BLOG

BLOG

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTACAK SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ


Bağışıklık sistemimiz bizi hastalıklara karşı koruyan savunma mekanizmamızdır. Vücudumuzun iç ve dış faktörlere bağlı olarak gelişen hastalıklardan korunması bağışıklık sistemimizin görevidir. Özellikle son dönemde küresel bir salgın haline gelen Coronavirüs'e karşı korunmak için tüm uzmanlar bağışıklık sisteminin önemine vurgu yapmaktadır. Gerek Coronavirüs'ten gerekse diğer hastalıklardan korunmak için bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile bağışıklık sağlığı desteklenmelidir. İşte genel sağlığınızı geliştirecek bazı öneriler!

 

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenin

Beslenme şeklimiz bağışıklık sistemimiz üzerinde direkt olarak etki sahibidir. Vücudumuzun ihtiyacı olan yararlı maddelerin büyük çoğunluğunu tükettiğimiz besinler aracılığıyla edinebiliriz. Bu yüzden taze mevsim sebze ve meyveleri bakımından zengin beslenmek, güçlü bir bağışıklığa sahip olmanın en etkili yoludur.

 

Dengeli ve çeşitli beslenin

Sağlıklı besinler tüketmek kadar önemli olan bir diğer şey de dengeli ve çeşitli beslenmektir. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, yağ gibi maddeleri ancak çeşitli ve dengeli beslenme yoluyla vücudumuza kazandırabiliriz. Bunun için tek tipli beslenme yerine tüm bu ögelerin dengeli bir şekilde yer aldığı, besin çeşitliliğine sahip bir beslenme programı benimsemelisiniz.

 

Probiyotik besinleri beslenmenize dahil edin

Probiyotik besinleri tüketin

 

Son yıllarda bağırsak sağlığı üzerine yapılan araştırmalar dost bakteriler olarak bilinen probiyotiklerin önemini net bir şekilde ortaya koymuştur. Bazı besinlerde bulunan dost bakteriler sindirim sisteminin düzenlenmesi ve bağışıklık sağlığının desteklenmesinde büyük rol oynarlar. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık için siz de ev turşusu, yoğurt, kefir, şalgam gibi probiyotik içeren besinleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.

 

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın vücudumuza olan sayısız faydalarından biri de bağışıklık sistemini desteklemesidir. Bu yüzden düzenli olarak egzersiz yaparak siz de bağışıklık sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Egzersiz yapmak fiziksel faydaları bile birlikte sizi stresten uzaklaştırarak zihinsel sağlığınızı da destekler.

 

Stres yönetimini öğrenin

Stres yönetimini öğrenin

Aşırı stres, bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkilere sebep olabilir. Yaşam boyunca strese maruz kalmamak imkansızdır. Bu nedenle stres yönetimi ve kontrolü mutlaka öğrenilmelidir. Stres azaltan aktiviteler yaşama dahil edilmeli ve bu sayede stresin olumsuz etkileri en aza indirgenmelidir.

 

Uyku düzeninizi koruyun

Uyku, bedenimizin ve zihnimizin dinlenme süresidir. Yeteri kadar dinlenmemek stresle birlikte bağışıklık sağlığının da zayıflamasına neden olabilir. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli bir uyku düzenine sahip olunmalıdır. Bu sayede vücut ve zihin yenilenebilir, bağışıklık sağlığı desteklenebilir.

 

Zararlı alışkanlıklardan uzak durun

Sigara, alkol gibi zararlı maddeler, bağışıklık sistemi için oldukça zararlıdır. Zamanla bağışıklık sağlığının zayıflamasına neden olarak sizi hastalıklara karşı daha açık bir hale getirebilir. Bu nedenle bu tür alışkanlıklardan kesinlikle uzak durulmalı ve yerine sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinilmelidir.

 

D vitaminini ihmal etmeyin

D vitamini bağışıklık sağlığı için son derece önemli ve gereklidir. Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini edinmenin en etkili yolu ise güneş ışınlarından yararlanmaktır. Bunun için siz de yeterli sürelerde güneşte zaman geçirerek vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılamaya çalışın. Eğer D vitamini eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurun ve doktor önerisi ile takviyeler kullanın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Hemen Şimdi Spora Başlatacak Öneriler

İlkbaharı Zinde Karşılamanın 7 Yolu

Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?