BLOG

BLOG

AŞIRI SICAKLARDA VÜCUDUMUZU YORMADAN YAPABİLECEĞİMİZ 8 FİZİKSEL AKTİVİTE


Yaz mevsiminin yüksek sıcaklıkları; yorgunluk, halsizlik, depresif ruh hali gibi belirtileri de beraberinde getirdiği için genelde daha az hareket etme eğiliminde oluruz. Bu mevsimde normalde hayatımızda olan fiziksel aktiviteler azalır; çünkü hareket ettikçe daha fazla terleriz ve vücudumuz daha hızlı bir şekilde yorulur. Peki, aşırı sıcaklarda sağlığımız için fiziksel aktivitelerimizi sınırlandırmamız ne kadar doğru? Uzmanlar, yaz aylarında fiziksel hareketi hayatımızdan çıkarmamamız gerektiğini savunuyor; çünkü düzenli fiziksel aktivite metabolizma hızını düzenliyor, sindirimi destekliyor, fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştiriyor. Tüm bu faydalar ise fiziksel hareketi, özellikle yazın gerekli kılıyor. Yaz aylarında fiziksel aktiviteler konusunda tek dikkat edilmesi gereken nokta, günün erken veya geç saatlerinin tercih edilmesi gerektiği. Bununla birlikte elbette, vücudu fazla zorlamamak! İşte aşırı sıcaklarda vücudunuzu yormadan yapabileceğiniz bazı fiziksel aktiviteler!

 

1. Yürüyüş

Yürüyüş

Aşırı sıcaklarda düzenli olarak hafif tempolu yürüyüşler yaparak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunun için açık havayı tercih edecekseniz günün erken saatlerini veya güneşin etkisini azalttığı akşam saatlerini seçmelisiniz. Düzenli yürüyüş yapmak başta sindirim sağlığı olmak üzere fiziksel ve zihinsel sağlığınızı geliştirir; aşırı sıcakların neden olduğu depresif ruh halinden çıkmanızı sağlar.

 

2. Bisiklet

Aşırı sıcaklarda ister dışarıda ister kapalı spor salonlarında yapabileceğiniz bir diğer aktivite, bisiklet sürmektir. Elbette açık havada yapılacaksa günün erken saatleri veya akşamlar tercih edilmelidir. Bisiklet müthiş bir kardiyo egzersizi olarak tanımlanır. Ayrıca vücuttaki tüm kasların çalışmasını sağlar. 30 dakikalık hafif bisiklet sürmek bile ortalama 350 kalori yakmanıza neden olacaktır.

 

3. Pilates

Pilates

Pilates de aşırı sıcaklarda yapabileceğiniz fiziksel aktivitelerden biridir. Çünkü pilates; kişinin isteğine göre düşük tempoda, terlemeden yapılabilen bir spor türüdür. Ayrıca vücuda sayısız faydası vardır. Tüm kasları ve eklemleri geliştirdiği gibi kişinin zihinsel sağlığını da destekleyerek, kendisini daha iyi ve özgüvenli hissetmesini sağlar.

 

4. Yüzme

Yüzme

Aşırı sıcaklarda yüzmek hem serinlemenizi hem de fiziksel harekette bulunmanızı sağlar. Üstelik yüzme vücut için en faydalı egzersizlerden biridir. Sadece düzenli yüzme ile eklem ve kas sağlığınızı koruyabilir, yağ yakarak kilo verebilirsiniz. Yüzme, kalbi yormayan bir egzersiz olduğu gibi diğer egzersiz türlerinin aksine sakatlanma riski de taşımayan bir spor türüdür.

 

5. Yoga

Aşırı sıcaklarda vücudunuzu yormadan yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise yogadır. Yoga solunum sistemini iyileştirir, kalp ve kan dolaşımını destekler, hormonların dengelenmesine yardımcı olur. Dikkat, odaklanma, denge ve bedensel kontrolü artırır. Tüm bunlar aşırı sıcakların neden olduğu olumsuzlukları engellemeye birebirdir.

 

6. Golf

Golf

Golf bilinenin aksine sadece profesyonellerin değil, herkesin gerçekleştirebileceği bir fiziksel aktivitedir. Hem bedenin üst tarafını hem de zihni çalıştıran bu aktivite, vücudunuzu fazla yormadan harekette bulunmanızı sağlar.

 

7. Paten

Paten, eğlenceli olduğu kadar da sağlıklı bir fiziksel aktivitedir. Çünkü paten kayarken harcanan kalori miktarı son derece yüksektir. Ayrıca yükselen nabız ile birlikte kan dolaşımı da artar. Paten sürmek tüm bunlarla birlikte fazla yorulmadan son derece keyifli anlar yaşamanıza olanak tanır.

 

8. Dans

Sadece dans ederek stresten ve fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Dans hem sağlıklı hem de eğlenceli bir aktivitedir. Vücudunuza denge ve kas kuvveti kazandırır. Seçeceğiniz dansın türü ne olursa olsun, aşırı sıcaklarda keyifli zaman geçirmenize ve fazla yorulmadan hayatınıza hareket katmanıza imkân tanıyacaktır. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: