BLOG

BLOG

Samsun'un En Gözde Lezzetlerini Tanıyalım!


Yüzyıllardır önemli bir yerleşim merkezi olan Samsun, farklı medeniyetlerin izlerini taşır. Samsun'un bu köklü tarihi, zengin bir mutfak kültürünü de beraberinde getirir. Böylelikle kent; Anadolu, Karadeniz, Balkan ve Kafkas mutfaklarından beslenerek çeşitlilik kazanır.

Kentin nevi şahsına münhasır yemekleri arasında ise Karadeniz genelinde olduğu gibi bitki ve otların ayrı bir yeri bulunuyor. Ot ve bitkilere çorba ve turşular eşlik ederken birbirinden lezzetli pideler kent mutfağının karakteristik bir yapıya bürünmesinde etkili oluyor. İşte, damaklarınızda iz bırakmaya aday Samsun'un gözde lezzetleri!
 

Tüm Türkiye Onu Tanıyor: Bafra Pidesi

Samsun'dan ayrı düşünülemeyen Bafra pidesi, kentin bir nevi sembolü! İç harcı bol bol kıyma, karabiber ve soğanla hazırlanan Bafra pidesine isteğe göre acı biber de dâhil edilir. Ardından pide; kapalı, uzun ve ince bir biçimde fırınlanır. Odun ateşinde piştiğinden ayrı bir lezzet kazanır. 

Samsun'da pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan ve neredeyse her köşe başında rahatlıkla bulabileceğiniz Bafra pidesinin ünü, kentin sınırlarını aşmış durumda! Bu nedenle Bafra pidesi, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan bir Samsun lezzetidir.
 

Demir Deposu: Ispanak Çorbası 

Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi ıspanak çorbası, demir bakımından oldukça zengin ve son derece sağlıklı bir yemek. Ispanağın un, süt, yumurta ve pirinçle ahenkli bir biçimde buluşmasından meydana gelen bu leziz çorba, tercihe göre süt yerine su ya da yoğurt kullanılarak da yapılabiliyor. Aynı zamanda ıspanak çorbasının lezzetine lezzet katmak için çorbaya tavuk eti de dâhil edilebiliyor.

 

Bir Kültür Mirası: Kaz Tiridi 

Samsun'un en gözde lezzetleri arasında liste başı olan kaz tiridi, geçmişten günümüze uzanan özel bir yemek. Bu lezzet şöleninin en önemli yönü ise özel olarak yetiştirilen kazlardan yapılması. 

Kaz tiridini yapmak için öncelikle kaz eti iyice yumuşayana kadar haşlanır. Ardından yufkalar hafifçe pişirilir, lezzetine lezzet katmak için yufkalar kaz etinin suyuna batırılarak tepsiye yerleştirilir. Son adım olarak ise üzeri bulgur pilavı ve kaz etiyle donatılır.
 

Açık Pide Sevenlere: Terme Pidesi 

Adını Bafra pidesi gibi kentin bir ilçesinden alan Terme pidesi, Samsun sınırlarını aşmayı başaran lezzetlerden! Bafra pidesinden farklı olarak açık ve yayvan şekilde yapılan Terme pidesi, meşe odunu ateşinde pişirilir. 

Tarifi ustaları tarafından sır gibi saklanan Terme pidesi; kuşbaşılı, kıymalı ve kaşarlı olarak yapılır. Pide bu yönüyle farklı damak zevklerine büyük bir ustalıkla dokunmayı başarır.

 

Tatlı ve Doyurucu: Bafra Nokulu 

Isparta ve Sinop gibi bazı kentlerde de yapılan nokulun köklü bir tarihi mevcut. Eski dönemlerde özellikle doyurucu olması ve uzun süre tok tutması nedeniyle yolculuğa çıkan insanlar tarafından sıklıkla tercih edilirdi. Bunlarla birlikte nokulun uzun zaman bayatlamaması da başka bir artısı! Bafra nokulunu diğer kentlerde yapılan nokullardan ayıran en büyük farklılık ise cevizle yapılması ve tatlandırıcı olarak üzüm kullanılması.
 

Mantıya Yöresel Bir Bakış: Samsun Mantısı 

Türk mutfağının en çok sevilen yemeklerinden mantı, Samsun'da karakteristik bir forma bürünüyor! Samsun mantısı da aslında alışık olduğumuz mantı gibi içine kıymalı harç eklenerek yapılıyor. Samsun mantısını farklı kılan detay, haşlandıktan sonra başlıyor. Haşlama işleminin ardından beyaz peynir ve cevizle karıştırılan Samsun mantısı, kente özgü bir lezzet hâline bürünüyor. Bu sayede de bilindik ama bir o kadar da farklı bir lezzetle tanışmanızı sağlıyor.
 

Karadeniz'in Kalbindeki Lezzet Durağı: Elite World Comfy Samsun Atakum

Birbirinden lezzetli yemekleriyle âdeta bir lezzet şöleni sunan Samsun, keyifle gezilecek şehirlerden biri. Hem doğası hem yemekleriyle ruhunuzu dinlendirmek istiyorsanız siz de bu şehri ziyaret edebilirsiniz. Karadeniz'in eşsiz ve büyüleyici manzarasına karşı konumlanan Elite World Comfy Samsum Atakum, konfor dolu bir konaklamanın yanı sıra lezzet dolu anlar vadediyor.

Göz alıcı bir stile sahip Elite World Comfy Samsum Atakum bünyesindeki Alizya Restaurant, yöresel lezzetleri, Türk ve dünya mutfağının eşsiz örnekleriyle harmanlıyor. Yetenekli şeflerin mutfağından çıkarak bir gastronomi şölenine dönüşen leziz menüye, şık ve ferah deniz manzaralı ambiyans eşlik ediyor. Siz de bu zengin menüyle tanışmak, yerinizi ayırtmak veya daha fazla bilgi sahibi olmak adına Elite World Comfy Samsum Atakum'u ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: