOG

BLOG

SPOR SALONUNDA MI YOKSA DIŞARIDA MI EGZERSİZ YAPMAK DAHA FAYDALI?


Düzenli spor yapmanın insan vücuduna pek çok faydasının olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Zaten şöyle bir düşünecek olursanız, düzenli egzersiz yaptığınız dönemlerde kendinizi çok iyi hissettiğinizi hatırlarsınız. Çünkü insan vücudu, hareket etmeye uygun bir yapıdadır; daha doğrusu bu şekilde modifiye olmuştur. Bu nedenle kas ve eklemlerimizin, hayatımızın her dönemine harekete ihtiyacı vardır.

İnsanlar vücutlarındaki bu hareket ihtiyacını spor salonlarına giderek ya da evde-dışarıda kendi başlarına spor yaparak karşılarlar. Peki, acaba hangisi daha iyidir? Spor salonunda mı yoksa dışarıda mı egzersiz yapmak daha faydalıdır? Böyle bir sorunun elbette kesin bir cevabı olamaz. Sadece her ikisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları olabilir. Bu yazımızda sizlere spor salonunda spor yapmanın avantajları-dezavantajları ve dışarıda spor yapmanın avantajları-dezavantajları konularını açıklamaya çalışacağız. Ardından da hangisinin daha faydalı olduğu sorusunun cevabını ve kararını sizlere bırakacağız. Haydi, başlayalım.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: En İyi YouTube Spor Kanalları

Spor salonunda spor yapmanın avantajları- dezavantajları

spor salonu

Pek çok insan vücudunun hareket ihtiyacını karşılamak ve sağlıklı bir yaşam için spor salonunda spor yapmayı tercih eder. Bu sayede, özellikle kış aylarında bile egzersiz yapmaya rahatlıkla devam edebilir. Peki, spor salonunda spor yapmanın avantaj ve dezavantajları var mıdır; varsa nelerdir?

 

  • Deneyimli eğitmenler

eğitmenler

Yapılan egzersiz her ne olursa olsun; fitness, pilates, yoga… Doğru bir şekilde yapılmadığında etkili olmayabilir. İşte spor salonlarında spor yapmanın en önemli avantajı budur. Orada bulunan deneyimli eğitmenlerin yönlendirmeleriyle; etkili bir şekilde egzersiz yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

 

  • Bilinçli spor deneyimi

Bir egzersizi yaparken önemli olan iki şey, hem en fazla verimi almak hem de bedenimizi sakatlanma ihtimaline karşı korumaktır. Spor salonlarında bulunan deneyimli eğitmenler, sakatlanma riskinizin en aza indirgenmesine yardımcı olurlar. Onların gözetimi altında spor yaptığınızda, bu nedenle daha güvende hissedersiniz.

 

  • Doğru program

Kendi başınıza spor yaptığınızda hareketlerin sırası veya hangi hareketlerin size uygun olduğu konusunda çok başarılı olmayabilirsiniz. Ancak spor salonlarında size özel kişisel programlar oluşturabilecek deneyimli eğitmenler bulunur. Bu sayede siz de kendi bedeniniz için en doğru programı uygulayarak, kısa zamanda hedefinize ulaşabilirsiniz.

 

  • Sosyalleşme

sporda sosyalleşme

 

Spor salonlarının kişiye sunduğu avantajlardan biri de sosyalleşme imkânıdır. Spor yaparken sizin gibi hedeflere sahip insanlarla tanışmak ve iletişim kurmak, spora karşı motivasyonunuzu artırabilir. Ayrıca, eğlenceli vakit geçirmek için spor salonlarında düzenlenen grup derslerine de katılabilirsiniz. 

 

  • Spor ekipmanları

spor ekipmanları

 

Spor salonlarında spor yapmanın bir avantajı da etkili bir şekilde egzersiz yapmanızı sağlayacak ekipman desteğinin olmasıdır. Bu ekipmanlar sayesinde, normalde yaptığınız hareketlere oranla daha fazla verim alabilir ve kısa sürede hedefinize ulaşabilirsiniz.

 

Peki ya dezavantajları?

Yukarıda saydığımız avantajlar, elbette çoğaltılabilir. Peki spor salonunda spor yapmanın dezavantajları yok mu? Elbette var. Mesela spor salonunda, gittiğiniz saat aralığına bağlı olarak oldukça yoğun ve kalabalık bir şekilde egzersiz yapmak durumunda kalabilirsiniz; bu da hem motivasyonunuzu hem de dikkatinizi dağıtabilir. Ayrıca; yine gittiğiniz spor salonunun kalitesine bağlı olarak, kullanılan spor ekipmanları hijyenik olmayabilir ve bu durum sağlığınızı riske atabilir. Ya da spor salonları haftanın belli günleri ve saatlerinde açık olduğu için, bu durum sizi kısıtlayabilir. Tüm bunların yanı sıra, elbette spor salonunda spor yapmanın sizin için belli bir nakit yükü olacaktır. 

 

Dışarıda spor yapmanın avantajları- dezavantajları

Şimdi gelelim dışarıda spor yapma konusuna... Spor salonunda spor yapmayı tercih eden insan sayısı kadar; dışarıda spor yapmayı tercih eden insan da vardır. Peki, dışarıda spor yapmanın insana sunduğu avantajlar nelerdir?

 

  • Temiz hava ve motivasyon

Dışarıda spor yaptığınızda, özellikle de park ve orman gibi doğayla iç içe olan mekânlarda; daha fazla temiz hava alabilirsiniz ki bu da spor salonlarının kirli havasından çok daha iyidir. Daha fazla oksijen almak, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve spora karşı motive olmanızı sağlar.

 

  • D vitamini

D vitamininin vücudumuzda üretilmediğini ve besin yoluyla da alınmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamanın tek yolu, güneşe çıkmak. İşte dışarıda spor yapmak, insana böyle bir güzellik sunar. Bu sayede D vitamini alabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.

 

  • Esnek zaman

Dışarıda spor yaptığınızda zaman tamamen size aittir; yani bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Dilediğiniz saat aralığında, dilediğiniz yerde bulunabilir; egzersiz sürenizi de istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. 

 

  • Bütçeye dost

Dışarıda spor yapmak için herhangi bir bütçe hesabı yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bunun için kimseye bir bedel ödemek zorunda değilsiniz. Tek yapmanız gereken kendiniz için doğru bir antrenman programı oluşturup; bunu belirli gün ve saatlerde uygulamaktır. 

 

Peki ya dezavantajları?

Dışarıda spor yapmanın da, yukarıda saydığımız ve sayamadığımız pek çok avantajı vardır. Ancak elbette tıpkı spor salonunda spor yapmak konusunda olduğu gibi, çeşitli dezavantajları da mevcuttur. Mesela dışarıda spor yapmak belirli bir disiplin gerektirir ve her insan bunu yapamaz. Ayrıca bir uzman gözetiminde olmadığınız için sakatlıklara karşı bedeniniz daha açıktır. Aynı şekilde egzersizleri doğru şekilde uygulamadığınızda bunu size haber verecek bir uzman yoktur; ki bu da boşa kürek çekmek anlamına gelir. Spor yapmak konusunda çevrenizde sizi motive edecek hiçbir uyaran olmadığı için, siz kendinizi zorlamak ve motive etmek durumunda kalırsınız...

Görüldüğü üzere, spor salonunda spor yapmanın da, dışarıda spor yapmanın da kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Sizin seçiminiz hangisi olursa olsun, bedeninizi tanımaya ve korumaya; hayatınıza bir şekilde egzersizi katmaya özen gösterin.

 

Elite World Hotels & Resorts bünyesinde bulunan Fit Life Spa & Health Center'lar zengin ekipmanları ve uzman ekibiyle size sağlıklı ve verimli bir spor deneyimi sunuyor. Bilgi almak için sitemizi ziyaret edin:

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - Fit Life Spa & Health Center

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres - Fit Life Spa & Health Center

Elite World İstanbul Florya - Fit Life Spa & Health Center 

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir: