BLOG

BLOG

STARTUP NEDİR? BAŞARILI BİR STARTUP OLUŞTURMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Herkes; full time, sigortalı, maaşlı işini bırakıp startup kurmak istiyor. Fakat çevremize baktığımız zaman başarılı startup’lardan çok, başarısız startup’lar görüyoruz. Peki, neden muhteşem fikirler hüsranla sonuçlanıyor veya neden çok azı başarılı olabiliyor?

startup nedir

Startup Nedir?

Öncelikli olarak startup’un ne olduğuna açıklık getirelim; startup, bir iş modeli akımıdır. Startup aslında, bir şirketin sıfırdan başlamasını temsil etmektedir; yani bir girişimdir. Startup aynı zamanda, Türkçe'de de "girişim" olarak bilinmektedir. Peki startup’larda bulunması gereken özellikler nelerdir? İşte startup’larda bulunması gereken özellikler...

Her şeyden önce fikrinizi benimseyin ve onunla gurur duyun

Kimse sevmediği ve gururla yapmayacağı bir işte bulunmak istemez. Üretim aşamasından yükselişe ve yükselişten zor durumlara kadar fikrinizle gurur duyacağınız, mutlu olacağınız bir atmosfer yaratın. Yani fikrinizi ve startup’ınızı öyle sevin ki her durumda onunla gurur duyun.

Mükemmellik iyidir ama…

mukemmel startup

Evet! Herkes mükemmel bir fikir bulmak, o fikre yakışır bir operasyon gerçekleştirmek ister. Fakat startup'larda önemli bir başlangıç unsuru varsa o da hızdır. Her şeyin tam anlamıyla kusursuz olmasını beklemeyin. Yolda düşünebileceğiniz kadar bir pay bırakın, başlangıcınızı mantıklı düşünün ve yola koyulun. Bazen en iyi fikirler, çok düşünmekten dolayı bir türlü hayata geçmez.

Çözüm ortaklarınızı, müşterilerinizi dikkatle dinleyin

Fikrinize güvenmeniz gerektiğini, ilk maddede söylemiştik. Fakat fikre olan bu güven, bazen girişimcilerin hiçbir şey duyamayacakları seviyeye gelmelerine neden olabiliyor. Başarılı bir startup’ta bulunan en önemli özellik; çözüm ortakları, ortaklar ve en çok da müşterilerden gelen geri bildirimlerin en iyi şekilde değerlendiriliyor olmasıdır.

Startup’larda tek başına liderlik son getirebilir

Tek bir liderin olması, işlerin en hızlı şekilde yapılması için iyi olabilir. Fakat bunun 180 derece tersi de vardır. Tek kişinin üzerine kurulu olan bir düzen, sorunlara da yol açabilir. Startup'larda en sık yapılan hatalardan bir tanesi, liderlik vasfını tek kişiye vermektir. Kişinin, kontrolünde olmayan problemler ile işten uzaklaşması durumunda sistem tamamıyla aksayabilir.

Pazar gerçekten iyi tanınmalı

En başarılı girişimlere baktığımız zaman, bu girişimlerin bulundukları sektörde geçmişlerinin olduğunu görürüz. Bu yüzden, bir startup ya o sektörde deneyimli olmalı ya da girişime başlamadan önce mutlaka pazarı iyi tanımalı ve araştırmalıdır.

Ölçüm, ölçüm, ölçüm!

Startup'larda ölçülemeyen her şey risklidir ya da belirsizdir. Bu yüzden tüm harcamalar, tüm kazançlar ölçülmeli ve kaydı tutulmalıdır. 

Yaptığı işten gurur duyan bir ekibiniz olsun

Startup'larda en önemli unsurlardan bir tanesi de gurur duyan ve heyecanlanan bir ekiptir. Bir startup'ta sadece yöneticilerin heyecanlanması pek bir anlam ifade etmez. Ekip arkadaşlarınızı, gurur duymaları ve heyecanlanmaları için her zaman teşvik edin.

Değişiklikten çekinilmemeli

Değişime ayak uyduranlar ve uydurmayanlar olarak iki startup tipi vardır. Uyduranlar dezavantajları ve avantajları görerek değişime hemen ayak uydururlar; değişime ayak uyduramayanlar ise tamamen duygusal olarak başlangıç fikrine sadık kalmaya çalışırlar. Bu yüzden startup’ınızı düşünceler gibi düşünebiliriz; her zaman değişebilirler. Fikir değişikliğine gitmekten çekinmeyin; startup’ınıza ihanet ediyor olmayacaksınız.

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir:

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Hayatında Çalışma Performansını Arttırmanın Yolları

İş Hayatında Başarılı Olmak isteyenler için 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

Evden Çalışanlar için 8 Öneri