BLOG

BLOG

SALGIN HASTALIKLARA KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTACAK 10 BESİN


Bağışıklık sistemimiz, bizi hastalıklara karşı koruyan savunma sistemimizdir. Bilinen veya koronavirüs gibi yeni tanıştığımız salgın hastalıklarla savaşabilmenin yolu da ancak güçlü bir bağışıklığa sahip olmakla mümkün olabilir. Bağışıklık sistemi sağlığını geliştirmek için yapılabileceklerin başında ise sağlıklı beslenmek gelmektedir. Çünkü sağlıklı besinler, içeriklerinde vücudumuzun ihtiyacı olan yararlı maddeleri barındırırlar ve bu sayede bu tür besinleri tüketerek bağışıklık sistemi sağlığı desteklenebilir. İşte salgın hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlü tutacak o besinlerden bazıları!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Kahvaltıda Enerji Veren Besinler Nelerdir?

1. Narenciye meyveler

Narenciye meyveler

Greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi meyveler C vitamini bakımından son derece zengindirler. Bu yüzden birçok insan grip, nezle gibi hastalıklar yakalandığında bu tür besinlere yönelir. C vitamininin bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırarak enfeksiyonla savaşmada da oldukça etkilidir. Bu yüzden bağışıklık sağlığınız için beslenmenizde yeterli meyve tüketimine de yer vermeniz gereklidir.

 

2. Kırmızı biber

Kırmızı biber, narenciyelere göre iki kat daha fazla C vitamini içermektedir. Ayrıca beta karoten bakımından da son derece zengindir. Bu yüzden bağışıklık sağlığınızı güçlendirmek için sofralarınızdan kırmızı biberi eksik etmemeniz gerekir. Kırmızı biber bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra cildinizi ve gözlerinizi de sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

 

3. Yoğurt ve kefir

Yoğurt ve kefir

Son yıllarda yapılan araştırmalar probiyotik besinlerin bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemi sağlığını güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Probiyotik besinlerin ayrıca enflamatuvar hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de araştırmaların sonuçları arasındadır. Bu yüzden yoğurt, kefir gibi probiyotik bakımından son derece zengin olan besinleri beslenmenize ekleyerek siz de daha güçlü bir bağışıklığa sahip olabilirsiniz.

 

4. Balık

Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili oldukları bilinmektedir. Özellikle soğuk deniz balıkları, yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega-3 bakımından zengindirler. Bu nedenle uzmanlar, güçlü bir bağışıklık için haftada 2 kez balık tüketimini önermektedirler.

 

5. Zencefil

Zencefil

Taze zencefil de salgın hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutacak besinler arasındadır. Taze zencefilin B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Bu yüzden salgın hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterebileceği düşünülmektedir.

 

6. Sarımsak

Sarımsak

Yemeklere lezzet katan sarımsak, aynı zamana sağlığımız için de her derde deva özelliktedir. İçeriğinde bulunan allicin isimli madde sayesinde güçlü bir antioksidan etki gösteren sarımsak, bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı vücudumuzu daha korunaklı bir hale getirir.

 

7. Brokoli

Brokoli de vitamin ve mineral içeriği yüksek bir sebzedir. İçeriğinde A, C ve E vitaminleri ile birlikte birçok antioksidan ve lif bulunur. Zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemi sağlığını destekler ve vücuda maksimum katkı sağlar. Brokoliden tam anlamıyla fayda kazanmak içinse mümkün olduğunca az pişirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

8. Ispanak

Ispanak

Sağlık deposu sebzelerden biri olan ıspanak C vitamini, antioksidan ve beta karoten bakımından oldukça zengindir. Bu özellikleri ile bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele yeteneğini arttırmaktadır. Ispanağın da aynı brokolide olduğu gibi az pişirilmesi önerilmektedir. Hafif pişirildiğinde içeriğindeki A vitaminin arttığı ve diğer besinlerin oksalik asitten salınmasına izin verdiği bilinmektedir.

 

9. Yulaf

Yulaf, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca birçok çalışmada kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet, yüksek kolesterol tedavisinde etkili olabileceği ortaya koyulan beta glukan bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle daha güçlü bir bağışıklık için beslenmede yulafa da yer verilmelidir.

 

10. Bitter çikolata

Hem sağlıklı hem de lezzetli bir besin olan bitter çikolata, probiyotik bakımından zengindir. Ayrıca teobromin adı verilen bir antioksidan içermektedir. Bu özelliği ile vücut hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlamaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Mevsim Değişikliklerinin Vücudumuz Üzerindeki 6 Olumsuz Etkisi

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri

Mucize Besin Zerdeçalın Sağlığımıza Olan 10 Faydası

Yaz Aylarında Almamız Gereken Vitaminler