BLOG

BLOG

SALGIN HASTALIKLARA KARŞI EVİMİZDE ALMAMIZ GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?


Coronavirüs'ün tüm dünyayı etkisi altına aldığı bu günlerde hepimiz evlerimizde vakit geçiriyoruz. Sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde ise bazen ihtiyaçlarımız için dışarı çıkabiliyoruz. İşte tüm bu süreçte; eve girip çıkarken ve evde bulunduğumuz süreç için almamız gereken birçok önlem bulunuyor. Tabii ki bu önlemler sadece coronavirüs için değil, tüm salgın hastalıklar için alınması gerekiyor. İşte salgın hastalıklara karşı evimizde almamız gereken önlemler. 

 

Evinizi sık sık havalandırın 

Evinizi sık sık havalandırın

Her şeyden önce evin yeterli bir şekilde havalandırılması büyük önem taşıyor. Çünkü pencerelerin ve kapıların kapalı olduğu evlerde bir süre sonra içerideki hava kirliliği maksimum seviyeye çıkıyor. Bununla birlikte ev içerisine girebilecek herhangi bir virüsün hava sirkülasyonu ile temizlenmesinin önü kesiliyor. Bu yüzden yaz- kış demeden evin günde 2 veya 3 kere havalandırılması büyük önem taşıyor. Ayrıca düzenli olarak evin elektrik süpürgesiyle temizlenmesi gerekiyor. Fakat toz ve akarların yayılmaması için hepa filtreli elektrik süpürgelerinin kullanılması gerekiyor.

 

Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve elinizi yüzünüze götürmeyin

Konu salgın hastalıklar olduğu zaman ellerin yıkanması büyük önem taşıyor. Ellerimiz gün içinde birçok şeye temas ediyor. Bu yüzden ''Zaten evdeyim neden elimi yıkayayım?'' düşüncesinin bulunmaması gerekiyor. Çünkü dışarıdan gelen bir poşet üzerinde bile sağlığınızı tehdit eden bir salgın hastalığın bulunması olası bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden düzenli olarak ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Ellerimizi yıkarken 20 saniye boyunca sabun ve su eşliğinde yıkanması büyük önem taşıyor. Bunun dışında ekstra olarak kolonya, alkol bazlı mendil ve cilde uygun temizlik bazlı alkol spreyleri de kullanılabilir. Ayrıca elinizi yıkasanız da yıkamasanız da ağzınıza, burnunuza, gözünüze yani kısacası yüzünüze götürmemeniz gerekiyor.

 

Öksürürken veya hapşırırken dirseğinizi kullanın

dirseğinizi kullanın

Evde toplu yaşamak birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Mesela öksürürken veya hapşırırken burnumuzu ve ağzımızı dirsek içi ile örtmemiz gerekiyor. Çünkü kişinin olası bir salgın hastalık yaşaması durumu hastalığın evde yaşayan diğer kişilere bulaşması anlamını taşıyor. Virüslerin yüzeylerde yaşadığını düşündüğümüz zaman ise tek kullanımlık mendil ve dirsek kullanımı büyük önem taşıyor. 

 

Yüzeyler düzenli olarak temizleyin

Yüzeyler düzenli olarak temizleyin

Virüsler ve bakteriler birçok yüzeyde 2-3 gün boyunca yaşayabilmektedir. Bu yüzden yüzeylerin temizliği büyük öneme sahiptir. Özellikle salgın hastalıkların hüküm sürdüğü günlerde alkol bazlı temizlik ürünleri ile yüzeylerin temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda kapı kolu, tırabzan, klozet, masalar ve lavabo gibi alanlar sıkça temizlenmelidir.

 

Bağışıklık sisteminize gereken önemi verin

İster ev ister dışarı fark etmeksizin en önemli noktalardan bir tanesi de bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerektiğidir. Çünkü olası virüs ve bakteri durumunda güçsüz bir bağışıklık sistemi ile hastalanmamız olasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi ‘’kazanabileceğiniz savaş’’ anlamını taşır. Bu doğrultuda evde düzenli olarak egzersiz yapmalı, stresten uzak durmalı, sevilen şeyler ile ilgilenilmeli, vitamin ve mineral açısından zengin beslenilmeli, düzenli ve sağlıklı bir şekilde uyunmalı, probiyotik ve prebiyotik bazlı beslenilmelidir. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bağışıklık Sistemimizi Güçlü Tutacak Sağlıklı Yaşam Önerileri

Evde Uygulayabileceğiniz 8 Pratik Cilt Bakım Yöntemi

Evde Uygulanabilecek Meditasyon Teknikleri Nelerdir?

Salgın Hastalıklara Karşı Korunmak İçin Edinmeniz Gereken 8 Hijyen Kuralı

Evde Yapılabilecek 8 Egzersiz Türü