BLOG

BLOG

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Koronavirüs salgını başka okullar uzaktan eğitim veriyor. Geçtiğimiz bahar başlayabilir bu uygulama zaman zaman değiştirilse de hâkim olan işleyiş, uzaktan eğitim sistemi. Bu sistem sayesinde evlerinde, bilgisayar başında eğitim alıyor. Sınıf düzeni sanal oluşturuluyor ve dersler online olarak işleniyor.

Tabii bu sisteme alışmak zannedildiği kadar kolay değil. Okul düzeninden aniden uzaktan eğitime geçince Çocuklar da ebeveynler de yeni sisteme uyum sağlamakta zorlanabilir. Sonuçta evden çalışma düzenine geçenlerin safra alışması zaman alıyor. Aynı durum aynı çocuklar üzerinde daha büyük bir etki yaratıyor. Onun yanında öğretmek için devam eden öğrenme süreci devam eden anne de iletişim noktasında sıkıntı yaşayabiliyor.

Tüm bunlar araya geldiğinde bu süreçte, hem dönüşümsüz bir eğitim dönemi geçirmesine ve aile arasında ilişki kurulamamasına sebep olabiliyor. Elbette bu tip durumlardan kaçınmak için yapılabilecek bazı şeyler var. Biraz özgüven ve özveri ile ilgili eğitimde eğitim eğitimine uyum sağlamasını kolaylaştırabilir, ilişkinizi doğru çizgiye oturtabilirsiniz.

 

1. Uzaktan Eğitime Uyum Sağlaması İçin Çocuğunuza Yardımcı Olun

Uzaktan Eğitim

Uzaktan eğitim bir çocuk için alışması oldukça zor bir durum. De küçük yaştaki ilkokul çocukları için uzaktan eğitim karmaşa yaratabilir. Çünkü çocuk evi ev, okulu okul olarak kodlar. İki kavramın birbirine karışması, duruma alışmasını zorlaştırır. Bu anına yardım etmelisiniz.

Evde kendi örnekleriniz bir okul ortamı yaratın. Daha doğrusu okul olarak kodlayabileceği bir alanı olsun.

Okul saati boyunca evde fazla gürültü yapmamaya ve yanlış dikkatini dağıtmamaya çalışın.

Ders boyunca bebeğiniz televizyon, oyuncak gibi okulla ilgisi olmayan objelerden uzak tutun.

En önemlisi de tüm Bunlar yaparken ona destek olmak istediğinizi ve işleri kolaylaştırmaya çalıştığınızı hissettirin.

 

2. Çocuğunuzun Yeni Düzenle İlgili Fikirlerine Değer Verin

Çocuklarla iletişim kurarken onların da görüşleri tablet ardı etmemek gerekiyor. Anında eğitimin yeni sistemle ilgili fikirlerini göstermelisiniz. Onun için zor olan noktalar hakkında konuşmalı, yardımcı olmak için elinizden geleni yapacağınızı hissettirmelisiniz. Ders saatlerinde herhangi bir sorun yaşıyorsa ve bu konuda konuşmak istiyorsa onu, tıpkı bir arkadaşınızı dinler gibi, yazmalı ve soruna beraber çözüm üretmeye çalışmalısınız.

 

3. Okul Rutinini Bozmayın

Çocukların stabil büyümesi gerekir ve bu ortaya çıkılan günlük rutinler çocuğa güven verir. Aynı zamanda bu rutinler onun odaklanmasına da yardımcı olur. Bu işte uzaktan eğitimde öğretmelerini aynı şekilde devam ettirdiğinden emin olmalısınız. Erken uyanmalı, onu uyandırmalı ve okula hazırlamalısınız. Kahvaltı saatini atlamamalı ve çocuğu tıpkı okula gider gibi derse hazır hale getirmelisiniz.

 

4. Disiplini Elden Bırakmayın

Uzaktan eğitim alma yaşadığı en büyük sorun, odaklanamama ve dersten sıkılma. Bu durumla sınırında kalan çocuk ebeveyninden aşırı isteklerde bulunabilir. Derste telefonla oynamak ya da dersi bırakıp çizgi film seyretmek isteyebilir. Bu ipucu disiplini elden bırakmmanız gerekiyor. Sizde boyutunuzun arada bir kaçamak yapmasında sorun olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat bu tip davranışlar çocukta tutarsızlık izlenimi uyandırır ve bu da süre şartını zorlaştırır. Bu kadar okul saatlerinde disiplinli olmanız şart.

 

5. Çocuğunuzu Motive Edin ve Ödüllendirin

 Çocuğunuzu Motive Edin ve Ödüllendirin

Normalde okula gittiği için çocuğa ödül vermiyoruz. Ama uzaktan eğitim alarak bu yaklaşımı biraz değişebilir. Onu yüreklendirmek ve derinlemesine uyum sağlamasını kolaylaştırmak için verimli geçtiği gözlem ders saatleri sırasında çocuğunuza küçük ödüller verebilirsiniz. Sabahları dersler "iyi dersler, keyifli çalışmalar" gibi bilime yönelik motivasyon sağlayabilirsiniz. Gün sonunda derslerin nasıl geçtiğini sorabilir, bir okul gününün ardından yaptığınız sohbeti uzaktan eğitim dönemine de taşıyabilirsiniz.

 

6. Ders ve İş Aralarını Birlikte Değerlendirin

Ders ve İş Aralarını Birlikte Değerlendirin

Uzaktan eğitim dönemini fırsata çevirebilirsiniz. Teneffüslerde çocuğunuzla beraber zaman geçirebilirsiniz. Normalde okulda teneffüs zamanları hareketli geçer. Siz de çocuğunuzla ev edebiyat oyunları ders aralarında stres atmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer hareket etmelisiniz vaktiniz yoksa, çocuğunuzu teneffüs saatlerinde dinlendirmeye teşvik etmelisiniz. Aralarda eline tablet ya da telefonda çocuğu oyalamaya çalışmak büyük bir hata olur. Onu zihnini ve gözlerini dinlendirecek ve hareket etmesini aktivitelere yönlendirmelisiniz.

 

7. Çocuğunuza Karşı Zamankinden Daha Sabırlı Olun

Koronavirüs dönemi herkesi bir şekilde yıprattı, biliyoruz. Fakat bu dönem ne tür sıkıntılar yaşayın, çocuğunuzu bu sorunlardan uzak tutmanız gerektiğini unutmayın. Bu yazın ona karşı her zamankinden daha sabırlı olmalı, sorduğu soruları sakince ve düzgünce cevaplamalısınız. Hatalarını cevapsız bırakmamalı fakat tepkilerinizi kontrol etmeyi de ihmal etmemelisiniz. Çocuğunuz bu süreçte daha önce görmediğiniz olumsuz, sabırsız ve hırçın davranışlar sergileyebilir. Bu yeniliklere alışma süreci yaşandığını unutmayın ve bununla suçlamayın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Salgın Sürecinde Çocuğunuzu Okula Götürürken Çocuğunuz ve Kendiniz İçin Almanız 6 Önlem

Salgın Sürecinde Düğüne Gideceklerin Alması 6 Önlem

Seyahat Sırasında Çocuklarımızı Salgın Hastalıklardan Korumak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!

Salgın Hastalıklara Karşı Evimizde Almamız Önlemler Nelerdir?