BLOG

BLOG

9 MADDEDE ÖĞRENCİ VE VELİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİMİ YÖNETEBİLME İPUÇLARI


Akademik başarı, yalnızca öğretmen ve öğrenci etkileşimine bağlı bir sonuç olarak değerlendirilmemeli. Çocuğunuzun okuldaki başarısında bilişsel becerileri, karakteri ve çalışma alışkanlıkları kadar ebeveyn olarak sizlerin sürece katılımı da son derece önemli. Yaygınlaşan uzaktan eğitim uygulamaları hakkında yapılan tüm araştırmalar, online eğitimin etkileri üzerindeki ebeveyn rolünü açıkça ortaya koyuyor. Biz de sizin için uzaktan eğitim sürecini yönetmenizi kolaylaştıracak 9 maddelik bir rehber hazırladık. Bu rehberde çocuğunuzun daha verimli bir ders yılı geçirmesini sağlayacak önemli ipuçlarını bulabilirsiniz.

 

1. Uygun Bir Çalışma Ortamı Yaratın

Uygun Bir Çalışma Ortamı Yaratın

Eğitimciler, uzaktan eğitim için öğrenciye ait özel bir alanın önemini her fırsatta vurguluyorlar. Evde çocuğunuzun kendine ait bir odası ve çalışma masası yoksa ona bir çalışma köşesi hazırlayabilirsiniz. Bunun için dikkat dağıtan objelerden arındırılmış bir masa, sessiz ortam ve iyi bir internet bağlantısı yeterli olabilir. Eğer çocuğunuzun kendine ait bir odası ve çalışma masası varsa bu alanı düzenlemesine yardımcı olun. Dikkatini dağıtacak tüm obje ve oyuncakları kaldırın. Masasını düzenli ve temiz tutması için çocuğunuzu yönlendirin.

 

2. Günlük Rutinler Oluşturun

Çocuklar, genelde edindikleri alışkanlıklarına bağlı kalırlar. Pozitif liderlikle çocuğunuzun günlük rutinler oluşturmasına yardımcı olun. Güne başlarken günlük ders planını, ihtiyacı olan materyalleri ve en önemlisi ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Böylelikle çocuğunuzun önceliklerini belirlemesine yardımcı olabilirsiniz. Günün sonunda da benzer şekilde vaktinin nasıl geçtiğini, neler öğrendiğini, nelerde zorlandığını sorarak aksayan noktaları tespit edebilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz çıkarımlarla çocuğunuza rutin oluşturma konusunda rehberlik yapabilirsiniz.

 

3. Sürece Gerektiği Kadar Dahil Olun

Çocuklar, ebeveynlerinin davranış ve tutumlarını örnek alırlar. Bu süreçte çocuğunuz ve öğretmenleri ile empatiye dayalı bir ilişki kurmaya özen gösterin. Çocuğunuza çok fazla yardım etmekten kaçının, destek ve cesaret verip üzerine düşeni yapması için fırsat tanıyın. Başarısız olduğunda motivasyonunu arttırmak için çabasını takdir edin. Günü planlarken ise çocuğunuzun isteklerini göz önünde bulundurmaya özen gösterin.

 

4. Odaklanabilmesi için Küçük Sorumluluklar Verin

Odaklanabilmesi için Küçük Sorumluluklar Verin

Uzaktan eğitim sürecinde çocuğunuz dikkat kaybı ve konsantrasyon bozukluğu yaşayabilir. Rahatsızlık vermemek şartıyla mümkün olduğunca ders sırasında çocuğunuzu gözlemleyin. Dikkatinin dağıldığı anlarda sözlü olmayan ufak uyarılarla tekrar odaklanmasına yardımcı olun. Çocuğunuzu rutin ama basit ev işlerine dahil ederek de odaklanma becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Sabahları yatağını toplamak, bulaşık makinesini doldurup boşaltmak ya da çamaşırları renklerine göre ayırmak gibi yaşına uygun görevlerle sorumluluklarını artırabilirsiniz.

 

5. Ekran Kullanımını Ödül veya Cezaya Çevirmeyin

Uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla çocukların ekran karşısında daha çok vakit geçirmesi birçok ebeveyni endişelendiriyor. Yeni çağın bir getirisi olarak çocuklar da dijital dünyada kendilerine bir yer bulma çabasındalar. Bilgisayar oyunları, tablet ve akıllı telefonlardan oynanabilen çevrim içi oyunlar ya da sosyal medya kullanımını çocuğunuzla konuşarak bir düzene sokmaya çalışabilirsiniz. Çocuklar akıllı cihazları kardeşleri ile paylaşıyorlarsa kimin neyi ne zaman kullanacağı konusunda uzlaşmalarına yardımcı olun. Ekran kullanımını bir ödül/ceza unsuru olarak kullanmak yerine uzaktan eğitim sürecini sekteye uğratmayacak makul bir düzene sokmaya çalışın.

 

6. Fiziksel Hareketliliği Teşvik Edin

Egzersiz ve fiziksel hareketliliğin sağlığa faydalarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Fiziksel aktivitenin azalması çocuğunuzun konsantrasyonunu da olumsuz etkiler. Aynı zamanda duygusal regülasyon için de önemli olan fiziksel hareketliliği teşvik etmek son derece önemli. Çocuğunuzun sürekli ekran başında oturarak zaman geçirmesini engellemek için kısa molalar verin. Okul döneminde teneffüs vakitlerinde arkadaşlarıyla hareketli oyunlar oynayan çocuklarınız için molalarda çeşitli aktiviteler organize edebilirsiniz.

 

7. Duygusal İhtiyaçlarını Önemseyin

Okula dönüşen ev atmosferinde çocuğunuz duygusal dalgalanmalar, kaygı ve endişeler yaşayabilir. Uzaktan eğitim sürecine uyum sağlamakta zorlanabilir, hayal kırıklığı yaşayabilir. Çocuğunuza kendini ifade edebilmesi, duygularını paylaşabilmesi için ihtiyacı olan ilgiyi ve şefkati gösterin. Oyun veya sinema geceleri gibi aktiviteleri rutin hale getirerek duygularından bahsetmesine ve zihnini arındırmasına imkan tanıyın.

 

8. Sosyal Etkileşimi Destekleyin

Sosyal Etkileşimi Destekleyin

Okul sadece akademik öğrenmeden ibaret olmamalı. Çocuklarımızın okul hayatındaki en büyük kazanımlarından biri de sosyal becerileri. Ancak uzaktan eğitimle ekran karşısında geçen kısıtlı ders süreleri, çocuğunuzun sosyal etkileşim ihtiyacını gidermez. Çocuğunuzun arkadaşları ile görüntülü sohbetler yapmasına olanak tanıyın. Bir arkadaşı, öğretmeni ya da uzaktaki bir akrabası ile dijital sohbet ortamı kurmasını sağlayın. Böylelikle yazılı iletişim, dil ve düşünce becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunabilirsiniz.

 

9. Öğretmenler ile İşbirliği Yapın

Uzaktan eğitimde ebeveynlerden çocuklarına kılavuzluk etmesi beklenir. Bu da çocuğunuzun öğretmeni ile işbirliği yapmanızı gerektirir. Eğitimcilerin geri bildirimlere önem verdiğini unutmayın. Çocuğunuzun yaşadığı zorluklar konusunda öğretmenini mutlaka bilgilendirin. Sadece olumsuz örnekleri değil, sürecin iyi giden taraflarını da paylaşmayı ihmal etmeyin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Evden Çalışanlara Özel Çalışma Ortamı Düzenleme Önerileri

Normalleşme Sürecinde Çalışanların Alması Gereken 7 Önlem

Salgın Hastalıklara Karşı Bağışıklık Sistemimizi Güçlü Tutacak 10 Besin