BLOG

BLOG

SALGIN SÜRECİNDE DÜĞÜNE GİDECEKLERİN ALMASI GEREKEN 6 ÖNLEM


Salgın Sürecinde Düğüne Gideceklerin Alması Gereken 6 Önlem

Normalleşme sürecine girilmesi ile artık yavaş yavaş eski yaşantılarımıza dönüyoruz. Yaz ve bahar aylarının olmazsa olmazı düğünler ile yeniden sevdiklerimizin yanında olmaya, onları bu güzel günlerinde yalnız bırakmamaya başladık. Her ne kadar sevdiklerimiz ile birlikte olmak bizim için çok özel olsa da salgın tehlikesinin hala devam ettiğini ve aslında hepimizin risk altında olduğunu unutmamamız gerekiyor. Karşılaşacağımız riski en aza indirmek ve tehlikeyi elimizden geldiğince yok edebilmek için alacağımız önlemler hem bizi hem de etrafımızdakileri korumamızı büyük oranda sağlayabilir. Peki, virüsten kendimizi korumak için ne gibi önlemler alabiliriz?

 

Maskeler Olmazsa Olmaz

Maskeler bu zorlu dönemde ev dışındaki her ortamda takmamız gereken koruyuculardır. Hem bizi hem de etrafımızdaki insanları büyük oranda korudukları için özellikle düğün gibi kalabalık ortamlarda tehlikeyi en aza indirmemizi sağlar.

Peki, maskeler ne işe yarar ve neden bu kadar önemli? Hem gizli taşıyıcıların hem de etraftaki sağlıklı bireylerin maske takması, ağız ve burun bölgelerinin korunmasını sağlayarak virüsün vücuda girmesini önlediği için hastalığa yakalanma ihtimalini en aza indirir.

 

Dezenfektansız Olmaz

Temas, virüsün yayılmasını kolaylaştıran en büyük etkenlerdendir. Dokunduğumuz, bulunduğumuz ve etkileşime geçtiğimiz her yerden virüse yakalanma ihtimalimiz bulunuyor. Yanınızda taşıyacağınız küçük boyutlu bir dezenfektan, temas ettiğiniz bölgelerden teninize geçmiş olan virüs ve zararlı bakterileri yok ederek hastalığa yakalanmanıza engel olur. Düzenli aralıklarla dezenfektan kullanmanız ve etrafınızdaki kişilerin de kullandığından emin olmanız bulaşıcılığı olabildiğince engellemenizi sağlar.

 

Sosyal Ortamda Sosyal Mesafe

Düğün gibi özel günlerde kimse gelin ve damadı yalnız bırakmak istemez. Onlar için orada olmanız ve mutluluklarını paylaşmanız çok önemlidir. Gelin ve damadın bütün sevdiklerinin orada olduğunu düşünürsek düğünün kalabalık olacağını tahmin etmek yanlış olmayacaktır. Virüs en çok kalabalık ortamları sever ve yayılmak için bolca imkan bulur. Riskin böylesine fazla olduğu bir dönemde insanlarla aranıza mesafe koymanız oldukça önemli. Sevdikleriniz ile böyle güzel bir günde tokalaşmak ya da onlara sarılmak istemeniz çok doğal fakat sürecin zorluğu kesinlikle göz ardı edilmemeli. Hem kendi sağlığınız hem de çevrenizdeki insanların faydası için pandemi sürecinde sosyal mesafeye olabildiğince dikkat etmelisiniz.

 

Kapalı Ortamlarda Dikkatli Olun

Kapalı ortamlarda yapılan düğünlerde, davetli sayısına dikkat edilmezse, virüsün yayılma ihtimali çok daha fazla. Düğün salonlarının sıklıkla havalandırılması virüsün yayılma oranını en aza indirecek ve riski azaltacaktır. Düğün salonunda havalandırma gibi bir imkan yoksa ve kalabalık nedeniyle ortamda boğucu ve yoğun bir hava oluşmaya başladıysa; ortamda uzun süre durmak sağlığınız için olumsuz gelişmelere sebep olabilir. Uzun uzun eğlenmek istediğinizi biliyoruz fakat yapacağınız küçük fedakarlıklar bu süreci daha hızlı ve sağlıklı atlatmak için çok önemli.

 

WC Gibi Ortak Kullanım Alanlarında Dikkatli Olun

WC ve lavabolar pandemi sürecinde virüsün en fazla yayıldığı ortamlardandır. Her ne kadar düzenli aralıklarla temizlense de kullanan kişi sayısı göz önünde bulundurulduğunda maalesef yapılan temizlik kimi durumlarda yeterli olmuyor. Bu yüzden içinde olduğunuz ortamdaki şartların uygun olduğundan, hizmet sunan kişilerin hijyen standartlarına uygun faaliyet gösterdiğinden emin olmalısınız. Kendinizi korumak adına olabildiğince temastan kaçınmaya gayret edin. En ufak bir temasta dahi ellerinizi dezenfekte etmeyi unutayın.

 

Belirti Gösteren Kişilere Dikkat Edin

Onlarca ve hatta yüzlerce kişinin bir araya geldiği düğünlerde, bir kişide bile virüse rastlanması ortamdaki herkesi tehlikeye atar. Virüs bulunduran kişilerin belirlenmesi için düğün girişinde ateş ölçümünün yapılması çok önemli. Ateş ölçümünden geçmiş fakat öksürme gibi belirtiler gösteren kişiler olabilir. Hem kendinizi hem de etrafınızdakileri tehlikeye atmamak için bu tarz belirtiler gösteren kişilerden uzak durmanız ve diğer kişileri de uyarmanız çok önemli.

Alacağınız önlemler ile siz de geçirdiğiniz keyifli zamanlardan zevk alabilir ve hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdeki insanların sağlığını koruyabilirsiniz. Bu zor zamanları tedbirlerimiz ile hep birlikte geride bırakacağımıza eminiz.