BLOG

BLOG

SOĞUK HAVALARDA KORONAVİRÜS NEDEN DAHA BULAŞICIDIR? NASIL ÖNLEMLER ALMALIYIZ?


Soğuk Havalarda Koronavirüs Neden Daha Bulaşıcıdır

Kış aylarında sağlığınızı korumak için daha özenli ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha dikkatli olmanız gerekiyor. Peki, soğuk havalarda virüslerin yayılma hızı neden daha farklı oluyor ve kış aylarında neden çok daha kolay hastalanıyoruz? Vücudunuzu koronavirüs dahil tüm bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl daha dirençli hale getirebilirsiniz? Bu yazımızda hastalıkların soğuk havada neden daha kolay yayıldığını ve soğuk havalarda kendimizi nasıl koruyabileceğimizi detaylı bir şekilde aktardık.

 

Soğuk Havalarda Koronavirüs Neden Daha Bulaşıcı?

Kış aylarında daha kolay hasta olmanızın birtakım fizyolojik ve mevsimler sebepleri var. Bilimsel araştırmalara göre, havadaki nemin kış mevsiminde yağış olarak yeryüzüne düşmesi ile nem miktarı azalıyor ve hava kuru bir hal alıyor. Nem bakımından zengin olmayan kuru ortam, virüslerin yayılması için en uygun koşulları yaratıyor.

Hasta kişilerin öksürdükleri, hapşırdıkları ya da konuştukları zaman ağızlarından çıkan virüs taşıyan tanecikler; nemli ortamlarda havada asılı kalmadan yere düşebiliyor fakat kuru havalarda saatlerce havada asılı kalabiliyor.

Diğer teoriler ise vücudun fizyolojik yapısıyla ilgili. Örneğin; kış aylarında çok fazla güneş göremediğimiz için D vitamini eksikliği oluşabiliyor. Bağışıklık sistemi için çok önemli olan bu vitaminin eksikliğinde vücut direnci düşebiliyor.

Yağmurlu havalarda ya da çok üşüdüğünüzde hasta olmanızın sebebi ise özellikle burun damarlarınızın soğuk hava karşısında büzüşmesi ve bu yüzden akyuvarlarınızın mikroplarla savaşmak için mukus tabakasına ulaşamaması olarak öngörülüyor. Genel hatlarıyla kış mevsiminde ve soğuk havalarda salgın riskinin artması bu teorilerle açıklanıyor. Peki, kendinizi bu dönemde özellikle koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıklardan korumak için ne yapmalısınız?

 

Bağışıklık Sisteminizi Desteklemek İçin D ve C Vitamini Tüketin

Bağışıklık Sisteminizi Desteklemek İçin D ve C Vitamini Tüketin

Koronavirüse karşı vücudunuzun mücadelesini destelemek adına almanız gereken takviyelerin başında C ve D vitamini geliyor. Öncelikle bir doktora danışarak bu vitaminlerin vücudunuzda yeteri kadar olup olmadığını kontrol ettirebilir ve doktorunuz gerekli gördüğü takdirde ilaç ya da takviye gıda desteğine başlayabilirsiniz.

Besinlerde bolca bulunan bu vitaminleri doğal yollarla da alabilirsiniz. C vitamini bakımından oldukça zengin olan yiyeceklerden bazıları; portakal, ıspanak, limon, karnabahar, yeşil ve kırmızı biber, maydanoz, roka ve kuşburnu. D vitaminini ise süt, kefir, peynir, yoğurt, mantar, yumurta sarısı, somon, tuna balığı, orkinos, karides, badem, havuç ve brokoli gibi besinlerden alabilirsiniz.

 

Ortamın Havasını Nemlendirin

Uzmanlara göre kış aylarında evlerinizi ve yaşam alanlarınızı nemli tutmanız çok önemli. Kuru hava boğazınızdaki ve burnunuzdaki mukus tabakasını kurutarak vücudunuzu hastalıklara açık hale getiriyor. Yaşam alanlarınızdaki nem oranını optimum düzeyde tutabilmek için bir buhar makinesi edinebilir ya da evinizin çeşitli yerlerine ıslak havlular asabilirsiniz.

Özellikle merkezi ısıtma sistemi bulunan binalarda evlerin havası oldukça kuru oluyor. Buna çözüm olarak çamaşırlığınızı evin içine taşıyabilir ya da canlı bitkileri evinizin her bölgesinde kullanabilirsiniz.

 

Maske, Hijyen ve Mesafe Kuralına Kesinlikle Uymaya Devam Etmelisiniz

Artık bir zorunluluktan çıkıp alışkanlık haline gelen ve genel olarak herkesin uymaya çalıştığı bu kurallara daha dikkatli ve özenli şekilde uymaya devam etmelisiniz. Kış mevsiminde açık havada dahi bulaşabilen ve havada asılı kalan virüsler yüzünden hasta olma ihtimalinize karşı açık alanlarda da maskenizi çıkarmamalısınız.

Özellikle kış aylarının gelmesiyle balkon ve bahçe mevsiminin bitmesi durumunda eve gelen misafirlerle kapalı ortamlarda, hep beraber ve yakın şekilde oturulabiliyor. Bu süreçte mümkün olduğunca eve misafir kabul etmemeniz, misafirliğe gitmemeniz ve zorunlu olan durumlarda da evde dahi sosyal mesafeyi özenle korumanız öneriliyor.

 

Temiz Hava Çok Önemli

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte pek açılmayan pencereler ve havasız kalan evler, koronavirüsün yayılması için çok elverişli bir ortam hazırlıyor. Bu yüzden yaşam alanlarınızı olabildiğince havalandırmalı ve ev içerisinde hava sirkülasyonu sağlamalısınız.

Özellikle evinizde misafir varsa ve ortam kalabalıksa pencereyi sürekli açık tutmalısınız. Soğuk algınlığı ile karşılaşmamak için evinizi havalandırırken cereyandan korunmayı da ihmal etmemelisiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Salgın Sürecinde Çocuğunuzu Okula Götürürken Çocuğunuz ve Kendiniz İçin Almanız Gereken 6 Önlem

Salgın Sürecinde Düğüne Gideceklerin Alması Gereken 6 Önlem

Seyahat Sırasında Çocuklarımızı Salgın Hastalıklardan Korumak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!

Salgın Hastalıklara Karşı Evimizde Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?