BLOG

BLOG

SON YILLARIN POPÜLER BESİNİ KİNOA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Türkiye'ye ve Türk mutfağına özgü olmayan kinoayı son zamanlarda sıkça duyar olduk. Sağlıklı oluşu, sağlıklı yaşamak isteyen ve kilosuna dikkat edenlerin gözdesi olmasını sağladı. Tabii ki faydaları sadece bunlarla da kalmadı. Peki, nedir bu kinoa ve neden bu kadar seviliyor? Kinoa hakkında tüm merak edilenler için yazımızı okumaya devam edin.

 

Kinoa nedir?

kinoa

ABD ve Avrupa'da tüketimi oldukça fazla olan kinoanın besin değeri oldukça yüksektir. Birçok kişi tarafından tahıl olarak düşünülen kinoa, aslında pancar ve ıspanağa benzeyen bir bitki türüdür. Tarihi 5.200 ile 7.000 yıl öncesine dayanan kinoa, Peru ve Şili'de yapılan arkeolojik keşifler ile binlerce yıl öncesinde gıda olarak tüketildiği anlaşılmıştır. Yıllar içinde de kaşifler ile birlikte Avrupa kıtasına yayılmıştır.  

 

En iyi nerede yetişiyor?

Kinoa bitkisi, çok fazla sıcağa ve soğuğa dayanamıyor. 2 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin en iyi yetiştiği yer And Dağları'nın etekleri. Bu yüzden Bolivya ve Peru, dünyadaki en iyi kinoa üreticilerinden ikisi. Bunun yanı sıra, son yıllarda Türkiye'de de -özellikle Trakya bölgesinde- kinoa yetiştirilmeye başlandı ve kinoa sevenlerin sayısı günden güne arttı.  

 

Kinoanın faydaları

kinoa faydaları

Kinoanın onlarca faydası bulunuyor. K, E, D, A, B, C vitaminlerini içerdiği gibi yüksek oranda protein içeriyor. Bu kadar fazla protein içermesi ve hayvansal protein olmaması, vejetaryenlerin sıkça tükettiği bir bitki olmasını sağlıyor. Onu diyet listelerinde sıkça görmemizin sebebi ise düşük kalorili olması değil, yüksek proteinli ve lifli olması. Bu yüzden kinoa sayesinde yüksek protein ve lif ile tokluğu, kan şekerini ve kaloriyi kontrol altında tutabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, diyabet hastaları için kan şekerinin kontrolünü sağlıyor. Glutensiz diyet uygulayanlar ve çölyak hastaları için iyi bir seçenek oluyor. B2 açısından zengin olması, yüksek enerji veriyor. Demir bakımından zengin olması, beyin sağlığı için yararlı oluyor. İçeriğindeki magnezyum ve manganez ile damarları rahatlatıyor ve enerji üretimi esnasında meydana gelen hücre hasarını minimum seviyeye indiriyor. Bunun yanı sıra düzenli kinoa tüketmek, kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor.

 

Peki kinoanın besin değeri nedir?

kinoa besin değeri

100 gram kinoayı baz aldığımızda; 120 kalori, 2 gram yağ, 7 gram karbonhidrat, 11 gram besin lifi, 4,4 gram protein, 5.0 IU A vitamini, 0.6 mg E vitamini, 0.1 mg tiamin, 0.1 mg riboflavin, 0.4 mg niasin, 0.1 mg B6 vitamini, 42.0 mcg folat, 17.0 mg kalsiyum, 1.5 mg demir, 64.0 mg magnezyum, 172 mg potasyum, 7.0 mg sodyum, 1.1 mg çinko, 0.2 mg bakır, 0.6 mg manganez, 2.8 mcg selenyum, 0 kolesterol bulunmaktadır.

 

Kinoa en iyi şekilde nasıl tüketilmelidir?

kinoa salata

Kinoalı birçok tarif bulunmaktadır. Fakat biz burada, kinoanın temel tüketim şeklinden bahsedeceğiz. Kinoanın acı bir bölgesi vardır; bu bölge, çekirdeği saran bölgedir. Pişirmeden önce bu bölge güzelce temizlenmelidir. Daha sonrasında süzgece koyularak su ile hafifçe temizlenmelidir. Daha sonrasında kinoa, tıpkı pirinç gibi pişirilebilir.

 

Kalori bakımından pişmiş kinoa mı yoksa pişmemiş mi?

Merak edilen sorulardan bir tanesi de kinoanın nasıl tüketilmesi gerektiğidir. Pişmiş kinoanın pişmemiş kinoaya göre kalorisi daha düşüktür. 100 gram pişmiş kinoa ve pişmemiş kinoayı ele aldığımızda; pişmişte 120 kalori, pişmemişte 368 kalori bulunmaktadır. Bunun nedeni, pişen kinoanın su miktarının artmasıdır. 100 gram pişen kinoanın su miktarı 71.6 iken pişmemiş kinoada bu miktar, 13.3'tür.

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin