BLOG

BLOG

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN İPUÇLARI


Yazı geride bırakıp sonbaharı karşıladığımız şu günlerde hastalıklar da oldukça arttı. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığın düşmesiyle birlikte, vücudun hastalıklara karşı direnci azalabiliyor. Bağışıklık sistemi, vücudu dışarıdan gelen mikroplara ve enfeksiyonlara karşı koruyan bir yapı olduğu için, zayıflaması durumunda vücudu hastalıklara açık hale getiriyor. Dolayısıyla, "hastalık mevsimi" olarak nitelendirebileceğimiz bugünlerde bağışıklık sisteminizi güçlü tutarak sağlığınızı korumak son derece önemli. Günlük hayatta kolayca uygulayabileceğiniz bazı alışkanlıklarla bunu başarmanız mümkün. İşte mevsim geçişlerinde sizleri hastalıktan koruyacak ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak ipuçları...

 

Yeterli ve Verimli Uyuyun

Yeterli ve Verimli Uyuyun

Kaliteli ve düzenli uyku, birçok sağlık sorununun giderilmesinde anahtar niteliğinde bir rol oynuyor. Aynı şekilde uyku ve bağışıklık sistemi arasında da güçlü bir bağ bulunuyor. Yeteri kadar alınmış uyku, vücudun zinde kalmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bunun aksine kalitesiz bir uyku ise bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 7 saat uykuya ihtiyacı olduğunu söylüyor.

 

Su Tüketimini Arttırın

Su Tüketimini Arttırın

Su, bağışıklık sistemini güçlendirmek de dahil olmak üzere insan vücudu için birçok önemli rol oynuyor. Vücutta enfeksiyona karşı savaş halinde olan bağışıklık hücrelerini taşıyan lenf adındaki sıvı, büyük oranda sudan oluşuyor. Bu nedenle yeteri kadar su tüketilmediğinde vücut susuz kalıyor ve lenf hareketini yavaşlatıyor. Bu durum ise bağışıklık sisteminin düzenli işleyişini bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının önüne geçmek için günde en az 8 bardak su tüketmek gerekiyor.

 

Soğuk Duş Çok İşe Yarar

Soğuk Duş Çok İşe Yarar

Her gün 2-3 dakika soğuk duş almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Fakat soğuk duşun faydası yalnızca bununla sınırlı değil! Soğuk duşlar aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkları önlemek, solunum ve iskelet sistemleri için de oldukça yarar sağlıyor. Bunun yanında zihinsel sağlığı da olumlu yönde etkiliyor. Ancak unutulmaması gereken bir nokta şu ki, duştan çıktıktan sonra saçlarınızı iyice kurutmayı unutmayın! Soğumaya başlayan havaların etkisiyle hasta olmanızı istemeyiz.

 

Stresten Uzak Durun

Stresten Uzak Durun

Günümüzün en sık görülen hastalık kaynaklarından biri olan stres, vücut sağlığını her bakımdan olumsuz etkiliyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolu, stres ve kaygıyı azaltmaktan geçiyor. Yüksek seviyede seyreden ve uzun vadeli olan stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına hatta çökmesine neden olabiliyor. Bu durumu önlemek için günlük hayatın stresinden olabildiğince kendinizi uzak tutmanız gerekiyor. Stresi hafifletmek ve gevşemek için meditasyon, egzersiz ve yoga gibi aktivitelere başvurabilirsiniz.

 

Sağlıklı ve Bağışıklığı Güçlendirici Bir Diyete Girin

Sağlıklı ve Bağışıklığı Güçlendirici Bir Diyete Girin

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve düzgün çalışması için yapılması gerekenlerin başında doğru beslenme geliyor. Bağışıklığın güçlenmesi için paketli ve işlenmiş ürünleri diyetten çıkartmak ve bunlar yerine besleyici, doğal ürünler tüketmek fayda sağlıyor. Özellikle mevsim sebzelerini ve meyvelerini tüketmek, vücudun doğal dengesini koruyarak bağışıklığı güçlendiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip bazı besinleri ise şu şekilde sıralamak mümkün

  • Zerdeçal
  • Brokoli
  • Bitter çikolata
  • Yaban mersini
  • Tatlı patates
  • Ispanak
  • Zencefil
  • Sarımsak
  • Yeşil çay
  • Kefir
  • Ay çekirdeği
  • Badem
  • Portakal ve asitli meyveler
  • Kırmızı dolmalık biber

 

Bağışıklık sistemini zayıflattığı için uzak durulması gereken besinleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rafine şeker içeren yiyecekler
  • Trans yağlar
  • lşlenmiş paketli gıdalar
  • İşlenmiş etler (salam, sosis vb.)
  • Glüten içeren gıdalar

 

Vitaminler ve Takviye Gıdalar Kullanın

Yeteri miktarda vitamin ve mineral tüketimi de aslında dengeli beslenmenin önemli bir parçası. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olacak vitaminleri şu şekilde sıralayabiliriz:

B6 vitamini: Kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunarak bağışıklık sisteminin güçlendirir. Tavuk, somon, ton balığı, muz, yeşil sebzeler ve patates içerisinde B6 vitamini taşır.

D vitamini: Kemik sağlığını korumak ve daha güçlü kemiklere sahip olmak için D vitamini olmazsa olmaz. Güçlü kemikler ise güçlü bir beden ve güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. En iyi D vitamini kaynağı ise güneş.

C vitamini: C vitamini iyi bir antioksidan olmanın yanında tam bir bağışıklık dostu. Bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan bu vitamini portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek ve ananas gibi meyvelerden almanız mümkün.

Tüm bunların yanında, özellikle mevsim geçişlerinde zayıflamaya meyilli olan bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için bazı takviye gıdalardan da yararlanılabilir. Özellikle besinlerden yeteri kadar alınamayan vitamin ve mineraller için doğal yollarla üretilmiş takviye gıdalar tüketilebilir. Sizler de bu uygulamaları alışkanlık haline getirerek güçlü bir bağışıklık sitemine ve sağlıklı bir yaşama erişebilirsiniz.