BLOG

BLOG

DOĞU ANADOLU MUTFAĞINDAN SOFRALARIMIZA LEZZET KATAN 10 YİYECEK


Türkiye, zengin mutfak kültürü sayesinde bir ucundan diğer ucuna adeta bir gastronomi şöleni sunuyor. Her bölgenin kendi coğrafyasıyla uyumlu o kadar farklı ve mükemmel lezzetleri var ki, sıralama yapmak ne mümkün! Hele de Doğu Anadolu mutfak konusunda tam bir altın madeni. Yöresel tatlarla zenginleştirilmiş tarifleri o kadar zengin ki, "Denemeyen çok şey kaybediyor" diyebiliriz. Eğer bu mutfakla henüz tanışmadıysanız üzülmeyin. Gelin, Doğu Anadolu mutfağından sizler için seçtiğimiz, sofralarımıza lezzet katan efsane yemekleri birlikte inceleyelim.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Doğu Anadolu Gezilecek Yerler

Cağ Kebabı - Erzurum

Cağ Kebabı

Erzurum deyince akla ilk gelen güzelliklerden biri hiç şüphesiz cağ kebabı. Bu şahane kebap için oğlak ya da kuzu eti tercih ediliyor. Baharatlarla dinlendirilen et parçaları yatay bir şekilde şişe geçirilerek odun ateşi üzerinde pişiriliyor. Bu işlemden sonra porsiyonlara ayrılarak cağlara alınan kebap, ızgarada yapılan son pişirmeden sonra sofraları şenlendiriyor. Nefis lezzetiyle cağ kebabı ayrıca Erzurum'un coğrafi işaretli ürünlerinden biri!

 

Analı Kızlı - Malatya

Analı Kızlı

"Bulgurun en şahane hali nedir?" derseniz hiç şüphesiz analı kızlı deriz. Birçok yörede ufak farklılıklarla yapılan tarifte, bulgurdan farklı boylarda hazırlanan köfteler ve nohut birleşerek kıvamlı bir yemeğe dönüşüyor. Ana olmanın hakkını veren büyük köftelerin içerisinde kıymalı bir harç bulunurken, minik kızlar ise sadece bulgurdan yapılıyor.

 

Keşkek - Hakkari

Keşkek

Anadolu'nun çoğu şehrinde sofraları süsleyen diğer bir lezzet ise keşkek. Zaten lezzetli malzemeler olan dövülmüş buğday ve etin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan lezzete inanamıyorsunuz. Kendine özgü kıvamı ile her kaşıkta bir sonrakine hazırlanır mı insan? Keşkek yiyorsa evet, hazırlanır! Denemediyseniz, bulun buluşturun, mutlaka bu lezzetin tadına varın.

 

Büryan Kebabı - Bitlis

Büryan Kebabı

Bitlis'in coğrafi işaretli ürünü olan büryan kebabını öyle her istediğinizde mutfakta yapamıyorsunuz. O muhteşem lezzetin ortaya çıkması için özel bir pişirme sistemi gerekiyor. Büryan, yaklaşık 2-3 metre derinliğinde, üzeri çamur ile kapatılabilen kuyu şeklinde bir alanda odun ateşinde pişiriliyor. Bu uğraşı da kesinlikle hak ediyor! Kuyu kebabının farklı bir versiyonu şeklinde gözünüzde canlandırabileceğiniz büryan, Doğu Anadolu'nun sofralara armağan ettiği muhteşem lezzetlerden bir tanesi.

 

Ziron (Siron) - Erzincan

Ziron

Doğu Anadolu'nun diğer bir güzide yemeği olan zironda sıra. Yazın açılmış yufkaların kış sofrasına getirdiği bereketin belki de en lezzetli örneği diyebiliriz ziron için. Hazır yufkayla da yapılabiliyor olması bu lezzetli yemeği artık daha ulaşılabilir kılıyor. Lezzetli bir ziron yapmak için takip etmeniz gereken adımlar ise oldukça basit:

  • Rulo haline getirilen yufkalar 3 parmak kalınlığında kesilir.
  • Kesik kısımlar yukarı bakacak şekilde fırında kurutulan yufkalar servis tabağına alınır.
  • Yumuşamaları için yufkalara et ya da tavuk suyu gezdirilir.
  • Kavrulmuş kıyma ve sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

 

Mumbar Dolması - Gaziantep

Mumbar Dolması

Mumbar dolması her damak tadına hitap etmese de sevenlerin uğruna saatlerce sıra beklemeyi göze alacağı farklı bir lezzet. Gaziantep'in coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan mumbar dolması, koyunun kalın bağırsağının özel hazırlanan bir harç ile doldurulması sonucu elde ediliyor.

 

Otlu Peynir - Van

Otlu Peynir

Van'ın mütevazı kahvaltı sofralarının bile çehresini bir anda değiştirecek bir lezzeti var; otlu peynir. Bu eşsiz lezzet aynı zamanda Van'a tescilli coğrafi işaretli bir ürün. Bölgede yetişen aromalı otların, üretim aşamasında peynir ile buluşması sonucu bu efsane lezzet çıkıyor ortaya. Kahvaltı kültürünü seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririz.

 

Feselli - Ardahan

Feselli

İster kahvaltıya isterseniz de çayınızın yanına eşlik edebilecek az malzemeli ama bol lezzetli bir Ardahan güzelinde sıra; feselli. Tel tel ayrılan dokusu, enfes tereyağı tadıyla, "Bir yağlı hamur bu kadar mı lezzetli olur?" dedirtiyor. Yapmak isteyenler için kısaca tarif verelim:

Yufkadan daha kalın açılan hamurun arası bir güzel yağlanır.

Rulo halinde sarılan hamur kendi etrafından döndürülerek bir daire elde edilir.

Buzdolabında bekletilen hamur merdane yardımı ile inceltildikten sonra önlü arkalı sıcak tavada kızartılır.

 

Hasuta - Erzurum

Hasuta

Ani tatlı krizlerine 5 dakikada çözüm getiren bir tatlı var desek ne dersiniz? Erzurum'un hasutası tam olarak böyle bir tarif. Bir çeşit helvaya benzese de kıvamı çok daha yumuşak ve ipeksi oluyor. Karamelize bir tadı olan hasutayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; tereyağı, toz şeker, un ve su.

 

Kadayıf Dolması - Erzurum

Kadayıf Dolması

Erzurum'un sofralarımıza armağan ettiği bir diğer lezzetle devam ediyoruz; kadayıf dolması. Kadayıfın içi eklendikten sonra dolma şeklinde sarılıp yağda kızartılması ile nefis görünümlü dolmalar elde ediliyor. O haliyle bile iştah açıcı görünen dolmaların henüz yolculuğu bitmiş değil! Kıvamlı bir şerbetle de buluşacaklar ki, lezzetleri tamamlanmış olsun.

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill Ocakbaşı

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres - The Grill Ocakbaşı

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill Ocakbaşı 

Elite World İstanbul Florya - The Grill Ocakbaşı 

Elite World Grand Sapanca - The Grill Ocakbaşı

Elite World Van - The Grill Ocakbaşı

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: