BLOG

BLOG

İŞ YERİNDE SEVİLEN BİRİ OLMANIN 11 ALTIN KURALI


İŞ YERİNDE SEVİLEN BİRİ OLMAK

İş hayatında sevilmek ve saygı duyulmak her insanın isteyeceği bir şeydir. İş yerinde sevilen biri olmak için ne yapmak gerekir, insanlarla doğru bir iletişim kurabilmek için nelere dikkat edilmelidir, sinir kontrolü nasıl yapılır, olumsuz durumlara karşı nasıl bir tavır sergilenmelidir gibi pek çok sorunun cevabını yazının devamında okuyarak iş hayatınızda saygın biri haline gelebilirsiniz.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden İlham Veren Sözler

Dürüst Olun!

Şüphesiz ki hem iş hayatında hem de ömrünüzün geri kalanında en çok dikkat etmeniz gereken altın kurallardan biri de dürüst olmaktır. Dürüstlüğünüzden ödün vermediğiniz sürece çalışan diğer tüm takım arkadaşlarınızın size olan güvenini kazanabilir ve her konuda sizden yardım almalarını sağlayabilirsiniz. En ufak bir yalan ve güvensiz durumun oluşmasında imajınızın son derece kötü bir şekilde zedeleneceğini unutmamalı ve hiçbir konuda yalana başvurmamalısınız.

 

Empati Kurun!

Empati kuramamak çağın hastalığı olarak görülse de siz her fırsatta karşınızdaki insanın yerine geçmeye çalışın ve bu göre cevaplar verin. Olası bir tartışma anında karşınızdaki kişinin öncelikle neler hissettiğini ve neden bu şekilde davrandığını anlamaya çalışarak sorunun köküne inebilir ve daha sağlıklı iletişim kurarak problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Sorulara Net ve Sakinlikle Cevap Verin!

İş yerinde sürekli ihtiyaç duyulan biri iseniz ve herkes en ufak bir durumda yanınıza gelmek zorunda kalıyorsa sizin kesinlikle sakinliği ele almanız gereklidir. Sorulara net ve sakin bir şekilde cevap vermeniz sayesinde çalışanlar arasında hem sevilen hem de saygı duyulan biri olabilirsiniz. Her soru soran kişiye bağırmak ya da ters tepkiler vermek, insanların sizden çekinmesine ve iş hayatı sonrasında da sizinle muhatap olmamasına neden olacaktır.

 

Hoşgörülü Olun!

Hoşgörülü olmak şüphesiz ki kişinin sevilmesinde yapı taşı görevi görür. İş hayatında özellikle işe yeni başlayan arkadaşların muhtemel sorunlar ile karşılaşması ya da yanlış bir işlem yapması son derece doğal bir durumdur. Böyle anlarda sorunun çözümüne odaklanmak yerine karşınızdakine ağır sözler söyleyerek bağırmanız ve rencide etmeniz yanlış bir tutum olacaktır. Karşınızdaki insanın da bir yetişkin olduğunu unutmadan çözüm odaklı düşünmelisiniz.

 

Özür Dilemeyi Bilin!

Günümüzde özür dilemek her ne kadar zayıflık göstergesi olarak görülse de bu düşünceyi tamamen aklınızdan atmalı ve yanlış yaptığınızı bildiğiniz her an özür dilemeyi bilmelisiniz. Aksine yaptığınız hatadan sonra özür dilemenin yerine kabul etmemek ve etrafa saldırmak gibi bir tutum sergilemeniz durumunda kimsenin size saygı duymayacağını da unutmamalısınız.

 

Tarafsız Olun!

Ofis ortamında, iş yerinde ya da toplantıda ve bunun gibi aklınıza gelen her yerde anlaşmazlıkların meydana gelmesi muhtemeldir. Konu sizinle alakalı olmasa bile karşınızdaki gruplar arasında arkadaşlarınız ya da yakınlarınız olsa dahi kesinlikle tarafsız olmalı ve doğruluktan yana seçim yapmalısınız. Haklı yerine haksız olan kişiler lehine konuşma yapmanız ya da bu yönde tutum göstermeniz hakkaniyetli olmadığınızı ortaya koyar.

 

Dedikodu Yapmayın!

Saygın, güvenilir ve başarılı bir insanın en önemli özelliklerinden biri de dedikodu yapmaması ve kimsenin arkasından en ufak bir şey konuşmamasıdır. Ofisinizde ya da günlük hayatınızda yer alan kişiler hakkında konuşmamalısınız. Aksi taktirde dedikodunun eninde sonunda ortaya çıkacağını düşünmeli ve saygınlığınızı korumalısınız.

 

Bilgili Olun!

İnsanların sizin hakkınızda iyi düşünmesini ve ilgi duymasını istiyorsanız, her konuda kendinizi geliştirmek için kitap okumalı ve araştırmalar yapmalısınız. İş alanında olduğu kadar sosyal hayatta da karşılaşacağınız insanların sizin bilginizden yararlanmasına izin vermeli ve elinizden geldiğince yardımcı olmalısınız.

 

Nazik Olun!

İş yerinde olduğu kadar günlük hayatınızın her deminde de nazik olmayı bir prensip haline getirmelisiniz. Ses tonunuzun ayarını her zaman yapmalı ve karşınızdaki kişinin sesini bastıracak güçte bağırmamalısınız. Dinlemeyi bilmeli ve karşınızdaki insana da söz hakkı tanımalısınız.

 

Güler Yüzlü Olun!

İnsanların sorduğu sorular karşısında tebessüm etmeniz ve biri ile karşılaştığınızda merhaba dercesine gülümsemeniz daha sempatik biri olmanız yardımcı olur. İnsanların sizden çekinmesini engeller ve daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlar.

 

Çekimser Olmayın!

Söylemeniz gereken sözleri ya da yapmanız gereken işleri asla çekinmeden yerine getirmeli ve kendinden emin adımlar atmalısınız. Toplantı sırasında bilgi vereceğiniz konu hakkında çok başarılı olsanız dahi çekimser olmanız kişilerin dikkatini çekmemenize neden olacaktır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz: