BLOG

BLOG

İLKBAHARIN GELİŞİNİ MÜJDELEYEN 8 SAĞLIKLI YİYECEK


ilkbahar beslenmesi

Dört mevsimi en güzel halleriyle yaşamamıza olanak sağlayan bu verimli topraklar, aynı zamanda bize her mevsim çok sağlıklı ve lezzetli besinler de veriyor. Bizler de bu sayede doğru beslenerek her mevsime en iyi şekilde hazırlanabiliyoruz. İşte, ilkbahar da yaz aylarına hazırlanmak için en doğru zaman! Baharın gelişini müjdeleyen sağlıklı besinler bizleri tok tutuyor ve vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri kolaylıkla almamıza olanak tanıyor. Üstelik bu lezzetli bahar meyve ve sebzeleri varken, insanın sağlıksız atıştırmalıklara yaklaşası bile gelmiyor! Artık kışın tükettiğimiz besinleri, bahar yiyecekleri ve daha hafif lezzetlerle değiştirmenin zamanı geldi. İşte, baharın gelişiyle hayatımıza girecek 8 sağlıklı yiyecek!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

1. Enginar

Karaciğer sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen enginarı tüketmek için en doğru zaman, bahar aylarıdır. Harika bir protein ve lif kaynağı olan enginar, açlık krizlerini engelleyerek daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca, içeriğinde bulunan sinarin isimli madde sayesinde kötü kolesterolü doğal olarak azaltır. Üstelik, kalorisi de oldukça azdır. Bu nedenle bahar aylarında sofralarda sık sık enginara yer vermek gerekmektedir.

 

2. Çilek

çilek

Lezzetli bir bahar meyvesi olan çilek, gerçek bir C vitamini deposudur. Ayrıca sağlıklı bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Kalorisi oldukça düşük olan bu harika meyve uzun süre tok hissetmenizi sağlarken, bağışıklık sisteminizi de destekleyerek özellikle bahar aylarında artan salgın hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. 

 

3. Maydanoz

maydanoz

Baharın gelişini müjdeleyen bir diğer sağlıklı sebze olan maydanoz, ödem söktürücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda zengin vitamin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek bahar aylarında sıkça yaşanan yorgunluk hissinden de kurtulmanızı sağlar. 

 

4. Erik

Kış boyunca çok özlediğimiz erik, lif açısından zengin meyvelerin başında gelir. Zengin lif içeriği sayesinde, bağırsaklarda hızlıca şişerek iştahınızın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, göz sağlığı için de çok yararlıdır. 

 

5. Kuşkonmaz

A, C ve K vitamini gibi önemli vitaminler bakımından zengin olan kuşkonmaz, oldukça sağlıklı bir bahar sebzesidir. Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını destekler. Kuşkonmaz, antioksidan özelliği sayesinde de bağışıklığı güçlendirir ve gerçek bir kanser savaşçısıdır. 

 

6.  Pancar

pancar

Bir bahar sebzesi olan pancar; zengin miktarda protein, karbonhidrat ve diyet lifleri içerir. Ayrıca gerçek bir vitamin ve mineral deposudur. Bu zengin içeriği nedeniyle de sağlık açısından faydaları sayısızdır. Pancar, güçlü bir antioksidandır ve mide asidini dengeleyen; kolesterolü düşüren bileşenlere sahiptir. 

 

7. Havuç

havuç

Salataların ve yemeklerin vazgeçilmezi havuç, gerçek bir A vitamini kaynağıdır. Bu sayede karaciğer, göz ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca içeriğinde ciddi oranlarda K vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum bulunmaktadır. Bu zengin içeriği ile özellikle bahar aylarında bolca havuç tüketmekte yarar vardır.

 

8. Semizotu

Bir diğer sağlıklı bahar sebzesi olan semizotu, omega- 3 bakımından oldukça zengindir. Üstelik çiğ ya da pişmiş olarak tüketildiğinde de sağlığınıza olan faydaları değişmez. Bu nedenle gerçek bir kanser savaşçısı olan bu lezzetli sebzeye, bahar aylarında sık sık sofralarda yer vermek gerekir. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: