BLOG

BLOG

SALGIN SÜRECİNDE ÇOCUĞUNUZU OKULA GÖTÜRÜRKEN ÇOCUĞUNUZ VE KENDİNİZ İÇİN ALMANIZ GEREKEN 6 ÖNLEM


Salgın günlerinde çocuğunuzu okula götürmekten endişe mi duyuyorsunuz? Bu süreci en güvenli şekilde atlatabilmek için hem yolculuk hem de okul için almanız gereken önlemler var. Bu önlemleri 6 başlık altında inceleyebiliriz. Bu 6 konuya dikkat ettiğinizde hem kendinizi hem de çocuğunuzu salgına karşı koruyacaksınız.

 

1. Tek Kullanımlık Sabunlardan Edinin!

Salgınla birlikte hijyen konusunda akla gelmeyen detayları dahi düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle, okul gibi toplu alanlarda çocuğunuzun güvenliği için ekstra önlemler almalısınız. Her gün yüzlerce çocuğun kullandığı tuvaletler ne kadar sık temizlenirse temizlensin, risk teşkil edebilir. Bu alanları kullandıktan sonra çocuğunuz, elini yıkamak istediğinde yüzlerce kişinin temas ettiği sabunları kullanmamalı. Çocuğunuzun çantasına tek kullanımlık yaprak sabunlardan oluşan bir kutu koyabilirsiniz. Böylece, tuvalet kullanımı sonrası tek kullanımlık sabunla hijyenik bir temizlik elde edilir.

 

2. Dezenfektan ve Kolonya Seçimine Dikkat!

Dezenfektan ve Kolonya Seçimine Dikkat!

Piyasada adı sanı bilinmeyen yüzlerce çeşit dezenfektan ve kolonya markası ortaya çıkmaya başladı. Bu yüzden, dezenfektan ve kolonya seçerken iki kat dikkatli olmakta fayda var. Dezenfektanların anti-bakteriyel olması koronavirüse karşı bir etki sağlamaz. Çünkü koronavirüs adından da anlaşıldığı üzere bir bakteri değil, virüs. Anti-bakteriyel dezenfektanlarla çocuğunuzu ve kendinizi garantiye aldığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu yüzden, dezenfektanların içeriğini araştırmanız ve virüslere karşı etkili olduğundan emin olmanız gerekiyor. Alkol bazlı dezenfektanlar, virüsleri kısa sürede etkisiz hale getirebiliyor.

Kolonya seçiminde ise 80 derece kriterini göz önüne almak gerekiyor. Güvenilmeyen bir markanın 80 derece olduğu iddia edilen ürünü, merdiven altı bir firmaya ait olabilir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir.

 

3. Okul Yönetimi ile Görüşün

Çocuğunuz okula girdiği andan itibaren sizin kontrolünüzden çıkar ve okul yönetiminin kontrolüne girer. Yönetimden, okulda ortak alanların kullanımına dair alınan önlemler, maske kullanımı konusunda izlenecek yol ve dezenfekte çalışmaları hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece, eksik gördüğünüz bir yön varsa bunu idareyle görüşebilirsiniz. Eğer okul yönetiminin halledemeyeceği bir konu varsa bu konu hakkında bireysel önlemler almanız ve çocuğunuzu konudan haberdar etmeniz gerekebilir.

 

4. Her Maske Güvenilir Mi?

Her Maske Güvenilir Mi

Kolonya ve dezenfektanlarda olduğu gibi maskelerde de kaliteli olanları bulmak ve incelemek sizin yararınıza olacaktır. Özellikle çocuğunuzun kullanacağı maske konusunda daha da hassas olmalısınız çünkü ilköğretim çağındaki çocuklar maskeyle başa çıkmakta zorlanabilirler. Maske, çocuğunuzun yüzünden kaymaması ve burun bölgesinde açıklık bırakmaması için telli olmalı.

Tek kat maskelerden uzak durulmalı. Üç katlı maskeler çok daha güvenilir bir yapıya sahip. Ayrıca, maskeleri çocuğunuzun gün boyu takacağını da unutmamalısınız. Soluk alıp vermeyi zorlaştıran ve belirli iş alanları için dizayn edilmiş olan maskeler, daha güvenilir görünseler de çocuğunuza zorluk çıkarabilirler.

Kendiniz maske kullandığınız anlarda maskeyi çeneye indirmek gibi davranışlardan kaçınmalısınız. Unutmayın ki, küçük bir çocuk önce anne babasını örnek alır. Maske takmayan bir ebeveyn, maske takmak istemeyen bir çocuk demektir.

Çocuğunuzun çantasına yedek maskeler ve dezenfektan ürünleri koymayı da ihmal etmemelisiniz. Bir aksilik durumunda yedeğinin olması, çocuğunuzun güvenliği için çok önemli.

 

5. Kurallar Belirleyin!

Kurallar Belirleyin

Çocuğunuzla birlikte okula gidip gelirken uyulması gereken kuralları belirleyin. Örneğin, toplu taşıma araçlarında eldiven kullanıp okula geldiğinizde bu eldivenleri çıkarabilirsiniz. Her akşam eve döndüğünüzde duş alabilir ve tüm kıyafetleri yıkayabilirsiniz.

Özellikle bu süreçte çocuğunuzun okul formasının ve çantasının yedeğini bulundurmalısınız. Örneğin salı günü, pazartesi günü giyilen forma ve çanta yerine yedek forma ve çantayı kullanabilirsiniz. Bir sonraki güne kadar, pazartesi kullanılan forma ve çantanın dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz.

Okulda uyması gereken kuralları da net olarak çocuğunuzla konuşmalısınız. Bu önlemlerin onun ve ailenizin güvenliği için alındığını bildiğinde, o da kuralları içselleştirecektir.

 

6. Servis Önlemlerini Kontrol Edin!

Servis Önlemlerini Kontrol Edin

Eğer çocuğunuz okula servis ile gidiyorsa, araç içerisinde ne tür önlemler alındığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca, bu önlemlerin uygulanıp uygulanmadığını da teyit etmenizde fayda var.

Toplu taşıma araçlarında ise durum biraz daha riskli. İmkan dahilinde ise kendi aracınızla gidip gelmek en ideal yol. Fakat, özellikle büyük şehirlerde bunu uygulamak oldukça zor. Bu sebeple; otobüs, metro ve dolmuşlarda mümkün olduğunca teması azaltmalısınız. Tutma alanlarını ıslak mendil ya da peçete ile tutmalısınız. Toplu taşıma araçlarından indikten hemen sonra ise ellerinizi dezenfekte etmeyi unutmamalısınız.