BLOG

BLOG

SICAK HAVALARDA YAPILABİLECEK EN UYGUN SPORLAR


Yaz sıcakları bastırmaya başladı; peki kavurucu yaz sıcakları için diğer mevsimlerde yapılan spor türleri uygun mu? Açık havanın beden ve ruh sağlığına olan faydasını düşündüğümüz zaman, açık hava sporlarına yönelebiliriz. Fakat sıcak havalarda ve açık havada spor yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar bulunmaktadır. İşte sıcak havalarda yapılabilecek en uygun sporlar ve sıcak havada spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

 

Sıcak havalarda yapılacak sporlar nelerdir?

sualtı sporları

Dalış: Dalış, ideal bir yaz sporudur. Eğer maceracı bir kişiliğe sahipseniz ve yeni şeyler keşfetmeyi seviyorsanız, dalış tam size göre! Başlangıç derslerinizi aldıktan sonra diğer katılımcılar ile birlikte, keyifli bir şekilde dalabilirsiniz. Daha sonraki zamanlarda dalış ekipleri ile birlikte yeni yerler keşfedebilirsiniz.

yüzme

Yüzme: Yüzme, yazın en çok sevilen spor türlerinden bir tanesidir. İnsanı rahatlattığı gibi keyif de vermektedir. Yüzme ile birlikte, vücutta çalışmayan tek bir kas kalmaz. Yüzme, aynı zamanda form tutmanızı da sağlar.

Paten: Paten kaymak, son zamanlarda bisiklet ve paten yollarının artması ile oldukça fazla yapılan bir spordur. Paten kayarak birçok kas grubunu çalıştırabilirsiniz.

tenis

Tenis: Yaz aylarına yakışır bir başka spor ise tenistir. Vücudun birçok bölümünü çalıştırır. Günden güne artan tenis kortları ile düzenli tenis oynamanız mümkündür.

Fitness: Fitness; tempolu yürüyüş, pedal çevirme, tırmanma gibi birçok çeşidi ile spor yapma imkânı sunmaktadır. Yaz aylarında fitness yaparak sağlıklı bir bedene ve kaliteli bir yaşama sahip olmanız mümkündür. Fitness ile birlikte istenmeyen yağlarınızdan da kurtulabilirsiniz.

Koşu: Açık havada spor yapmaya aşıksanız, koşu tam size göre! Hafif tempolu veya yüksek tempolu olarak kendi bünyenize göre ayarlamanız yeterlidir. Koşu, kondisyonu artırmak ve formda kalmak için ideal yaz sporlarından bir tanesidir.

Bisiklet: Bisiklet sürerek hem spor yapabilir hem de yeni yerler keşfedebilirsiniz. Hatta bisikleti hayatınıza tam entegre ederek, bir ulaşım aracı olarak bile kullanabilirsiniz. 

plaj voleybolu

Plaj Voleybolu: Tatile gittiniz ve bu sporlardan hiçbirini yapamıyor musunuz? O zaman size oldukça keyifli bir önerimiz var; plaj voleybolu!

Yürüyüş: Her gün sürekli olarak yürüyüş yapmak; uykunuzu düzenlemenize, enerjik olmanıza, iştah kontrolü sağlamanıza, bazal metabolizma hızının artmasına ve yüksek tansiyonunuzu düşürmeye olanak tanır.

 

Sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İşte sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Spor yapmak için en doğru saat seçilmelidir. Güneşin direkt olarak geldiği saatler tercih edilmemelidir. Mümkünse sabah serinliğinde spor yapılmalıdır.
  • Sıcak havalarda su kaybı arttığı için, mutlaka günlük olarak yeterli miktarda su tüketilmelidir.
  • Özellikle açık hava sporları için, terleme- soğutma özelliği olan tişörtler tercih edilmelidir.
  • Sıcak havalarda tempo birden artırılmamalıdır. Tempo artışı makul seviyelerde tutulmalıdır.
  • Sıcak havalarda spor yaparken vücut mutlaka dinlendirilmelidir. Eğer baş dönmesi, aşırı terleme, mide bulantısı gibi belirtiler var ise yapılan aktivite bırakılmalıdır. Hala devam ediyor ise mutlaka bir doktora gidilmelidir.
  • Güneşi çekmeyecek, açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Yaz aylarında ön soğutma tekniği adı verilen teknik de uygulanabilir. Yapılması gereken, alına ve boyuna soğuk havlu koymaktır ya da spor öncesinde soğuk bir duş almaktır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: