BLOG

BLOG

SABAHLARI AÇ KARNINA KARIN ÇALIŞMANIN FAYDALARI


Karın kasları dediğimiz zaman birçoğumuzun aklına güzel bir görünüm geliyor. Elbette yağsız ve kaslı bir karın, güzel bir görünüme sahip olmanızı sağlar. Aslında karın kaslarının bu estetik görüntünün yanı sıra çok daha fazla önemli işlevi vardır. Karın bölgesi, vücudumuzun merkezi olarak konumlanır. Hem otururken hem ayaktayken, her şekilde bu bölgeden yararlanırız. Karın egzersizleri yapmak ise bel bölgesi, kalça, karın ve pelvis kaslarının uyum içinde çalışmasını sağlar. Bu şekilde sırt ağrısı ve sarkmalar önlenebilir, vücut duruşu düzeltilebilir. Aynı zamanda daha güçlü ve dengeli olurken, egzersizleri de daha etkili bir şekilde uygularız. Peki yağsız veya kaslı bir karın için ne zaman ve ne şekilde çalışmamız gerekir? Gelin, bu konuya detaylı bir şekilde göz atalım!

 

Sabah Aç Karnına mı Yoksa Tok Karnına mı Spor Yapmak Gerekir?

Birçok uzman isim, aç karnına spor yapmak üzerinde çeşitli görüşler belirtiyor. Peki aç karnına egzersiz yapmak gerçekten faydalı mı? Aç veya tok karnına egzersiz yapmanın kendi içinde farklı faydaları bulunuyor. Dolayısıyla her iki durumu karşılaştırarak sonuca varabiliriz. Öncelikli olarak yağ yakımından başlayalım.

Açken egzersiz yaptığımız zaman kan şekerimiz hızlıca düşer. Kan şekeri hızlıca düştükten sonra ya proteinler enerji kaynağı olarak kullanılır ya da yağlar. Eğer bedenen ve zihnen strese girilmediyse, vücut yavaş bir şekilde karın bölgesindeki yağları veya genel vücut yağlarını enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Fakat bu aşamada vücudun hızlı enerji kaynaklarına odaklı olduğu unutulmamalıdır. Vücut, yavaş yakılan yağ yerine hızlı yakılan proteinleri enerji kaynağı olarak kullanabilir. Yani enerji kaynağı olarak kastaki proteinleri çekebilir. Bu da kas yıkımına sebebiyet verir. Fakat tok karnına egzersiz yapıldığı zaman her iki açıdan da vücut depoladığı şeyleri yakmaya başlayacaktır. Bu şekilde kastan protein çekimi olmayacak, yağ yakımı sınırlı olacaktır.

Fakat konu kardiyo egzersizleri olduğu zaman, yani hafif ve kısa egzersizler olduğu zaman karın aç olabilir. Bunun nedeni, kardiyo tipi hafif egzersizlerde enerji ihtiyaçlarının acil olmamasıdır. Çünkü bu tip egzersizlerde vücudumuz, enerji ihtiyacı acil olmadığı için metabolizmaya olanak tanımaktadır. Bu da yağ yakımının öne çıkması anlamına gelir. Fakat ağır ve uzun bir yapıya sahip olan direnç egzersizlerinde tok olmaya ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak sabah aç karnına karın çalışmanın veya kardiyo yapmanın yağ yakımı üzerinde gözle görülür etkileri vardır. Bu şekilde sağlıklı bir kilo verme sürecine girebilirsiniz. Fakat burada yoğun fiziksel ve duygusal strese giriliyorsa yanlış giden bir şeyler olabilir. Diğer bir yandan yoğun tempolu egzersizler uyguluyorsanız, performans sizin için oldukça önemliyse ve aşırı şekilde kas kaybetmek istemiyorsanız, tok bir şekilde çalışmak büyük önem taşımaktadır.

 

Elite World Hotels & Resorts bünyesinde bulunan Fit Life Spa & Health Center'lar zengin ekipmanları ve uzman ekibiyle size sağlıklı ve verimli bir spor deneyimi sunuyor. Bilgi almak için sitemizi ziyaret edin:

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - Fit Life Spa & Health Center

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres - Fit Life Spa & Health Center

Elite World İstanbul Florya - Fit Life Spa & Health Center 

Elite World İstanbul Taksim - Fit Life Spa & Health Center

Elite World Grand Sapanca - Fit Life Spa & Health Center

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: