BLOG

BLOG

İŞ HAYATINDA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI


İş hayatı, zamanımızın büyük çoğunluğunu kapladığı için; iş ortamında, arkadaşlarımız, astlarımız ve üstlerimizle kurduğumuz iletişim, çok ama çok önemlidir. Çünkü doğru iletişim, bizi hem kendimizden emin kılar hem de yaptığımız işteki profesyonelliğimize yansır. Bu da iş hayatında doğru bir imaj oluşturmak için yapılacak en temel şeydir. Bu yüzden iş hayatında doğru iletişim kurmanın yollarını bilmekte ve bunlara her zaman özen göstermekte fayda var. İşte iş hayatında doğru iletişim kurmak için dikkate alabileceğiniz bazı öneriler.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden İlham Veren Sözler ve Yeni Bir İş Yerinde Nasıl Davranmalı?

Yaşamınızdaki sorunları, iş yerinizin kapısından girerken dışarıda bırakın.

Her insanın yaşamına dair büyük ya da küçük pek çok problemi olabilir. Ve tüm bunlar, ister istemez gün içinde insanın motivasyonunu düşürebilir. Bu motivasyon düşüklüğünün en fazla yansıyacağı alan da iş hayatıdır. Çünkü çalışan bir insanın yaşamının büyük bir kısmı, aslında iş yerinde geçiyordur. Bu yüzden, sorunlarınızı astlarınıza ve üstlerinize yansıtmamak için, profesyonel bir bakış açısı kazanmalı; iş yerinizin kapısından girerken, sorunlarınızı kesinlikle içeriye sokmamalısınız. 

 

Astlarınıza ve üstlerinize karşı her zaman kibar ve tatlı bir dil ile yaklaşın.

İnsan bazen kendi yaşamındaki stresi iş hayatına yansıtabildiği gibi; iş hayatındaki stresi de birlikte çalıştığı kişilere yansıtabilir. Ve bu stresi ne kadar saklamaya çalışırsak çalışalım; karşımızdakiler bunu ses tonumuzdan, mimiklerimizden hissedebilir. Hatta bazen istemeden, sinirimizi birlikte çalıştığımız insanlardan çıkarmaya çalışabiliriz. Oysa bunu yapmak, iş hayatındaki en önemli olumsuzluklardan birisidir. Sorun ne olursa olsun; karşımızdaki insana kibar ve tatlı bir dille yaklaşmalıyız.

 

Birlikte çalıştığınız insanlarla aranıza doğru bir mesafe koyun.

İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Bu yüzden iş arkadaşlarınızla arkadaş olmanızdan daha normal ve olumlu bir durum yok. Sonuç olarak, günümüzün büyük çoğunluğunu iş yerimizde onlarla geçiriyoruz; hatta yeri geliyor, ailemizden bile daha çok onları görüyoruz. Ancak çalışırken, iş arkadaşlarımızla aramızdaki yakınlığı bir kenara bırakmamızda büyük fayda var. Çünkü iş hayatı, bir parça profesyonellik gerektirir ve fazla samimiyet içeren arkadaşlıklar, yeri geldiğinde çalışma ortamını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda iş arkadaşlarına karşı soğuk davranmak ve onlardan uzak durmaya çalışmak da olumsuz bir tavırdır. Bunun yerine onlarla aranıza doğru bir mesafe koyabilir ve dengeyi sağlayabilirsiniz.

 

Rekabet güzeldir; ama emeğe saygı daha güzeldir. İş arkadaşlarınıza saygı duyun.

İş hayatında herkes emeğinin karşılığını almak ister ve elbette bu son derece normaldir. İnsanlar, emeklerinin karşılığını almak için de kendilerini göstermeye çalışabilirler. Ancak bazen kendimizi göstermeye çalışırken; bir başkasının emeğini görmezden gelebilir ve ona haksızlık edebiliriz. İşte yanlış olan da budur. Hırsla kaplı bir rekabet, ne bize ne de bir başkasına fayda sağlar. Aksine bu hırs, bizim iş ortamımızda değerimizi kaybetmemize neden bile olabilir. Bu yüzden kendi emeğimizin her zaman farkında olmalı; ancak bunu yaparken de iş arkadaşlarımızın emeklerine saygı göstermeliyiz.

 

Kimsenin işinizi küçük görmesine izin vermeyin ama kimsenin işini de küçük görmeyin.

İş hayatında, her çalışan çok değerlidir. Ve bu değerlerden birinin zarar görmesi bile, tüm dengeyi bozabilir. Bu yüzden en basit gördüğünüz işten; en önemlisine kadar, aslında her iş, o iş yeri için aynı hayati öneme sahiptir. Bu yüzden iş yerinizdeki her pozisyona, aynı saygıyı göstermelisiniz.

 

Örtülü mesajlar vermek yerine; her zaman açık ve net olun.

İş hayatında, üstü kapalı mesajlar vermek son derece yanlış bir davranıştır. Çünkü siz karşınızdaki insana bir şey anlatmak için nasıl bir mesaj verirseniz verin; eğer yeterince açık değilseniz, sizi anlamadığı için ona kızamazsınız. Bu tarz tavırlar, birçok yanlış anlamayı beraberinde getirir. Bu yüzden profesyonel bir tavırla, astlarımıza ve üstlerimize her zaman dürüst, açık ve net olmalı; yanlış anlaşılmalara mahal vermemeliyiz.

 

Kararlarınızın arkasında durun ve verdiğiniz sözleri tutun.

İster ast ister üst olun, iş hayatında eğer bir söz verdiyseniz, onu mutlaka yerine getirmelisiniz. Çünkü doğru iletişimin en önemli gerekliliklerinden biri de güvendir. Ancak birbirine güvenen insanlar, birlikte çalışabilir ve başarıya ulaşabilirler. Sözlerinizi yerine getirmeniz, hem insanların size karşı olumlu bir bakış kazanmasını sağlar hem de sizinle birlikte çalışma isteklerini arttırır. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz: