BLOG

BLOG

GASTRONOMİ MERAKLILARININ LEZZET ÜÇGENİ; ADANA, HATAY VE GAZİANTEP YEME İÇME REHBERİ


Türkiye’nin her bölgesinin kendine has lezzetleri bulunmaktadır. Gittiğiniz her şehirde mutlaka tutkunu olacağınız bir yiyecek bulursunuz. Fakat bir lezzet üçgeni düşünün ki hem birbiriyle etkileşim içinde hem de birbirinden tamamen farklı olsun. Evet! Adana, Hatay ve Gaziantep üçlüsünden bahsediyoruz! Örneğin Hatay’da lezzetli bir kebap yiyebilirsiniz ama Adana’da en lezzetlisini yersiniz. Benzer şekilde, Adana’da lezzetli bir baklava yiyebilirsiniz ama Gaziantep’te en lezzetlisini yersiniz. Fakat sanmayın ki bu şehirlerde bir şeyin ana vatanı başka şehir diye lezzetten vazgeçsinler; aksine kendileri yıllar içinde yepyeni tatlar üretip lezzete farklı bir boyut kazandırmışlardır. İşte etli lezzetlerinden tatlısına, yemeklerini yediğinizde hiçbir şekilde pişman kalmayacağınız lezzet üçgeni; Adana, Hatay ve Gaziantep.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Kebap Çeşitleri Ve İsimleri

Adana’da ne yenir?

icli kofte

Adana dediğimiz zaman geniş bir yeme- içme yelpazesi bizleri karşılar. Adana mutfağında acı da ekşi de tatlı da vardır. Peki Adana'da ne yenir? Adana dendiği zaman tabii ki ilk olarak akla Adana kebap gelir; acısı bol olanı ve tablada, yani seyyar olarak satılanı makbuldür. Adana'da sabah kahvaltısı ciğerle yapılır. Bu yüzden Adana'ya sabah saatlerinde ulaşıldıysa güne ciğer ile başlanabilir. Eğer sıcak bir Adana akşamında Adana'da bulunuluyorsa nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bici bici mutlaka tadılmalıdır. Bulgur ve irmikle hazırlanan köftelerin yer aldığı Fellah köftesi bir tür ev yemeğidir ve mutlaka denenmelidir. Eğer gece geç saat olmuşsa ve bir eğlenceden dönülüyorsa şırdan mutlaka tadılmalıdır. İçli köfte kesinlikle unutulmamalıdır! Şalgam, mutlaka tanesiyle içilmelidir. Patatesli ve peynirli sıkma mutlaka yenmelidir. Ayrıca her köşede birbirinden güzel halka tatlı satan seyyar satıcıları ve mekânları bulmak mümkündür.

 

Hatay’da ne yenir?

Hatay’da ne yenir?

Adeta bir lezzet diyarı olan bir diğer şehrimiz Hatay'dır. Et yemekleri, şerbetleri, tatlıları ve nice lezzetleriyle hem damağa hem göze hitap eder. Peki Hatay'da ne yenir? Hatay denince tabii ki ilk olarak akla künefe gelir. Bu yüzden Hatay'a gidildiğinde künefe mutlaka yenmelidir. Acılı, çeşit çeşit ve lezzetli Hatay mezeleri mutlaka tadılmalıdır. Otantik kahvaltıcıların yer aldığı Hatay Uzun Çarşı gibi mekânlarda kahvaltı edilmelidir. Bölgenin kebapçıları mutlaka keşfedilmelidir. Ayrıca Hatay'a özel yapılan içli köfte, küf çökelek, soslu İskenderun döneri, şişperek çorbası, biberli ekmek, kâğıt kebabı diğer denenmesi gerekenler arasındadır.

 

Gaziantep’te ne yenir?

baklava

Gaziantep dediğimiz zaman tabii ki ilk olarak aklımıza baklava gelmektedir. Bunlar dışında; küşleme, katmer, kahker, zırh ile çekilen kebap, alinazik kebabı, simit kebabı, yuvalama, patlıcan kebabı, içli köfte, meyveli et yemekleri, kıyma kebabı, Antep peyniri, lahmacun, ciğer, beyran çorbası, nohut dürüm, menengiç kahvesi, zahter çayı diğer denenmesi gerekenler arasındadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: