BLOG

BLOG

KARADENİZ TURUNA ÇIKMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER


Üç ayrı bölüme ayrılan Karadeniz, yeşilin bütün tonlarının hakim olduğu en önemli ve değerli bölgelerimiz arasında yer almaktadır. Yaylaları ile ünlü olan Rize ve Artvin; Uzungöl ile dikkat çeken Trabzon; uzun sahil şeritleri ve tepeleri ile tanınan Ordu, Giresun, Samsun ve tarihi yapıları ile ünlü olan Safranbolu, gezip görülmesi gereken bölgelerden yalnızca birkaç tanesidir.

Doğu, Orta ve Batı Karadeniz olarak üç ayrı bölgeye ayrılan Karadeniz’de, tura çıkmadan önce bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek ve gezip görülebilecek yerler hakkında detaylı bir bilgiye ulaşmak için seyahat tutkunları için hazırladığımız bu ufak rehberimize göz atabilirsiniz.

 

Karagöl – Artvin

Karagöl – Artvin

Doğu Karadeniz’de yer alan Karagöl, muhteşem manzarası ve doğası ile milli park içerisinde yer almaktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip olan ve yaban hayata ev sahipliği yapan Karagöl’ün, 19. yüzyılın başlarında büyük bir heyelan sonucunda derenin önünün kapanması ile meydana geldiği söylenmektedir. Gölün çevresinde ise ladin, kayın ve gürgen ağaçları bulunmaktadır. Gölün derinliği ise 25 metredir.

 

Yason Kilisesi – Ordu

Yason Burnu’nda yer alan bu Rum kilisesi, Karadeniz bölgesinin deniz kenarında yer alan tek kilise olma özelliğini taşıyor. Perşembe ilçesi sınırlarında yer alan bu kilise, doğal güzelliklerin yer aldığı bölgede bulunur. 1868 yılında inşa edilen Yason Kilisesi kesinlikle görülmeye değer bir kilisedir. Rumların, mübadele ile ayrılmasından sonra cemaatsiz kalması ile birlikte zaman içerisinde harabeye dönen kilise, 2004 yılında Ordu Valisi olan Kemal Yazıcıoğlu tarafından tekrar restore edilmiş ve turizmin hizmetine sunulmuştur.

 

Verçenik – Rize

3711 metre yüksekliği olan Verçenik Dağı’nın eteğinde yer alan buzul gölleri, Türkiye’de ikinci en yüksek zirve olarak kabul edilen 8. bölgededir. Günlük olarak kolay bir şekilde ziyaret edemeyeceğiniz bu bölge, Türkiye’de yaşayan macera düşkünü kişiler tarafından her yıl düzenli olarak ziyaret edilir.

 

Giresun Adası – Giresun

Giresun Adası

Kefken Adası ile birlikte Karadeniz’in iki adasından biri olan Giresun Adası, turizm açısından son derece önemli bir bölgedir. 46 kilometrelik alana sahip olan Giresun Adası, aynı zamanda mitolojik efsanelere de sahiptir. Sahile kısa bir mesafeye uzak olan adada, mitolojiye göre Amazonlar yaşamıştır. Ayrıca tanrıların savaşlarına da ev sahipliği yaptığı söylenen adada prenseslerin aşkları uğruna ölümü bile göze aldıkları söylenmektedir.

 

Yedigöller Milli Parkı – Bolu

Batı Karadeniz bölgesinin engebeli yöresinde yer alan milli parktaki heyelanın oluşturduğu göller, Yedigöller Milli Parkı’nda yer almaktadır. Doğanın bütün güzelliklerini yakından keşfedebilmek istiyorsanız, mutlaka Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu bölgeyi ziyaret ettiğiniz zaman yanınızda çadırınızı da getirebilir ve keyifle kamp yapabilirsiniz.

 

Kafkasör – Artvin

Haziran ayının son haftalarında yapılan özel festivalde, boğa güreşlerinin de sahne aldığı bölge Kafkasör’dür. Konserler ile daha da keyifli bir hale getirilen bu bölgede, kemençe ve tulum seslerinin yankılandığı dağları seyrederek son derece keyifli ve huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Artvin’in il merkezinin üst kısmında yer alan Kafkasör Yaylası’nı, festival dönemlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

 

Zil Kalesi – Rize

Çamlıhemşin ilçesinin 12 kilometre güney kısmında kalan bu yüksek tepedeki kale, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan savunma hendeği olarak duran Zil deresine merdivenle inebileceğiniz özel bir kaledir. Zil Kalesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Karadeniz’in popüler adreslerinin dışında kalan bu kaleyi, ziyaret ederek kendinize daha farklı ve alternatif bir rota çizebilirsiniz.

 

Gökgöl Mağarası – Zonguldak

Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak il merkezinin ilçesinde yer alan görkemli bir mağaradır. Zonguldak ve Çaycuma karayolunun, Zonguldak girişinde yer alan bu mağaranın kolları ile birlikte toplam uzunluğunun yaklaşık 3350 metre olduğu bilinmektedir. Zonguldak’ın en uzun 2. mağarası olan Gökgöl Mağarası, dört belirgin kat ile meydana gelmiştir. Mağaranın içerisinde traverten, sarkıt, dikit sütunlar ve damlataşlar ile süslenen özel bölgeler mevcuttur.

 

Tomara Şelalesi – Gümüşhane

Şiran ilçesine yakın olan Tomara Şelalesi, dağ eteklerinden çıkan farklı sayıdaki kaynaklardan meydana gelmektedir. 25 kilometre genişliği olduğu söylenen bu şelale 15 metreden dere yatağına dökülür. Şelale, yöre halkı tarafından “kırk gözeler” olarak anılmaktadır.

 

Gito Yaylası – Rize

Son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgi görmeye başlayan Gito Yaylası, turizm açısından son derece önemli bir duraktır. Bulutlar ile iç içe vakit geçirebileceğiniz Gito Yaylası’nda gördüğünüz manzaranın etkisinden uzun süre boyunca çıkamayabilirsiniz. Bu bölgeyi ziyaret edeceğiniz zaman yanınızda fotoğraf makinenizi de getirmeyi sakın unutmayın. Günün erken saatlerinde bulutların fotoğraflarını Gito Yaylası’nda net bir şekilde çekebilirsiniz.

 

Sümela Manastırı – Trabzon

Trabzon’un gezip görülmesi gereken en önemli yeri olan Sümela Manastırı, 14. yüzyılda Türkmen akınına maruz kalan şehrin savunma amaçlı olarak kullanılan karakolu olma görevini üstlenmiştir. Doğu Karadeniz turlarının vazgeçilmez adresi olan Sümela Manastırı, dış görünümündeki ihtişamlı duruşu ile sizi hayretler içerisinde bırakabilir ve uzun uzun onu seyretmenize yol açabilir.

 

Ayder Yaylası – Rize

Oksijen kaynağı bu yaylayı görmeden Karadeniz turunu tamamlamış sayılmazsınız. Turunuzu tamamlamak için yerleşim tarihi 13. yüzyıla kadar dayanan bu yaylada yürüyüş yapabilir ve kendinizi doğa ile bütünleşmiş hissedebilirsiniz. Unutmadan, buraya kadar gelmişken şifa kaynağı kaplıcalara uğramayı da planlarınıza mutlaka dahil edin!

 

Anzer Yaylası – Rize

Anzer Balı’nın üretildiği bölge olan Anzer Yaylası, aynı zamanda içerisinde barındırdığı endemik türdeki çiçekleri ile de ünlüdür. Doğu Karadeniz’in gezilmesi gereken yerleri arasında yer alan Anzer Yaylası’nda eğlenceli festivallere ve horonlara da denk gelebilirsiniz. Bu tür festivallere katılarak Karadeniz kültürünü daha yakından tanıma şansına erişebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kar Yağdığında Güzelliği Kat Kat Artan 7 Lokasyon

Kış Tatili için Tercih Edebileceğiniz 8 Muhteşem Rota

Geri Dönmek İstemeyeceğiniz 10 Muhteşem Balayı Destinasyonu!

Türkiye ve Dünyada En İyi 9 Kış Sporları Destinasyonu

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz 7 Kıta Amerika Ülkesi

Eşsiz Güzelliğiyle Ege Kıyılarımızda Arz-ı Endam Eden 10 Tatil Beldesi

Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Muhteşem Tren Yolculuğu Rotası!

Avrupa'da Ucuz Seyahat Etmenin 10 Yolu

Kısa Ramazan Bayramı Tatilini Fırsat Bilip Gidebileceğiniz 8 Yakın Yurt Dışı Lokasyonu