BLOG

BLOG

BESLENME ALIŞKANLIĞIMIZIN PSİKOLOJİMİZE OLAN MUAZZAM ETKİLERİ


"Ne yersen ‘o’sun!" cümlesini hepimiz biliriz. Peki neden böyle deniyor? Yapılan birçok araştırma, insan davranışlarının ve psikolojisinin direkt olarak vücutta bulunan enzim ve hormonlar ile alakalı olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Bu enzim ve hormonlar birçok etmen ile değişikliklere uğrayabileceği gibi, en çok beslenme alışkanlıkları ile değişmektedir. Yani beslenme alışkanlıklarımız ve psikolojimiz arasında olağanüstü bir bağlantı vardır. İşte, beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişiklikler ile yaşayacağımız muhteşem etkiler...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Tükenmişlik Sendromundan Nasıl Kurtulunur?

beslenme

Karbonhidrat

Aşırı karbonhidrat tüketimi, tabii ki kötüdür. Fakat her şeyin tadında olanı makul olduğu gibi karbonhidratlarda da durum aynıdır. Karbonhidratlar kan akışını hızlandırır; bu sayede dingin ve sakin kalırız. Yapılan araştırmalar, aşırı düşük karbonhidratlı diyet yapan insanların, depresif ruh haline eğilimlerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Karbonhidrat eksikliği belirtileri arasında; halsizlik, unutkanlık ve yorgunluk da vardır.

 

Çikolata

Yapılan araştırmalar, çikolatanın insan psikolojisini doğrudan en olumlu şekilde etkilediği yönündedir. Çikolata yediğimiz zaman; %75 kapasiteyle bağırsaklarımızda, %25 kapasiteyle beynimizde serotonin hormonu salgılanmaya başlar. Serotonin salgılama sürecini ise tiramin, feniletilamin, kafein ve teobromin başlatır. Tabii ki şeker içeriği, paketlenmiş ve işlenmiş gıda olduğu unutulmamalıdır. 

 

Protein

Protein açısından yüksek gıdalar tüketmek, proteinin vücuda girdikten sonra aminoasitlere parçalanmasına yardımcı olur. Aminoasitler doğrultusunda meydana gelen nörotransmiterler, yüksek enerjili olmamızı ve uyanık vaziyette kalmamızı sağlar. Yeterli oranda protein almadığımız zaman ise birçok istenmeyen durum ortaya çıkabilir. Konsantrasyon kaybı, uyku bozuklukları, sürekli ruh hali değişiklikleri yaşarız.  Kırmızı et, baklagiller, beyaz et, süt, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği, peynir ve badem gibi protein açısından zengin besinler tüketerek protein eksikliği belirtilerine dur diyebiliriz.  

 

Demir

Aşırı uyuma isteği, uykusuzluk, halsizlik, depresyon gibi durumlar; demir eksikliği belirtileri arasında bulunur. Demir açısından zengin olan gıdalar ile beslenmek, olumsuz psikolojik durumları engellemeye yardımcı olur.

 

Kafein

kafein

Atik, uyanık ve seri olan insanlara baktığımız zaman, kahve tükettiklerini görürüz. Kafeinin uyandırıcı, reaktif ve dikkat artırıcı özellikleri vardır. Bunların yanı sıra anksiyetenin etkilerini hafiflettiği, beyinde bulunan adenozin reseptörlerine etki ettiği bilinmektedir. Yani yorgunluk ve baş ağrısı hissini engellemektedir.

 

Folik asit

Yapılan araştırmalar, folik asit azlığının depresif ruh haline yatkınlığını artırdığı yönündedir. Folik asit ve serotonin arasında direkt olarak bir ilişki bulunmaktadır. Folik asit azlığı ile vücutta bulunan serotonin de azalır. Bu yüzden brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, pancar gibi folik asit içeren gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.

 

Triptofan

Folik asitin serotonin ile ilişkisine benzer bir ilişki, triptofan ve serotonin arasında da vardır. Triptofan içeren gıdaları tüketmek, serotonin hormonunu direkt olarak etkiler. Kahverengi pirinç, balık, süt, yumurta, peynir, fındık; önemli triptofan kaynaklarıdır.

 

Omega – 3

Ceviz, avokado, chia tohumu, hamsi, alabalık, sardalya, somon gibi gıdalarda bulunan omega- 3, insan psikolojisini etkileyen bir diğer yağ asididir. Omega-3'te bulunan eikosapentaeonik ve dokosaheksaenoik asit, beyin gelişimi ve fonksiyonları için oldukça önemlidir. Araştırmalar; omega-3'ün bipolar bozukluk, şizofreni ve depresyon tedavilerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill Ocakbaşı

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill Ocakbaşı 

Elite World İstanbul Florya - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Grand Sapanca - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Van Otel - The Grill Ocakbaşı 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: