BLOG

BLOG

KARİYER PLANLAMASI YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 7 UNSUR


Harika bir pazarlama müdürü veya başarılı bir CEO olma yolundaki tek engeliniz bir kariyer planınızın olmaması olabilir mi? Aktif bir kariyer planı oluşturmadığınız sürece, bu tutkulu düşünceler hayal olarak kalmaya mahkum olabilir. Bir kariyer planı yapmak kafa karıştırıcı bir deneyim gibi görünebilir. Ancak kariyer basamaklarının neresinde olursanız olun, hedefinizi belirleyerek doğru adımlarla sonuca hızla ulaşmanız mümkün. İşte etkili bir kariyer planlaması için dikkat etmeniz gereken 7 önemli unsur....

 

1. Kendinizi Tanıyın

Kendinizi Tanıyın

Etkili bir kariyer planının temelinde, bir birey ve profesyonel olarak kim olduğunuzu çok net çizgilerle belirlemiş olmanız yatıyor. Neyi sevip neyi sevmediğinizi bilmek ve ilgi alanlarınızı netleştirmek, uzun vadede hayal kırıklıklarının önüne geçebilir. Hangi işi sevdiğinize dair net bir vizyona sahip olmak, profesyonel olarak gelişiminizi hızlandırabilir. Kişiliğiniz ve ilgi alanlarınız ile iş hayatındaki seçimlerinizin uyumu, kariyer planınızı sağlamlaştırır.

Kariyer yolculuğuna kendinize bazı basit ancak derin sorular sorarak başlayabilirsiniz. "Güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerim neler? Yükümlülüklerim ve sorumluluklarım kariyer planımı nasıl etkiler?" gibi sorularla öz değerlendirme yapabilirsiniz. Ayrıca kariyer odaklı kişilik ve yetenek testlerinden de faydalanabilirsiniz.

 

2. Hedef Koymaktan Çekinmeyin

İlgi alanınızı belirledikten sonra, net ve ulaşılabilir hedefler koyun. Genel bir hedef koymak öncelikli olarak bir amaç kazanmanıza yardımcı olur. Ancak doğru nedenlerle doğru hedefler koymak sizi başarıya ulaştırır. Hedeflerinizi mümkün olduğunca spesifik hale getirmeye özen gösterin. Kariyer hedefinizi, hangi sektörde ve hangi pozisyonda olmak istediğinize kadar daraltın. İlgi alanınıza hitap eden birden fazla pozisyon varsa, hepsini detaylı olarak inceleyin. Artı ve eksilerini listeleyerek, kısa ve uzun vadede kariyer beklentinize uygunluklarını karşılaştırın.

 

3. Hangi Basamakta Olduğunuzu Fark Edin

Kariyer planlamasına başlamadan önce tam olarak nerede olduğunuzu tespit etmeye çalışın. İş hayatında "yeni"yseniz farklı bir plana, ekip yöneticisiyseniz daha farklı bir kariyer planına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak pozisyonunuz ne olursa olsun, sormanız gereken soru aynı: Bulunduğum yer beni hedefime götürüyor mu?

Bu soruya yanıt bulduğunuzda ihtiyaçlarınızı daha kolay belirleyebilirsiniz. İlerlemeniz istikrarlı ve doğru yönde değilse, neleri değiştirmeniz gerektiğine odaklanın. Boşluk analizi yaparak şimdiki pozisyonunuz ile bir sonraki adımınız arasındaki farkı tespit etmeye çalışın.

 

4. Bir Network Oluşturun

İş hayatında da ilişkiler, en az gündelik hayattaki kadar önem taşır. Organizasyonunuzda ya da iş kolunuzda network oluşturmaya çalışın. Çalışma arkadaşlarınız dışında farklı birim yöneticileri/çalışanları ile ortak çalışma fırsatlarını kaçırmayın. Aynı zamanda sizi doğru insanlarla tanıştıracak, stratejik kariyer tavsiyeleri verebilecek kişilerden de ilham almaya çalışın. Fakat mentor olarak ilham aldığınız kişilerle, profesyonel koçları karıştırmayın. Liderlik ya da yönetsel zorluklar yaşıyorsanız, bir mentor yerine koçluk desteği almanız gerekebilir. Profesyonel bir koç, bireysel becerilerinizi geliştirebilir, kariyer stratejinizi daha etkin hale getirmenize yardımcı olabilir.

 

5. Olası Engelleri Belirlemeye Çalışın

Kariyer planlamasında en gri alan, ortaya çıkabilecek engelleri önceden tahmin etmeye çalışmak olabilir. Bazılarının gözünü korkutan bazılarının ise daha hazırlıklı olmasını sağlayarak avantajlar sunan bu aşamada şunları yapabilirsiniz:

İç engelleri belirlemek: Kariyer planlamanız boyunca süreci baltalayacağını düşündüğünüz davranışlarınız, alışkanlık ve karakter özelliklerinizi mercek altına alabilirsiniz. İç engellerinizi ortadan kaldıracak rutinler geliştirebilir, kariyer gelişiminizi engellemeyecek düzeye indirmeye çalışabilirsiniz.

Dış engelleri belirlemek: Kısa veya uzun vadede kariyerinizi etkileyecek değişken dış engelleri belirlemek her zaman kolay olmaz. Hedeflediğiniz pozisyon özelinde yapacağınız gözlem ve araştırmalarla olası zorluklara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

 

6. Kariyer Planlamanızı Yazıya Geçirin

Kariyer Planlamanızı Yazıya Geçirin

İş dünyasının "Söz uçar, yazı kalır" mottosu kariyer planlamanız için de geçerli. Kariyer planınızı yazıya dökerek kendinizle adeta bir sözleşme imzalayabilirsiniz. Sembolik gibi görünen bu davranış, kendi kariyerinizin sorumluluğunu almanızı sağlayabilir. Unutmayın, her ne kadar işvereniniz gelişiminizi destekleyip değerlendirmekten sorumlu olsa da kariyerinizin mesuliyeti sadece size ait. Eylem planınızı, hedeflerinizi içeren bir "nasıl ve ne zaman tablosu"na dökerek işe başlayabilirsiniz.

 

7. Değişime Açık Olun, Planınızı Güncellemekten Korkmayın

Yazıya döktüğünüz planın her zaman değişebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Amansız bir biçimde hedeflerinizi yakalamaya çalışmak yerine dönüm noktalarında küçük molalar da verebilirsiniz. İzlemeye başladığınız kariyer yolunun size uygun olmadığını fark ettiğinizde, diğer seçenekleri incelemekten korkmayın. İş hayatında birçok insanın yeni beceriler kazanmak ya da tutkularının peşine düşmek için iş değiştirdiğini göz ardı etmeyin. Kişisel, sektörel hatta global değişimlere göre kariyer planınızı esnetmeyi deneyin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri