BLOG

BLOG

MUCİZE BESİN ZERDEÇALIN SAĞLIĞIMIZA OLAN 10 FAYDASI


zerdeçal

Gerçek adı “curcuma longa” olan zerdeçal, baharatlar içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Bundan dolayı da ‘’baharatların kraliçesi’’ olarak adlandırılıyor. Belirgin tadı, altın rengi ve biberimsi aromasıyla birçok millet zerdeçalı yemeklerinde kullanıyor. Zerdeçal; magnezyum, çinko, E vitamini, C vitamini gibi birçok vitamin ve minerali içerisinde barındırırken; bakteri önleyici, mantar önleyici gibi birçok yararlı özelliğe de sahip. Tabii ki faydaları bunlarla sınırlı değil! İşte mucize besin zerdeçalın sağlığımıza faydaları...

 

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Zerdeçalda bulunan lipopolisakkarit adlı madde, bağışıklık sisteminin uyarılmasında görev alıyor. Bu sayede, bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde çalışması destekleniyor. Bir diğer yandan; bağışıklık sisteminin yabancı maddelere, virüslere ve patojenlere karşı olan savaşını virüs ve mantar önleyici özellikleriyle kuvvetlendiriyor.

 

Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor

Araştırmalar, zerdeçalın kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Zerdeçalın yemeklerde baharat olarak kullanılması, bu etkiyi gösteriyor. Kötü kolesterolü düşürmek ise kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir durum.

 

İltihabı önlüyor

Zerdeçalın bir diğer özelliği ise antienflamatuar, yani iltihap azaltıcı özelliği. Bu fayda; kronik iltihaplanmanın birçok sağlık probleminin başlangıcı olduğunu düşündüğümüzde, önemli bir özellik olarak öne çıkıyor. Zerdeçal bu özelliğiyle; iyileşme ve yabancı maddeler ile savaşmada iyi bir destekçi olma potansiyeli gösteriyor.

 

Kilo kontrolü sağlıyor

Kilo kontrolü sağlıyor

Zerdeçalın içerisinde yer alan bileşenler, safra sıvısının üretimini teşvik ediyor. Safra sıvısının yeterli miktarda üretimi ise yağ yakımını hızlandırıyor.

 

Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor

Araştırmalar, zerdeçalın insülin ve glukoz seviyesinin kontrolünde başarılı olabildiğini gösteriyor. Bir diğer yandan, şeker hastalığı için kullanılan ilaçların etkilerini de artırabiliyor. Zerdeçalın insülin direncini azalttığı ve tip 2 diyabeti önlediği de biliniyor.

 

Cildi daha sağlıklı hale getiriyor

Zerdeçalın antioksidan ve antienflamatuar etkileri, cildi daha sağlıklı kılıyor. Zerdeçalın cilt için faydalarına baktığımız zaman; yaraları iyileştirmek, sivilceleri ve akneleri azaltmak gibi faydaları olduğunu görüyoruz. Zaten bu nedenle zerdeçal, cilt maskesi olarak da kullanılabiliyor. Tabii ki zerdeçala karşı herhangi bir alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını bilmeniz şart! Bu nedenle yüzünüze uygulamadan önce, dirseğinize uygulayarak test etmeyi unutmayın.

 

Kanseri önlemeye yardımcı olabilir

Zerdeçalın içeriğinde bulunan cucurmin maddesi, bu zamana kadar birçok araştırmaya konu olmuştur. Araştırmalar, bu maddenin kanserli hücrelerin büyümesini engelleyebildiğini ve özellikle radyasyon kaynaklı kanserlerde başarılı olduğunu göstermiştir.

 

Romatizma ağrılarına iyi geliyor

Zerdeçalın bir diğer faydası ise eklem ve kemik ağrılarına karşı fayda sağlaması. Zerdeçal, özellikle eklem iltihabında etkin bir görev oynuyor. Romatoid, osteoartrit ve romatizma gibi problemlerde zerdeçal tüketmek ağrıları ve iltihabı azaltabiliyor.

 

Kalbi koruyor

Zerdeçalın kalp hastalığı ve kalp damar tıkanıklığı gibi hastalıklarda etkili olduğu biliniyor. Araştırmalar düzenli olarak zerdeçal tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre daha az plak oluşumu ve tıkanma yaşadığını gösteriyor.

 

Zerdeçalın diğer faydaları

Yukarıdaki tüm faydalara ek olarak; karaciğere büyük fayda sağlıyor, safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geliyor, idrar söktürücü özelliği bulunuyor, depresyona karşı etkili olduğu biliniyor, baş ağrısını azaltıyor, saç hastalıklarına iyi geliyor, vücuttaki ödemin atılmasını destekliyor, vücut direncini artırıyor, Alzheimer ve MS riskini azalttığı biliniyor, karın ağrısını hafifletiyor.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu unutulmamalıdır. Eğer hastalık sebebi ile zerdeçal kullanılacaksa, mutlaka doktora danışılmalıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Hindistan Cevizi Yağının Bilmeniz Gereken 11 Faydası

Avokadonun Belki Sizin de Bilmediğiniz 6 Faydası

Nar Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Faydalı Bilgi

Hastalıklardan Koruyan 5 Kış Çayı

Kinoa Hakkında Bilmeniz Gerekenler