BLOG

BLOG

SALGIN HASTALIKLARA KARŞI KORUNMAK İÇİN EDİNMENİZ GEREKEN 8 HİJYEN KURALI


Mevsim geçişlerinde değişen hava koşulları ve yaşam alışkanlıkları sebebiyle grip, nezle gibi salgın hastalıkların görülme sıklığı artabilir. Çünkü böyle dönemlerde vücudumuz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışır. Dolayısıyla bağışıklık sağlığının desteklenmesi, bu süreçte daha fazla önem kazanmaktadır. Bunun yanı sıra şu an küresel bir tehdit olarak görülen Coronavirus salgını, bağışıklık sağlığını güçlü tutmanın ve hijyen kurallarına dikkat etmenin önemini iki katına çıkarmaktadır. Peki salgın hastalıklara karşı korunmak için neler yapabiliriz? Elbette öncelikle hijyen kurallarına dikkat etmek gerek. İşte acilen edinmeniz gereken 8 hijyen kuralı!

 

1. Ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın

Ellerinizi su ve sabunla güzelce yıkayın

Salgın hastalıklar virüs veya bakteri kaynaklı olarak gelişir ve farklı şekillerde bulaşırlar. Örneğin Coronavirus'un damlacık yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Bu nedenle yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, dışarıdan geldikten sonra ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamaya özen göstermelisiniz. Bu sayede dışarıda temas ettiğiniz yüzeylerden elinize geçen virüs veya bakterileri yok etmiş olursunuz. 

 

2. Dışarıdayken ağız, göz ve yüzünüze temastan kaçının

Virüs ve bakterilere en fazla maruz kalan yerimiz ellerimizdir. Bu nedenle özellikle dışarıdayken ellerimizle yüz bölgemize temastan kaçınmamız gerekir. Aksi takdirde bu virüs ve bakterilerin ellerimiz aracılığıyla solunum sistemine taşınmasına sebep olabiliriz. Bu yüzden ellerin temizliğinden emin olmadan yüz, göz ve ağız bölgesine kesinlikle temas edilmemelidir. 

 

3. Zaman geçirdiğiniz ev, iş yeri gibi mekanlardaki yüzeylerin temizliğine özen gösterin

Ev temizliği

Tıpkı ellerimiz gibi mekanlardaki yüzeyler de virüslerin taşınmasına, yayılmasına elverişlidir. Bu nedenle zaman geçirdiğimiz mekanlardaki yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunun için çamaşır suyu, yüzey temizleyiciler gibi malzemeler son derece etkilidir ve kullanılabilir. 

 

4. Eğer hastaysanız ve maske kullanıyorsanız tek kullanımlık olmasına özen gösterin

Tek kullanımlık maske kullanın

Maske kullanımı eğer hastaysanız hastalığı başkalarına bulaştırmanızı engeller. Ancak maskenizi kullandıktan sonra cebinize koyarsanız veya dışarıdayken ellerinizle temas ederseniz onu bir enfeksiyon kaynağı haline getirebilirsiniz. Bu nedenle maske kullanımı konusunda da hijyen kurallarına dikkat etmeye özen göstermeniz gerekir. 

 

5. Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnunuzu kağıt mendille kapatın

Öksürme ve hapşırma gibi durumlar salgın hastalıkların bulaşmasına ve hızla yayılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden böyle anlarda ağız ve burun bölgesi kağıt mendil ile kapatılmalı; ardından kağıt mendil hemen çöpe atılmalıdır. Kağıt mendil bulunmuyorsa dirseğin iç kısmına doğru öksürülmeli / hapşırılmalıdır. Bu alışkanlık yalnızca hastayken değil sağlıklıyken de diğer insanların sağlığı açısından büyük önem taşır.

 

6. İnsanlarla konuşurken kişisel mesafenizi koruyun

Salgın hastalıklara karşı korunmak için edinilmesi gereken hijyen kurallarından biri de kişisel mesafedir. İnsanlarla yüzyüze iletişimde kişisel mesafeyi korumak ve iletişimi belli bir mesafeden gerçekleştirmek karşılıklı olarak birbirini korumak anlamını taşır. Bu sayede solunum yolu ile hastalıkların hızla yayılmasının önüne geçilebilir.

 

7. Kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durun

Salgın hastalıklar kapalı ve havasız ortamlarda daha hızlı yayılma alanı bulurlar. Bu nedenle böyle dönemlerde kalabalık ve kapalı olan ortamlardan olabildiğince uzak durmanız gerekir. Bunun yerine açık havada zaman geçirmeli ve oksijen alımını arttırmalısınız. 

 

8. Kapalı ortamları sık sık havalandırın

Kapalı ortamları sık sık havalandırın

Salgın hastalıklara neden olan virüs ve bakterilerden korunmak için ev, işyeri gibi kapalı alanları sık sık havalandırmak gerekir. Bu sayede ortamın oksijeni korunabilir. Ve kirli havanın temiz hava ile yer değiştirmesi sağlanabilir. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirecek 8 Besin

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler

Hemen Şimdi Spora Başlatacak Öneriler

Havaların Isınmasıyla Dış Mekânlarda Yapabileceğiniz 6 Spor Aktivitesi