BLOG

BLOG

BEDEN VE NEFES FARKINDALIĞI İÇİN YOGANIN FAYDALARI


Beden ve Nefes Farkındalığı İçin Yoganın Faydaları

Kadim bir öğreti olan yoga, zihninizi ve bedeninizi disipline ederek bütünsel denge hâline ulaşmanıza destek olur. Nefes teknikleri, pozlar ve meditasyon pratiklerinden oluşan yogayı alışkanlık hâline getirmeniz durumunda bu öğretinin yaşamınızdaki olumlu etkilerini görebilirsiniz. Kökleri Hindistan'a uzanan bu egzersiz ve meditasyon geleneği, modern dünyada her geçen gün popülerleşen bir spor dalı olarak da görülüyor. Zihni ve bedeni dengelemesi sayesinde pek çok rahatsızlıkla ve çağın en önemli sorunlarından biri olan stresle mücadelede yogadan yararlanılıyor. Peki, yaşama bakış açınızı değiştirmeye yardımcı olacak yoganın faydaları neler? Yoga çeşitleri ve yoga uygulamaları neleri kapsıyor? Gelin, bu soruların yanıtlarını yoga hakkında hazırladığımız rehberde birlikte arayalım.

 

Yoga, Esenlik Hâline Kavuşmanızı Sağlayan Kadim Bir Öğreti

Hindistan'da doğan yoga, beden ve zihin sağlığını korumaya yönelik nefes ve meditasyon odaklı egzersizleri kapsar. Yoga pozları bedeninizin gevşemesine ve gelişmesine destek olurken nefesinize odaklanarak zihninizi de güçlendirebilirsiniz. Bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu yoga sayesinde dengeleyebilirsiniz. Yoga pozları olarak da bilinen asana'lar ve pranayama şeklinde adlandırılan nefes egzersizleri aracılığıyla bedeninizi ve zihninizi güçlendirebilir, bunu gerçekleştirirken ruhunuzla derinlemesine temasa geçebilirsiniz. Yogayı evinizde, yoga salonlarında ve sahil, orman, bahçe gibi açık alanlarda uygulayabilirsiniz. Yogaya yeni başlıyorsanız bir uzman eşliğinde ilerleyebilirsiniz.

Bugün uygulanan pek çok farklı yoga ekolü bulunuyor. Bunlar arasında dilediğinizi uygulayabileceğinizi ve tek bir ideal türün olmadığını bilmeniz gerek. Yoga ekollerinin en yaygınları arasında hatha yoga, kundalini yoga, vinyasa yoga ve yin yoga yer alıyor.

● Hatha yoga, bedenin fiziksel kapasitesini artırmaya ve bedendeki enerji akışını özgür kılmaya yardımcı olur. Bu yoga ekolünü günlük rutinlerinize dahil ederek dengelenme hâline kavuşabilirsiniz.

● Kundalini yogada pozlar yoğun nefes çalışmalarıyla uygulanır. Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bu türde içinizdeki kundalini enerjisini ortaya çıkarabilirsiniz.

● Vinyasa yogada pozlar belirli bir sıralamayı takip ederek uygulanır. Birbirine belirli bir temayla bağlı olan pozlarda nefes ve hareket akışı bir arada bulunur.

● Yin yogada temel amaç vücut esnekliğinin gelişmesi. Diğer türlere göre yin yogada pozlar arasındaki geçişler daha uzun sürer.

 

Yoganın Beden ve Zihin Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri

Yoganın Beden ve Zihin Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri

Bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu dengeleyen yoganın dönüştürücü etkisi sayesinde pek çok faydası olduğunu görebilirsiniz:

● Yoga, esnekliğinizi ve bedeninizin dengesini artırır. Pek çok kişi yoga yapabilmek için esnek bir bedene sahip olması gerektiğini düşünse de aslında yoga pratikleriyle vücudunuzu zamanla esnek bir hâle kavuşturabilirsiniz. Esnekliği artan bir bedenin duruşu da gelişir.

● Düzenli yapılan yogayla bel ve sırt ağrıları başta olmak üzere eklem ağrıları hafifler. Zamanla kas kuvvetinizin artmasına yardımcı olacak pozlar sayesinde direnciniz de gelişir.

● Bağışıklığınızı kuvvetlendirerek hastalıklara karşı bedeninizi korur.

● Kardiyovasküler sistemin daha iyi çalışmasına destek olur. Kan akışınızı düzenleyerek kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.

● Yoga pratikleri kemik sağlığınızı destekler.

● Yoga sayesinde doğru nefes alma biçimini öğrendikçe akciğerler başta olmak üzere tüm bedene yayılan oksijen, tazelenmenize yardımcı olur.

● Yoga sayesinde zihin sağlığınızı da geliştirebilirsiniz. Bu kadim öğreti, olumsuz enerjilerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

● Stres hormonunu azalttığı kanıtlanan yoga sayesinde uyku kaliteniz artar.

● Zamanla gelişen nefes kontrolü ile zihniniz berraklaşır ve daha iyi odaklanabilirsiniz. Pozitif düşünce ve duyguları hayatınıza çekebilirsiniz.

● İç huzurunuzu artıran yoga öğretisiyle sezgileriniz güçlenir, böylece iç dünyanızı daha iyi çözümleyebilirsiniz. Üstelik evrenle ve insanlarla olan ilişkileriniz de gelişir.

● Yoga size doğanın bir parçası olduğunuzu hatırlatır. Kendinizi yaşamın olağan akışına bırakmanızı ve ânda kalmanızı kolaylaştırır.

 

Elite World Grand Sapanca Ayrıcalığıyla Açık Havada Yoga Deneyimi Yaşayın

Elite World Sapanca

Elite World Grand Sapanca, bünyesindeki Fit Life SPA & Wellness ile sağlıklı yaşam alışkanlıkları başta olmak üzere bedeninizi ve ruhunuzu arındıracak birçok ritüele ev sahipliği yapıyor. Elite Grand World Sapanca'da ruhunuzu dinginliğe kavuşturacak yoga, Tai chi, meditasyon ve çeşitli Uzak Doğu masaj tekniklerini uzmanlar eşliğinde tecrübe edebilirsiniz. Doğayla iç içe bir atmosferde şehrin karmaşasından uzak ve huzurlu anlar yaşayabilir, bedeninizi ve nefesinizi tazeleyerek dengeye kavuşabilirsiniz. Ormanda uzun yürüyüşlere çıkabilir, açık havada yoga pratiklerini uygulayabilir ve doğa ananın kucağında benliğinizi keşfedebilirsiniz.

Siz de açık havada yoga yaparak yaşayabileceğiniz içsel bir deneyim için Elite World Grand Sapanca ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Spor Salonunda mı Yoksa Dışarıda mı Egzersiz Yapmak Daha Faydalı?

Açık Havada Spor Yapmanın Faydaları

Her Gün 30 Dakikalık Bir Yürüyüşün Sağlığımıza Olan Faydaları!

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Anadolu Yakasında Yeşilin İçerisinde Koşu ve Yürüyüş Yapabileceğiniz Yerler