BLOG

BLOG

KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRECEK 8 BESİN


Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte grip, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonların görülme sıklığı artıyor. Bu tarz hastalıklara ise en çok bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler yakalanıyor. Dolayısıyla, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemli. Çünkü bağışıklık sistemini destekleyerek vücut direncini artırmak ve bu hastalıklarla baş etmek mümkün. Mesela C vitamini, bağışıklık sistemi sağlığını geliştiren en önemli vitaminler arasında yer alıyor. A ve D vitamini, magnezyum, çinko da vücut direncini artırıyor. Tüm bu yararlı maddeleri vücudumuza kazandırmanın en etkili yolu ise besinler. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tüm bu yararlı vitaminler, hangi besinlerde bulunuyor? İşte, kışın bolca tüketmeniz gereken 8 sağlıklı yiyecek!

 

1. Sarımsak

Sarımsak

Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerin başında sarımsak geliyor. Sarımsağın sağlıklı içeriği nedeniyle toksinlerle savaştığı ve kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı önleyici etkisi olduğu biliniyor. Sarımsağın içeriğinde bulunan "allisin" isimli madde, antibakteriyel ve antiviral etkilere sahip olduğu için özellikle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı da koruyucu bir etki gösteriyor.

 

2. Nar

Antioksidan kaynağı olarak bilinen nar, güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarındandır. Siz de narın faydalarından yararlanmak için salatanıza veya yoğurdunuza ekleyebilir veya ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

 

3. Yoğurt

yoğurt

Son yıllarda yapılan araştırmalar, sağlıklı bir bağırsak florasının bağışıklık sistemi sağlığını ciddi şekilde desteklediğini göstermektedir. Bağırsak florasını ise dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler sağlar. En önemli probiyotik kaynağı olan besinler, yoğurt ve kefirdir. Bu nedenle siz de günde bir kâse yoğurt yiyerek bağışıklık sistemi sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

 

4. Zerdeçal

Sağlığa sayısız faydası olduğu bilinen zerdeçal; kalp- damar hastalıklarının önlenmesinde, kolesterolün düşürülmesinde rol oynar ve iltihap önleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemi sağlığını da desteklediği bilinmektedir. Bu nedenle bu sağlıklı baharatı yemeklerinize katabilir veya çay şeklinde tüketebilirsiniz.

 

5. Karalahana

Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden karalahana; içeriğinde A, K, C vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum barındırır. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan ve kuarsetin içeriğe sahiptir. Tüm bunlar karalahanayı bağışıklık sistemi sağlığımız için vazgeçilmez kılar. Bu nedenle, kış aylarında haftada 1-2 kez karalahana tüketmek bağışıklık sistemini desteklemek anlamına gelmektedir.


 

6. Balık

Balık

Sağlığımız için çok önemli olan omega-3 yağ asidinin en önemli kaynağı balıktır. Omega-3, hastalık yapan bileşiklerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketerek bağışıklık sistemi sağlığı desteklenebilir.

 

7. Portakal

portakal

C vitamini kaynağı olan portakal, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Vitamin kaynağı olmasının yanı sıra posa kaynağıdır. Yalnızca bu tarz meyveleri tüketirken porsiyon kontrolünün sağlanması gerekir.

 

8. Yumurta

Bağışıklık sistemi sağlığı için protein, oldukça önemlidir. Yumurta ise en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Yumurta proteinin yanı sıra A, B vitaminleri, demir, çinko, folik asit bakımından da zengin bir besindir. Eğer alerjiniz veya herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günde 1 adet yumurta yiyerek siz de bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek