BLOG

BLOG

ÖZGEÇMİŞİNİZDE MUTLAKA OLMASI GEREKEN 6 ÖZELLİK


Yeni bir işe girme konusunda, en etkili şeyin işvereninizle yüz yüze görüşmek olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü yüz yüze gelmeden önce, sizinle ilgili fikir sahibi olabileceği ilk şey özgeçmişiniz. Ve ilk izlenimler her zaman çok önemlidir! Yani iyi bir kariyer hikayesi, işverenler için sandığınızdan daha da önemli ve sizi rakiplerinizin arasından sıyırabilecek en etkili şey. Bu yüzden özgeçmişinizin olmazsa olmazları konusunda kesinlikle bilgi sahibi olmanız gerekiyor. İşte özgeçmişinizde mutlaka bulunması gereken o özellikler.

 

1. Etkileyici bir kariyer hikayesi

Başarılı bir kariyer herkesi etkileyebilir. Ancak sadece iyi yerlerde çalıştığınızı göstererek karşınızdakini etkileyemezsiniz. Bu nedenle kariyer geçmişinizi etkileyici bir hikayeyle işvereninize sunmalısınız. Özgeçmişleri kurcalarken iyi bir kariyer hikayesine denk gelmek, her işverenin dikkatini çeker. Bu yüzden fazla uzun olmayan, abartılı ifadeler içermeyen etkileyici bir dil kullanarak yazılmış bir kariyer hikayesi oluşturmalısınız. Ancak bunu yaparken son derece dürüst davranmaya özen göstermelisiniz. Özgeçmişinizi en ilginç haliyle aktarmanız yeter de artar bile.

 

2. Özgeçmişteki anahtar kelimeler

İçerik pazarlamasının olmazsa olmazı, anahtar kelimelerdir. Özgeçmişinizi de sizin için bir içerik pazarlaması olarak düşünebilirsiniz. Zaten bugün birçok şirket, belli anahtar kelimelere göre özgeçmiş değerlendiren sistemler kullanıyor. Bu yüzden siz de özgeçmişinizde, ilgilendiğiniz pozisyon ve bu pozisyonun gerektirdikleriyle ilgili anahtar kelimeler kullanmaya özen gösterin.

 

3. İletişim bilgileri

Kulağa garip geldiğini biliyoruz. Sonuçta, özgeçmişine kim iletişim bilgilerini yazmaz ki değil mi? Ne yazık ki, işler tahmin ettiğiniz gibi değil. Birçok insan özgeçmişine iletişim bilgilerini yazmayı unutuyor. Bu nedenle iletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru biçimde yazdığınıza mutlaka emin olun. İletişim bilgileri konusunda kafa karışıklığı yaratacak şeylerden de uzak durmalısınız. Çünkü birden fazla telefon numarası ve adres yazmak, gereksiz kafa karışıklığına neden olabilir.

4. İş tecrübesiyle ilgili bağlantılar

Yaptığınız işlerle ilgili çıkmış haberlerin bağlantılarına özgeçmişinize yer verebilirsiniz. Bu, sizi diğerlerinden ayıracak bir özelliktir. Çünkü birçok kişi, CV'sinde bu bilgilere yer vermez. İş tecrübenizle ilgili vereceğiniz bu bağlantılar, sizin işinizde ne kadar başarılı olduğunuzun birer kanıtı gibidir. Bu da işvereninizi ister istemez etkileyecektir. Diğer adaylar arasından sıyrılmak için, mutlaka bu bilgiyi özgeçmişinize dahil edin.

 

5. Kişisel beceri ve başarılar

Özgeçmişinizde kendinizi iyi ifade edebilmiş olmanız çok önemli. Çünkü ancak bu sayede, ilgilendiğiniz pozisyon için en güçlü aday haline gelebilirsiniz. Kişisel becerileriniz sadece ilgilendiğiniz pozisyonla ilgili olmak zorunda değil; hobiniz olan bir şeyi de meslek haline getirebileceğinizi unutmayın. Bu yüzden kişisel yeteneklerinize, CV'nizde mutlaka yer verin.

 

6. Referanslar

Yeni mezunların, özgeçmişlerine bu bölümü ekleyememeleri hiç önemli değil. Ancak bir süredir iş hayatının içindeyseniz, özgeçmişinizde referanslar kısmına mutlaka yer vermelisiniz. Referanslarınızın sağlamlığı, işvereninizi etkileyecek ve onda olumlu bir izlenim bırakmanıza neden olacaktır. Elbette özgeçmişinizde bulunan diğer etkileyici özelliklerle birlikte.

Ne diyelim; şimdiden bol şans!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Günümüz İş Yaşamının En Temel Sorunlarından biri: Mobbing. Nedir? Ne Yapılmalı?

Startup Nedir? Başarılı Bir Startup Oluşturmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter

Çalışırken Not Almanın İşinize Sağlayacağı 6-8 Fayda

Çalışırken Müzik Dinlemek Faydalı Mıdır? Yoksa Dikkat Mi Dağıtır?