BLOG

BLOG

TATİL SONRASI İŞİNİZE ADAPTE OLMANIZI SAĞLAYACAK ÖNERİLER


Tatil Sonrası İşinize Adapte

Birçoğumuz tatil sonrası işe adapte olmakta zorluk çekeriz. Tatil sonrası enerjimizi toplamış, dinginliğe kavuşmuş olduğumuzu düşünerek işe konsantre olmaya çalışsak da işler düşündüğümüz gibi gitmeyebilir. Sistemsiz ve dağınık saatler, onlarca iş bizleri bekler. Peki tatil sonrası işe döndüğümüzde tüm bunları yaşamamak için neler yapmalıyız? İşte tatil sonrası işinize adapte olmanızı sağlayacak öneriler...

 

Tatilde günlük rutinlerinizi ve hobilerinizi bir kenara itmeyin

Tatilde her şeyi unutup bambaşka günler geçirmek istiyor olabilirsiniz; bu gayet doğal. Fakat psikolojik ve fiziksel sisteminizin alışkanlıklarını tatilden dolayı tamamen değiştiriyorsanız, bu durum adaptasyon sürecinizi olumsuz yönde etkileyecektir. Mesela tatile gitmeden önce düzenli olarak spor yapıyorsanız, bunu düşük frekansla tatilde de devam ettirmeye özen gösterin. Bu alışkanlıklar tatil dönüşü adaptasyon sürecinizi hızlandıracaktır.

 

Tatil dönüşü olumsuz düşüncelerden etkilenmeyin

Tatil dönüşü olumsuz düşünceler

İstifaların en sık tatil dönüşlerinde yaşandığını düşündüğümüz zaman olumlu düşüncelere odaklanmak oldukça önemli bir durum haline geliyor. Tatil yaparken onlarca güzel duygu yaşamış, kendinizi pozitif düşüncelerle doldurmuş olabilirsiniz. Fakat tatil dönüşünde başlayan adaptasyon süreci sizi olumsuz düşüncelere sevk edebilir. Bu süreçte çalışma ve sosyal hayat arasındaki ince denge hatırlanarak, olumlu düşüncelere odaklanılmalıdır.

 

Ertelemeyin!

Tatil dönüşünde her işi bir anda yapmamak oldukça önemlidir. Çünkü her işi bir anda yapmak sizi zorlayabilir ve adapte olmanızı zorlaştırabilir. Diğer bir yandan hızlı akan hayat ve bu hıza yetişememek, olumsuz düşüncelerin artışına sebebiyet verebilir. Bu süreçte iyi bir planlama ve erteleme eylemini hayatımızdan çıkartmak bize muhteşem artılar getirecektir.

 

Hobilerinize ve sosyal ilişkilerinize önem verin

Birçok kişi tatil bitimiyle birlikte hobilerine ve sosyal ilişkilerine ara verir ve iş zamanı sadece iş yapılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Fakat doğru olan bu değildir. Yani tatilin bitmesi, eve kapanmak ve sadece iş yapmak anlamına gelmemektedir. Tatil bitimini bu şekilde algılamak adaptasyon sürecini daha da zorlaştırır.

 

Tatil dönüşünde kendinize hedefler koyun

kendinize hedefler koyun

Hedefler ve amaçlar insanı hayata bağlayan, yaşama isteği uyandıran şeylerdir. Bu yüzden

 döner dönmez hem iş hem de yaşam konusunda kendinize hedefler koyun. Bu yeni bir dans kursuna başlamak olabilir, iş için gerekli bir programı öğrenmek olabilir; ya da gün içindeki çalışma düzeninizle alakalı bir değişiklik olabilir. Hedefinizi koyun, kararınızı alın ve uygulayın!

 

Kendinize zaman tanımayı unutmayın!

Tatil sonrasında hem işte hem de evde birçok iş bizi bekler. Fakat tüm bunları bir anda yapmaya çalışmak kazandığımız pozitif duyguların uçup gitmesine neden olacaktır. Bu durum yıpratıcı, zorlayıcı bir durumdur. İşler ince ince planlanmalı, hepsi birden değil azar azar yapılmalıdır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: