BLOG

BLOG

SEYAHAT SIRASINDA ÇOCUKLARIMIZI SALGIN HASTALIKLARDAN KORUMAK İÇİN NE TÜR ÖNLEMLER ALMALIYIZ?


Seyahat Sırasında Çocuklarımızı Salgın Hastalıklardan Korumak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız

Kimse yılın heyecanla beklenen tatil günlerinde sağlık sorunlarıyla boğuşmak istemez. Özellikle de çocukların seyahat sırasında herhangi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalması fikri, tatile çıkmaya hazırlanan ebeveynlerin en büyük korkularından biridir. Ama tatil böyle endişeli bir şekilde de geçmez. Ailecek keyifli zaman geçirerek yılın yorgunluğunu atacağınız tatil günlerinde her anlamda kendinizi rahat hissetmeniz gerekiyor. İşte bu nedenle tatile çıkmadan önce ve seyahat boyunca alınacak ufak önlemlerle çocuğunuzu sağlık sorunlarından uzak tutmalısınız. Böylece hem çocuğunuz hem de siz tam anlamıyla keyifli ve güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

 

Vücudu Seyahate Hazırlayın

Uzunluğu fark etmeksizin, yolculuk yapmak vücudu yorar. Siz farkında olmasanız da yaşanan hava değişimi, gidilen yolun miktarı ve yolculuk halinde geçen zaman vücudun dengesini değiştirir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce bedeni yaşanacak bu değişikliklere hazırlamak gerekiyor.

Seyahate hazırlandığınız süre boyunca çocuğunuzun beslenmesine her zamankinden daha çok dikkat etmelisiniz. Bağırsak hareketlerinin düzenini bozacak yiyeceklerden, yağlı ve şekerli gıdalardan çocuğunuzu uzak tutmanızda fayda var. Çocuğun bağışıklık sistemini baskılayacak zararlı gıdalardan uzak durması tatil boyunca daha güçlü ve dinç olmasını sağlar. Bu süreçte taze sebze ve meyveler; süt, yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerle çocuğunuzun sağlığını destekleyebilirsiniz.

 

Çocuğunuza Hijyenin Önemini Bir Kere Daha Hatırlatın

Salgın hastalıklardan korunmanın en etkili yolu, kişisel hijyene özen göstermek. Bunu son zamanlarda hayatımızı baştan sonra değiştiren koronavirüs salgınıyla daha iyi anladık. Elleri her an temiz tutmak ve kirli ellerle, özellikle yüz bölgesiyle, temastan uzak durmak gerekiyor. İşte tüm bunların yaratacağı sorunlardan kaçınmak için de çocuğunuza hijyenin önemini hatırlatmalısınız. Bakteri ve virüslerin bulaşabileceği herhangi bir yerle temasa geçtikten sonra ellerini yıkaması gerektiğini düzgünce açıklamalısınız. Uçakta, arabada, otelde ya da herhangi bir gezi alanında bu bilinçle gezen çocuk, salgın hastalıklara karşı kendini koruyabilir.

 

Yanınızda Her Zaman Hijyen Ürünleri Taşıyın

Hijyenin önemini vurgulamak tek başına yeterli değil. Bu aşamada çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği her türlü hijyen ürününe kolaylıkla ulaşmasını da sağlamalısınız. Sonuçta seyahat sırasında her an temiz suya ve sabuna ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle hem kendi çantanıza hem de çocuğunuzun çantasına peçete, dezenfektan, kağıt sabun, ıslak mendil gibi çeşitli kişisel temizlik ürünlerinden koymanızda fayda var. Böylece çocuk ihtiyaç duyduğu her an temizlenebilir ve kişisel hijyeni alışkanlık haline getirmesi de kolaylaştır.

 

Çocuğunuzun Gittiğiniz Yerlerde Tükettiği Gıdalara Dikkat Edin

Genellikle tatilde beslenme dengesi bozulur. Özellikle çocuklar istediklerini yeme konusunda daha serbest bırakılırlar. Fakat seyahat sırasında çocuğun sağlığını korumak için beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Elbette çocuğunuzun keyifli bir tatil geçirmesi için ona imtiyazlar tanıyabilirsiniz. Fakat bu aşamada aşırıya kaçmadığınızdan emin olmalısınız. Bir çocuk birkaç gün abur cubur tarzı gıda, çikolata ve dondurma ağırlıklı beslenirse bağışıklık sistemi hızlıca zayıflayabilir. Bu nedenle de vücudu hastalanmaya yatkın hale gelebilir. Tüm bunlardan kaçınmak için çocuğunuzu gün içerisinde sebze, meyve tüketmeye teşvik etmeli ve dengeli beslenmenin sağlık üzerindeki etkisini göz ardı etmemelisiniz.

 

Çocuğunuzun Bol Bol Su İçtiğinden Emin Olun

Çocuğunuzun Bol Bol Su İçtiğinden Emin Olun

Tıpkı dengeli beslenme gibi sıvı tüketiminin de çocuk sağlığı açısından önemi büyük. Özellikle sıcak yaz günlerinde yapılan tatillerde çocukların yeteri kadar su içtiğinden emin olmak gerekiyor. Yeterli sıvı alamayan çocukların bağırsak hareketlerinde aksaklıklar yaşanabilir. Ayrıca güneş altında oynayan çocuklar yeteri kadar su tüketmezse, ne kadar korunsalar da, güneş çarpması gibi sorunlar oluşabilir. Bu durumlar da çocuğun vücut direncini düşüreceği için salgın hastalıklara yakalanma riskini ciddi oranda artırır. Bu nedenle gün içerisinde çocuğunuzun içtiği su miktarına dikkat etmelisiniz.

 

Uyku Saatlerini Es Geçmeyin

Düzenli uyku çocuk sağlığının ve gelişiminin en önemli parçası. Uzmanlar sık sık yeterli ve düzenli uykunun çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerinde çok büyük bir rol oynadığını dile getiriyor. Bu nedenle siz de seyahat süresince çocuğunuzun uyku düzenine özen göstermelisiniz. Elbette tatilde evde olduğu kadar dakik olamayabilirsiniz. Fakat tatil planlamanızı yaparken bu noktayı göz ardı etmemelisiniz. Yolculuk saatlerini ve gezi planını çocuğunuzun uyku düzenini göz önüne alarak yapmalısınız.