BLOG

BLOG

YENİ BİR ÇALIŞMA MODELİ: HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMA SİSTEMİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI


Zaman geçtikçe iş hayatında yeni çalışma modelleri ortaya çıkmaya başladı. Günümüzde hem gelişen teknoloji hem yaşadığımız pandemi sebebiyle birçok farklı çalışma modeli deneniyor. İş-yaşam dengesi ve üretkenlik açısından geleceğin çalışma sistemi olarak görülen haftada 4 gün düzeni de bu modellerden biri. Başta Belçika olmak üzere bazı ülkelerde uygulanmaya başlayan bu sistem ile ilgili ilk izlenimler oluşmaya başladı ve bu çalışma modelinin kalıcı olup olmayacağı dünyada birtakım tartışmalara yol açtı. Çünkü her sistemde olduğu gibi haftada 4 gün çalışma modelinin de avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Peki, bu avantajlar ve dezavantajlar neler? Gelin, sistemin artılarına ve eksilerine geçmeden önce yeni çalışma modeline kısaca bir göz atalım.

 

Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Nedir?

Haftada 4 Gün Çalışma Modeli Nedir

Belçika hükümetinin 15 Şubat 2022'de onayladığı haftada 4 gün çalışma modeli, dünyada birçok ülke tarafından denenmeye başlandı. Pazartesiden perşembe mesai bitimine kadar çalışmayı benimseyen bu model, çalışanlara 3 günlük bir hafta sonu tatili sunuyor. Bu modelin hem işverenler hem çalışanlar açısından iş yaşamına katkısının ne olacağı ise tartışılmaya devam ediliyor. Aslında bu modelin tarihi 1950'lilere kadar dayanıyor. İşçi sendikaları 1950'lerde haftada 4 gün çalışma modelini uygulamaya koymak için çağrılarda bulunuyordu; ancak çalışanların daha verimli olacağını vurgulayan model, henüz yeni yeni uygulanmaya başlıyor. Tabii ki bu modelin uygulamaya koyulması ile ilgili farklı fikirler de ortaya atılıyor.

 

Haftada 4 Gün Çalışma Sisteminin Avantajları

Haftada 4 Gün Çalışma Sisteminin Avantajları

Dünyada yeni yeni gündeme gelen bu çalışma sisteminin hem işverenler hem çalışanlar açıcından birçok avantajı bulunuyor:

● Haftada 4 günlük çalışma modeli, çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığını daha iyi bir duruma getirip üretkenliğini artırıyor. Bu nedenle hastalık izinlerinin azalacağı öngörülüyor.

● Globalleşen dünyanın yoğun iş temposu, iki günlük hafta sonu tatilinde birçok insanın tamamen dinlenmesi için yeterli olmuyor. Bu modelle sağlanan 3 günlük hafta sonu tatili ise çalışanların sosyal hayat için kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmasına imkân tanıyor.

● İşletmelerin bu çalışma sistemi sayesinde yetenekli çalışanları kendisine çekmesine ve elinde tutmasına katkı sağlıyor.

● Haftada 4 günlük çalışma modeli, iş yeri maliyetlerini azaltmada epey etkili bir yöntem olarak görülüyor.

● Bu model, "Bir çalışan kaç saat çalışıyor?" sorusunun yerine "Çalışan ne kadar değer yaratıyor?" sorusunu gündeme getiriyor. Yani haftada toplamda ne kadar süre çalışıldığına değil, ne üretildiğine odaklanıyor.

● Haftada 4 gün çalışma sistemi, çalışanların daha az yorulmasını öngörüyor. Bu sayede modası geçmiş, etkisiz ve verimsiz iş fikirleri yerine yaratıcı, yenilikçi fikirlerin gelişmesini destekliyor.

 

Haftada 4 Gün Çalışma Sisteminin Dezavantajları

Yukarıda da belirtiğimiz gibi haftada 4 gün çalışma modelinin işverene ve çalışana sağladığı birçok yarar var. Tabii modelin bu avantajlarının yanında bir de dezavantajlarına göz atmak gerekiyor.

● Bu sistem çalışanların maaşları ve üretkenlikleri açısından şüphe uyandırıyor. Bazı işverenler bu sisteme geçildiği zaman az bir miktar da olsa maaş kesintisi yapılması gerektiğini savunuyor.

● Haftada 4 gün çalışma sisteminin bazı sektörler için verimli olacağını söylemek mümkün görünmüyor. Bu sektörlerin başında hizmet, üretim ve lojistik geliyor; çünkü bu iş kollarının hizmet açısından bazı fiziksel sınırları bulunuyor.

● Eğer haftada 5 günlük mesai süresi, hatta bazı sektörler için haftada 6-7 gün çalışma prensibi devam ederse 4 günlük çalışma sistemine geçen şirketlerin gecikmeler yaşayabileceği vurgulanıyor.

● Bu çalışma sistemi karmaşık iş gücü yapıları bulunan işletmeler için bazı zorluklar barındırıyor; çünkü bu tür şirketlerin bünyesinde bulunan departman ve bölümlerin iş gereksinimleri çok fazla olabiliyor.

● Haftada 4 gün çalışma sistemi, çalışanların ekiplerinden ve yöneticilerinden uzaklaşmasına neden olarak iş yeri bağlılıklarının azalacağı konusunda uyarılar veriyor.

● Bu sistem, zaten yoğun iş temposunda şirketle tam bağ kuramayan çalışanların 1 gün daha iş ortamından uzaklaşarak işten ayrılma oranlarının yükseleceğinin sinyallerini veriyor.

● Haftada 4 gün çalışma sisteminde yer alan çalışanlar görevlerini daha az zaman diliminde tamamlamaya odaklandığı için iş birliği, iş arkadaşlığı ve şirket içi paylaşım gibi konularda yeterli varlık gösteremeyebiliyor. Bu da şirket ortamında yalnızlaşan ve bencilleşen bireyler yaratıyor.

 Her ne kadar pek çok avantajı ve dezavantajı olsa da bu çalışma sisteminin verimliliğini zamanla göreceğiz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

Yalnızca İşini Aşkla Yapan İnsanların Anlayabileceği 8 Harika Duygu

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları