BLOG

BLOG

ÇALIŞIRKEN NOT ALMANIN İŞİNİZE SAĞLAYACAĞI 8 FAYDA


not almak

Dünyayı değiştiren her fikir, bir kalem eşliğinde bir kâğıda yazıldı. Bu sürecin başlangıcı yazıyla başladı, daha sonrasında bu notların üzerinden geçildi, hatırlandı ve üzerine düşünüldü. Not alınmayanlar ise akıllardan uçtu, kayboldu ve gitti. Not almak, anlamsız anlarda gelen fikirleri veya anlamlı anlarda gelen bilgileri en efektif şekilde kullanmamızı sağlar. Bir şeyleri unutmamak, yapılması gereken işleri yapmak ve fikirleri hayata geçirmek için not almak oldukça önemli bir eylemdir. İşte, çalışırken not almanın işinize sağlayacağı 8 fayda…

 

Düşünmenizi sağlar; bunun doğrultusunda daha fazla fikir üretirsiniz

çalışırken not almak

Toplantı yaparken, birisiyle direkt olarak iletişimdeyken veya bir şey üzerinde çalışırken not almak; kendi gündeminizi belirlemenizi sağlar. Aktif çalışma süreleri içinde var olan konudan seçtiğiniz bölümler aklınızda bir süreliğine kalabilir ama not defterinizde her zaman kalır. Fikirleriniz üzerinde düşünürken aklınıza attıklarınız üzerinden düşünmek 10’da 1 oranında düşünmek gibidir. Not defteri üzerinden düşünmek ise tam performansla ve yaratıcılıkla düşünmek demektir.  

 

Zaman ve enerji tasarrufu sağlarsınız

Kişi, not alarak zaman ve enerjiden önemli derecede tasarruf sağlar. Var olan enerjisini ve zamanını, bilgileri hatırlamak yerine tekrar etmek için kullanır.

 

Kaygınız azalır

kaygınız azalır

Not almanın bir diğer önemli faydası ise kaygıyı azaltmasıdır. Kişi, bir şeyi unutabileceği olasılığı hakkında daha az düşünür. Bunun yanı sıra bilgiye ve fikre daha fazla hâkim olduğu ve bu konular hakkında düşündüğü için kendine daha fazla güvenir. Yani not almak, özgüveni artırırken kaygıyı azaltır. 

 

Aktif bir şekilde katılım sağlarsınız

Not almanın fikir ve bilgi sürecinin sonrasına katkısı olduğu kadar gerçekleştiği zamana da katkısı vardır. Kişi not alırken daha uyanık ve daha dikkatlidir. Bu şekilde öğrenme ve algılama becerisi daha yüksek olur.

 

Fikirlerinizin üzerinde etkin bir şekilde çalışırsınız

Not alarak çalıştığınız zaman, düşünmeniz gereken çerçeve tam anlamıyla bellidir. Hiçbir şeyi kaçırmadığınız ve akıl girdabınızda kaybolmadığınız için yaratıcılığınız en üst seviyededir. Bütün olumlu ve olumsuz yanları, en net şekilde görürsünüz.

 

Hiçbir fikriniz kaybolmaz

Not alınmayan fikirler hayata geçmemeye, not alınmayan bilgiler ise unutulmaya mahkumdur. Not alarak tüm riskleri minimuma indirirsiniz.  Bu notları yazarken ve okurken tekrardan ezberlersiniz. Beyin ve kas hafızası birlikte çalıştığı için, fikirleriniz kesinlikle kaybolmaz.

 

Aktif öğrenme sürecini başlatırsınız

Not alarak; karşılıklı iletişimde, toplantılarda veya aklınıza bir fikir geldiğinde o konu hakkında akıl havuzunuza almanız gereken bilgilerin ilk girişini yaparsınız. Bu şekilde, öğrenme sürecini başlatırsınız.

 

Değerlendirme ve eleştirme yeteneğiniz gelişir

Not almayı alışkanlık haline getirmeniz durumunda eleştiri ve değerlendirme yeteneğiniz gelişir. Bunun sonucunda düşünen ve daha iyiyi hedefleyen bir karaktere sahip olursunuz.

 

Not almanın püf noktaları:

İşte not almak için birkaç püf nokta:

Duyduklarınızı ve okuduklarınızı aynı şekilde not almayın. Aynı şekilde not almak enerjinizi ve zamanınızı boşa harcamanıza neden olur. Anladığınız şekilde aktardığınız notlar ise öğrenme sürecini hızlandırır.

Kısaltma ve sembol kullanmaya özen gösterin.

Notlarınızın üzerinden geçerken bu notları temiz bir kâğıda aktarmayı unutmayın.

Fosforlu kalem kullanmakla not almanın aynı şey olmadığını her zaman hatırlayın.

Önemli yerler için farklı renkte kalemler kullanın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Çalışma Performansını Atırmanın Yolları

Yalnızca Ofis Çalışanlarının Aşina Olduğu 9 Keyifli Durum

Yalnızca İşini Aşkla Yapan İnsanların Anlayabileceği 8 Harika Duygu

İş Yaşamının En Temel Sorunlarından Biri Olan Mobbing Nedir? Mobbing'e Karşı Ne Yapılmalıdır?

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri