BLOG

BLOG

İŞ YERİNDE VERİMLİ ÇALIŞMANIZI SAĞLAYACAK 10 ÖNERİ


verimli çalışmak

Gün içerisinde ne kadar çok çaba sarf etseniz de işlerinizi tamamlamakta zorlanıyorsanız, iş yerinde geçirdiğiniz zamanı daha verimli kılmanız gerekiyor demektir. Verimli bir çalışma şekline geçiş yaparak, daha az zaman dilimi içerisinde daha yüksek bir performans ile çalışabilirsiniz. Sizler için iş yerinde verimli çalışmanızı kolaylaştıracak önerileri bir araya topladık.

 

1- Planlı Bir Çalışma Programı

Gün içerisinde yapmanız gereken işleri bir plan dahilinde sıralayın. Planlı çalışma, zamanı en verimli şekilde kullanmanın olmazsa olmazı arasında yer alıyor. Hem günlük hem de haftalık planlama yapmanız gerekiyor. Bir aylık planlarla da çalışma programınıza daha net bir form kazandırabilirsiniz. Bir sonraki güne ya da haftaya odaklanmanızı kolaylaştıran bu yöntem verimli çalışmanıza da yardımcı olacaktır.

 

2- Düzenli Bir Çalışma Masası

Çalışma masanız düzenli değilse ya da çok fazla sayıda objeye yer veriyorsanız, verimli çalışmanız zorlaşabilir. Çünkü odaklanmanızı zorlaştıran dağınıklık, tam performans ile çalışmaya başlamanızı da önleyebilir. Zaman kaybettiğiniz için stres yaşayabilirsiniz. Tüm bunları ortadan kaldırmanın formülü ise ofisinizdeki çalışma masanızın düzenli olmasını sağlamaktan geçiyor!

 

3- Kullanmadığınızda Bilgisayarınızı Kapatın

Gün içerisinde bilgisayarı kullanarak yapmanız gereken işleri tamamladığınızda PC kapatılmalı. Çünkü yapılan araştırmalara göre iş yerinde bilgisayarın açık kalması, gözlerin sürekli bilgisayara takılmasına neden oluyor. Bu da yaratıcılığı ve çözüm bulmayı zorlaştırıyor.

 

4- Günün İlk İşi Ne Olmalı?

Çok sayıda ofis çalışanı günün ilk icraatı olarak e-mailleri kontrol ediyor. Bu işlem gün içerisinde 4 ila 5 defa yapılıyor. Oysa toplu olarak bir defa kontrol edilmesi, verimli çalışma adına önemli. Günün ilk icraatı, bir önceki gün ya da bir önceki hafta hazırladığınız planlamada yer alan acil işleri tamamlamak olmalı.

 

5- Çalışmaya Ara Verin

Ofiste ne kadar az mola verirseniz, o kadar verimli çalışırsınız felsefesinden uzaklaşın. Molasız çalışmak kısa sürede odaklanmanızı güçleştirir. Zamanı verimli kullanmanızı önler ve kısa sürede bitecek bir çalışmayı saatlerce bitirmek için çaba göstermek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle gün içerisinde çalışırken kısa molalar vermeyi ihmal etmeyin.

 

6- İşe Gelirken Zamanı Kendinize Ayırın

Ofise giderken gün içerisinde yapmanız gereken işleri düşünmek yerine bu zaman dilimini kendinize ayırın. Müzik dinleyerek ya da kitap okuyarak zaman geçirmeniz, ofise vardığınızda konsantrasyonunuzu toplamanızı kolaylaştıracaktır.

 

7- Önemsiz İşleri Sona Bırakın

Gün içerisinde sürpriz bir şekilde yapmanız gereken işler ortaya çıkabilir. Bu işler arasından önemsiz olanları gün sonuna bırakın. Önemli olanları ise ertelemeyin. Böylece bir çalışma üzerindeyken, aklınız diğer çalışmada kalmayacağı için çok daha yüksek performans ile çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.

 

8- Olumlu Bir Tavır Sergileyin

Hem iş ortamındaki arkadaşlarınıza hem de kendi çalışma programınıza karşı olumlu bir tavır içerisinde olun. Çünkü olumlu yaklaşım stres düzeyini azaltıyor. Dolayısıyla iş hayatının getirdiği stresten çok daha fazla uzak durabiliyorsunuz. Bu da veriminizi düşüren stresle mücadelenizde fayda sağlıyor.

 

9- Öğlen Yemeğinde İş Konuşmayın

Öğlen yemeklerinde en çok konuşulan konular arasında iş, birinciliği kaptırmıyor. Oysa iş konuşmak ofis çalışanlarının günün devamındaki çalışma verimini düşürüyor. Öğle yemeği molalarında iş dışında farklı konuları düşünün ve konuşun.

 

10- Yardım İsteyin

Gerektiğinde çalışma arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Yardım almanız, iş arkadaşlarınız ile olan bağınızı güçlendirir ve sosyalleşmenizi sağlar. Elbette iş arkadaşınız da sizden yardım isteyebilir. Bu durumda yardım isteğini geri çevirmeyin. Bu sayede çok daha verimli bir çalışma akışı ortaya çıkabilir. Kısa sürede ortak çalışmalar ile de veriminizi yükseltebilirsiniz. Ancak iş arkadaşınızdan yardım alma konusunda dozajı iyi ayarlamanız da gerekiyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz: