BLOG

BLOG

BİR İŞ GÖRÜŞMESİNDE ASLA KURMAMANIZ GEREKEN 8 CÜMLE


İyi bir özgeçmişiniz var, güzel işlerde çalışmışsınız ve yeni işinize başlamak için iş görüşmenize gidiyorsunuz. Her şey yolunda gidiyor fakat bir anda söylememeniz gereken cümleler söylemeye başlıyorsunuz. Hatta bu cümleleri söylememeniz gerektiğinin bile farkında değilsiniz. İşe alım süreçlerinde profesyonel olmayan diyaloglar sizi geri aramaları için tüm sebepleri ortadan kaldırabilir. İyi bir özgeçmişe sahip olmak, başarılı olmak işe alınmanıza yetmeyebilir. İşte iş görüşmelerinde kurmamanız gereken cümleler. 

"Sizde çıktısı yok mu?"

özgeçmiş

Eğer bir iş görüşmesine gidiyorsanız, yanınızda öz geçmişinizin bir kopyasını mutlaka bulundurun. Eğer karşı tarafta özgeçmişinizin bir kopyası yoksa, oldukça zor durumda kalabilirsiniz. Özgeçmişiniz olmadan kendinizi anlatmak zorunda kalabilir, kurmamanız gereken cümleleri arka arkaya kurmaya başlayabilirsiniz. 


"Bu işi  gerçekten ama gerçekten istiyorum!"

Evet, bu mükemmel bir duygudur. İşverenler işe alacakları kişilerde bu isteği ve duyguyu her zaman görmek isterler. Fakat bunu söylemenin profesyonel olan ve olmayan iki yolu vardır. Bu cümleyi direkt olarak bu şekilde kurmak, çaresiz ve umutsuz bir durumda olduğunuz izlenimini yaratabilir. Bunun yerine kendinize ve özgeçmişinize güvenerek, daha bağlayıcı cümleler kurabilirsiniz. Mesela; “Görüşme talebiniz beni çok sevindirdi; umarım en kısa süre içerisinde pozisyonun ayrıntılarını konuşabiliriz."
 

“Bir dakika, çok acil bir telefon. Müsaadenizle açabilir miyim?”

İşte bir başka yanlış cümle. Görüşmeye girmeden önce mutlaka cep telefonunuzu kapattığınızdan emin olun. Eğer açık tutuyorsanız da telefonunuzu sessize alın. Ve gelen aramaları cevaplamamaya çalışın. Ne de olsa içinde bulunduğunuz görüşme, geleceğinizi oluşturmak için ilk adımınız ve oldukça önemli. 


“Ne zaman başlayabilirim?” 

Filmlerde hep böyle olur değil mi? Bir iş görüşmesi gerçekleşir ve yeni aday kalkarken "Ne zaman başlayabilirim?" cümlesini kurar. Şimdilik bu sahneleri aklınızdan silin. Çünkü bu tarz cümleler kurmak, işverenler tarafından küstahlık ve kibir sembolü olarak yorumlanabilir. İşveren karar vermemiştir fakat siz karar vermiş gibi davranıyor olabilirsiniz. Şimdilik bu davranışı bir kenara bırakın ve nazik, kibar bir cümle ile haber beklemeye başlayın. Mesela; "Benimle görüştüğünüz için teşekkür ederim, müsait olduğunuzda haberinizi bekliyorum." 
 

"Herhangi bir sorum yok."

Karşılıklı konuşmalar doğrultusunda şirket hakkında herhangi bir sorunuz olmaması, işe karşı bir ilginiz olmadığı sonucunu ortaya koyabilir. Fakat bir soru sorarsanız, işverenler şirket için ilginizi ve bilginizi ölçmeye çalışacaktır. Hatta işe alım uzmanları bu sorunun çok ama çok önemli olduğunu, bu sorunun tek başına işe alınma nedeni bile olabileceğini söylüyorlar. Bu ve bunun gibi sağlıklı diyaloglar kurmak, işe alım sürecinizi hızlandırabilir.
 

"Emin değilim, sanırım..."

Hiçbir işveren, karşısında emin olmayan insanlar görmek istemez. Bu yüzden karşıdan gelen her soruya kendinizden emin bir şekilde cevap vermeye çalışın. Eğer bilmediğiniz bir soru geldiyse, bilmediğinizi açıkça belirtin. 


“Eski patronum kötü bir insandı.” 

Bu cümleyi tamamıyla aklınızdan silin. Eski patronunuz hakkında dedikodu yapmayı ve hakkında konuşmayı bir an önce bırakın. Birincisi çalışacağınız birçok sektör küçüktür. Söylediğiniz şey çok kısa bir süre içerisinde duyulabilir. İkincisi ise yeni patronunuzun aklında "Acaba buradan ayrıldıktan sonra benim hakkımda da böyle şeyler söyler mi?" sorularının oluşmasına neden olmayın.
 

"Yeni bir eve taşındım, ondan dolayı yeni bir işe ihtiyacım var."

Evet, durum gerçekten de söylediğiniz gibi olabilir. Fakat işvereninize bunu tüm gerçekliğiyle yansıtmanıza gerek yok. Çünkü işverenler, çalışanlardan istek ve ilgi beklerler. Bu istek ve ilginin bu gibi nedenlere bağlanmasını istemezler. Eğer gerçekten de böyle bir durumunuz var ise, bir süreliğine kendinize saklamanız yerinde olacaktır.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatı İle Sosyal Hayatı Birbirinden Ayırmanıza Yardımcı Olacak 8 Yaşamsal Öneri

Günümüz İş Yaşamının En Temel Sorunlarından biri: Mobbing. Nedir? Ne Yapılmalı?

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter