BLOG

BLOG

EVDEN ÇALIŞANLARA ÖZEL ÇALIŞMA ORTAMI DÜZENLEME ÖNERİLERİ


Evden çalışanlara özel çalışma ortamı düzenleme önerileri

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından sonra evden çalışmayı tercih eden şirket sayısı bir hayli arttı. Hal böyle olunca birçok kişi çalışma ortamını eve taşımak durumunda kaldı. Fakat bu süreçte evden çalışma düzenine adaptasyon biraz sancılı oldu. Herkes, kolay bir şekilde yeni düzene uyum sağlayamadı.

Düzensiz ve plansız bir evden çalışma süreci, çalışanların işlerine konsantre olamamasına sebep olabilir. Çalışma ortamının düzenli olması, işlerinizi daha büyük bir istekle ve konsantrasyonla yapmanızı sağlar. "Çalışma ortamımı nasıl düzenleyeceğim? Bir türlü işin içinden çıkamıyorum." diyorsanız derin bir nefes alın ve sizi için sıraladığımız tavsiyelere göz atın. Birkaç tüyo ile evdeki çalışma ortamınızı düzenleyebilir, daha ferah bir ortamda huzurlu şekilde çalışabilirsiniz. O halde sizi daha fazla bekletmeden başlayalım.

 

1. Balkondan Faydalanmayı İhmal Etmeyin

Çalışacağınız oda mümkünse balkona yakın bir konumda yer alsın. Hatta odanızın balkona açılan bir kapısı varsa çok daha iyi olabilir. Ara ara balkona çıkıp hava alın ve kendinizi işinize motive edin. Hatta bazen hava güzel olduğu zaman direkt olarak balkonda bile çalışabilirsiniz.

 

2. Gün Işığı Önemli Bir Konu

Çalışma odanızın yeteri kadar gün ışığı alması gerekiyor. Gün ışığı herkese iyi gelir, motive eder, pozitif enerji verir. Sizi güne en iyi şekilde hazırlar. Çalışma hevesiniz böyle bir ortamda daha çok artacak, işlerinizi daha hızlı bitirmeye başlayacaksınız. Sadece gece lambası ya da normal ışık ile çalışmak çok yorucu olabilir ve daha düşük enerjiyle çalışmanıza sebep olabilir. Bu sebeple gün ışığından faydalanmayı ihmal etmemelisiniz.

 

3. Çalışma Masası Seçimine Özen Gösterin

Büyük bir masa, daha konforlu bir şekilde çalışmanıza imkan tanır. Eğer bir masanız varsa ama bu masa size küçük geliyorsa masanızı en iyi şekilde düzenleyerek kendinize alan açabilirsiniz. Masada sadece o gün kullanacağınız eşyaları tutun, gereksiz eşyaları bir kenara kaldırın. Bu şekilde daha fazla alan kazanacaksınız.

 

4. Dağınıklıktan Çabucak Kurtulmalısınız

Dağınık bir ortam kişinin yüksek bir konsantrasyon ile çalışmasını engeller. Çalışma odanızın her yerinde kağıt müsveddeleri, kalemler, kitap yığınları varsa bunlara bir düzen vermekte fayda var. Dağınıklıktan kurtulup odadaki düzeni sağladığınız zaman işinize daha iyi odaklandığınızın farkına varacaksınız.

 

5. Gürültüden Uzak Bir Alanda Çalışın

Mümkünse çalışma alanınız için evin en sessiz bölgesini tercih edin. Örneğin mutfağa ya da salona çok yakın olan bir oda, ev içindeki hareketlilikten dolayı daha fazla sese maruz kalabilir. Bu nedenle evin en sessiz bölgesini tercih etmenizde büyük yarar var. Sessiz ortam, işinize daha iyi konsantre olmanızı sağlar.

 

6. Yatak Odanız ve Çalışma Odanız Ayrı Olmalı

Yatak odanızda ders çalışmak ya da işlerle ilgilenmek çok doğru bir tercih olmayabilir. Konfor alanınız olan yatak odasında çalışırken yorulmaya başladığınızda yatmak ya da uzanmak isteyebilirsiniz. Bu şekilde konsantrasyonunuzu asla ayakta tutamazsınız. Bu nedenle yatak odanızı ve çalışma odanızı ayırmanız gerekiyor.

Eğer yatak odanız haricinde müsait bir oda yoksa yatak bölümü ile çalışma bölümünü bir perde ile ayırmayı deneyebilirsiniz. Çalışma sürecinde perdenin diğer tarafına geçmemeye çalışabilirsiniz.

 

7. Odanın Duvar Rengi de Büyük Önem Taşıyor

Koyu renge sahip duvarlar çalışırken motivasyonunuzu düşürebilir, enerjinizi emebilir. Mümkünse beyaz, açık mavi, açık pembe gibi açık renkler tercih edin. Bu tarz renkler içinizi açar ve huzurlu bir şekilde işlerinizi halledebilirsiniz.

 

8. Çalışma Lambası Kullanın

Çalışma lambası hava karardığında gözlerinizi yormamanız için etkili bir araç. Evden yapılan çalışmalar bazen geç saatlere kadar sürebiliyor. Göz sağlığınız ve konforunuz için ilerleyen saatlerde çalışma lambası kullanmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra, bu şekilde elektrikten de tasarruf etmiş oluyorsunuz.

 

9. Çalışma Koltuğu Her Daim Konforlu Olmalı

Dik durmanız ve herhangi bir şekilde ağrı çekmemeniz için çalışma koltuğunuzun kaliteli ve konforlu olması gerekiyor. Kalitesiz ve konforsuz ürünler, hem kısa sürede bozulabilir hem de ağrılara sebep olarak işe odaklanmanıza engel olur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Nelerdir?