BLOG

BLOG

İŞ HAYATINDA ÇALIŞMA PERFORMANSINI ARTTIRMANIN YOLLARI


Hepimizin çalışma performansı zaman zaman düşebilir. Bu performans düşüklüğünün sebebi ise verimli çalışmanın uzun mesai saatlerinden geçtiğini düşünmektir. Fakat durum bunun tam tersi; mesai saatleri tatmin edici, kısa, verimli ve keyifli olmalıdır. Bu performans düşüklüğünü, değiştireceğimiz küçük şeyler ile minimum seviyeye indirebiliriz. İşte iş hayatında çalışma performansını arttırmanın yolları.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden İlham Veren Sözler

Uyku oldukça önemli

Sağlık her şeyin başıdır. Gün içerisindeki performansınızı etkileyen en önemli iki unsur beslenme ve uykudur. Karnınız aç ise birkaç saat dayanabilirsiniz fakat uykunuz var ise bütün gününüz verimsiz bir şekilde geçer. Bu yüzden 7-8 saatlik gece uykunuzu almayı ihmal etmeyin. Sağlıklı bir yaşamın yolu sağlıklı ve düzenli uykudan geçer.

 

Güzel bir kahvaltı ile güne başlayın

Enerjik ve verimli bir günün en büyük destekçilerinden bir tanesi de iyi bir kahvaltıdır. Kahve gibi kısa süreli çözümler yerine iyi bir kahvaltı ile güne başlayın. Gün boyunca enerjiniz en yüksek seviyede olacaktır.

 

Gününüzü planlayın

Gününüzü planlamaya özen gösterin. Bu planlama sabahtan değil bir gece önceden başlasın. Yarın ne kıyafet giyeceğinizden, hangi görevleri halletmeniz gerektiğine kadar gününüzü planlamaya özen gösterin. İyi bir plan yapmak, önemli şeyleri kaçırmanızın önünde büyük engeldir. Plansız bir gün her şeyi yarım yapmak demektir. Yapılan plan listesini, görev gününde gözden geçirerek tekrardan düzenleyebilirsiniz. Bu planlamalarda hatırlatıcı mobil uygulamalar veya küçük notlar kullanabilirsiniz.

 

Ekip çalışmasının gücüne inanın

Ekip çalışmasının ruhu bambaşkadır. Bir işi başarmanın mutluluğu çok daha güçlü yaşanır. Bu mutluluğu güçlü yaşamaktan çekinmeyin. Herkes farkı altyapılar ile bugünlere geldiler. Bu yüzden herkesin uzmanlık konusu bambaşka. Başkalarının yardımını almaktan çekinmeyin. Aksi takdirde her işe koşturmaya çalışarak veriminizi düşüreceksiniz.

 

Kendinizi her zaman güncel tutun

Bilgi güçtür. Ve bu gücü her zaman güncel tutmak gerekir. Bu yüzden sektörünüzle ilgili olan haberleri ve bilgileri anında öğrenmeye çalışın. Kendinizi bu şekilde güncel tutmak karşılaşılan sorunlarda hızlı çözüme yardımcı olurken, sizi bir adım öne geçirecektir.

 

Kurumdaki ve projedeki amacı tam olarak anlayın

"Nereye gideceğini bilmeyen kaptana rüzgar yardım edemez" atasözündeki gibi, nereye gideceğinizi, nereye gitmeniz gerektiğini tam olarak anlayın. Boş yere savrulmak motivasyonunuzu düşürür. Fakat bir amaç doğrultusundaki çalışmalar tatlı bir yorgunluktur.

 

Görev zamanlarını limitleyin

Bazen bir işin üzerinde saatler harcayabiliriz. Bu saatler diğer görevlerin sürelerinden çalar. Bu da verimsiz bir gün demektir. Görevlerin sürelerini limitlemeye çalışın.

 

Gün içerisinde kısa aralar vermeye özen gösterin

Tabii ki bu kısa aralar, planlı bir günden geçiyor. Dinlenecek vakit bulamamak verimsiz bir gün demektir. Planınızı yaptıktan sonra sistemli bir şekilde ara verin. Bu sizin verimli ve üretken olmanızı sağlayacaktır.

 

Ekip içindeki ilişkilerinizi güçlendirin

Ekip işi yapmak kadar ekibin içindeki ilişkiler de oldukça önemlidir. Her şirket yeteri kadar kurumsal değildir ve statü basamakları keskin değildir. Bu tarz şirketlerde insan ilişkileri çok daha belirgindir. İnsanlar iş arkadaşlarını sadece iyi iş yaptığı için sevmezler; kişini insani özellikleri ve ilişkileri de önemlidir. Bu yüzden ekip içinde sağlıklı ve düzgün ilişkiler kurmaya çalışın.

 

Tek işe odaklanmaya özen gösterin

İşlerin yoğunluğu birkaç işi bir arada yapmamızı zorunlu kılıyor. Fakat birkaç işi bir arada yapmak süreyi uzatıyor ve verimliliği azaltıyor. Bu yüzden işler sırasıyla ve etkin olarak yapılmalı.

 

Sosyal medyadan en azından iş yerinde uzaklaşmaya çalışın

Sosyal medya mecralarının ne kadar hipnotize edici olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu hipnoz evde olduğumuz vakitlerde keyifli olabilir fakat iş yerindeki bu durum, görevlerin yetişmemesi ve uyarı almak gibi istenmeyen sonuçlarla sonlanabilir. Bunları duymak insanın motivasyonunu daha fazla düşürür.

 

Hayır demeyi öğrenin; özellikle de gereksiz toplantılara

İş yerinde herkesin işi oldukça önemlidir; sizinki de aynı şekilde bu önemi taşımaktadır. Eğer başkasının bir isteği sizin yapacağınız işe engel olarak verimliliğinizi düşürüyorsa, hayır demeyi öğrenmelisiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: