BLOG

BLOG

YAZ MEVSİMİNİN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ KARPUZ HAKKINDA 8 BİLGİ


Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz; güzel görüntüsü, lezzetli ve serinletici özelliğiyle gönlümüzde taht kurmuştur. Lezzeti ve görüntüsünün yanı sıra oldukça faydalı bir meyvedir. Bağırsak sorunlarına olan faydası ve bağışıklık sistemini desteklemesi, bu faydalardan sadece birkaçıdır. Gelin, mucize meyve karpuz hakkında derlediğimiz bilgileri hep birlikte inceleyelim…

 

Karpuz nasıl bir meyvedir?

Karpuz

Karpuz sert kabuğa, bol çekirdeğe sahip olan ve çiçekleri sarı açan bir tür meyvedir. Yaprakları geniş, sert ve parçalıdır. Uyumlu bir meyveli bitki olan karpuz, Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde karpuzun yetiştiği en bilindik şehrimiz Diyarbakır'dır. Ülkemizde yetişen karpuz türleri arasında ise; yenidünya karpuzu ince kabuklu ve açık rengiyle, gülle karpuzu ise kışlık bir karpuz olmasıyla dikkat çekmektedir.

 

Karpuzun besin değerleri nedir?

100 g karpuzun içeriğinde; 30 kalori, 7.5 g karbonhidrat, 0.4 g lif, 0.61 g protein, 0.15 g yağ, 0 mg kolesterol, 569 IU A vitamini, 8.1 mg C vitamini, 112 mg potasyum, 7 mg kalsiyum, 0.24 mg demir bulunmaktadır.

 

Karpuzun faydaları nelerdir?

Karpuzun faydaları

Karpuzun birçok faydası bulunmaktadır. Karpuz; kilo vermeye yardımcı olur, likopen içeriğiyle kalp ve damar sağlığını korur, yine likopen içeriği ile kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur, kan basıncı korur, kalsiyum ve potasyum içeriğiyle bu eksikleri tamamlar, A vitamini içeriği ile cildin nemli kalmasına yardımcı olur, böbreklerin daha verimli çalışmasını sağlar, uyku problemlerine ve kas ağrılarına iyi gelir ve sitrülin içeriği ile yağ birkimini önler.

 

Karpuzun özellikleri nelerdir?

Karpuzun özellikleri

Karpuz, düşük kalorisi ve yüksek su miktarı ile yazın en sevilen meyvelerinden bir tanesidir. Sıcak toprakları seven karpuz, tohumla ekilmektedir. Hızlı bir şekilde büyüdüğü gibi, sulak bölgeleri sevmektedir. Toprak yüzeyinde küçük çiçekleri bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidandır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Detoks diyetlerinde sıkça yer almaktadır.

 

Karpuz nasıl seçilir?

Karpuz nasıl seçilir? Bu, karpuz severler için oldukça önemli bir sorudur. İyi karpuz nasıl anlaşılır, hemen bu konuya açıklık getirelim. Öncelikli olarak çatlak ve farklı renk dağılımları olan karpuzlar seçilmemelidir. Daha sonrasında ağırlığına bakılmalıdır, ağır karpuz sulu karpuz anlamına gelmektedir. Açık ve koyu yeşil şeritlerden oluşan karpuzun alt ve üst kısmına bakılmalıdır. Alt ve üst kısımlarda bu şeritlerin renklerinin açık renge doğru değiştiği görülürse karpuz alınmamalıdır. Bu renk dağılımının bir bütün olmasına özen gösterilmelidir. Girintili çıkıntılı karpuzlar seçilmemelidir. Sapı eğer kesilmemişse, sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sapı kıvrık kıvrık olmalıdır. Karpuzun iyisi, vurarak da test edilebilir. Karpuz, bir el alta bir el üste gelecek şekilde tutulur. Üstteki el ile karpuza vurulur. Tok, derin ve titreşimli bir sesi var ise karpuz sulu ve tatlıdır.

 

Karpuz hakkındaki ilginç bilgiler nelerdir?

  • İlk yabani karpuz Afrika'nın güneyinde keşfedilmiştir.
  • Bazı karpuz çeşitleri 90 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir.
  • Dünyadaki karpuz çeşidi 1200'den fazladır.
  • Dünyanın en ağır karpuzu Guiness Rekorlar Kitabı'na giren 159 kg ağırlığındaki karpuzdur.
  • 90'dan fazla ülkede karpuz yetişmektedir.
  • Karpuzun %92'si su ve %6'sı şekerdir.
  • Türkiye, dünyanın en çok karpuz üreten ikinci ülkesidir.
  • Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyve karpuzdur.
  • Kralların mezarlarına ruhlarının beslenmesi için karpuz koyulması, Mısır'da eski bir gelenekti.

 

Karpuzla yemek, tatlı ve içecek yapılır mı?

Karpuzla birçok tarif yapmak mümkündür. Karpuz pizza, karpuz sufle, karpuzlu dondurma, karpuz pasta, karpuz püreli buzlu çay, karpuzlu cheesecake, karpuzlu smoothie, sodalı karpuz kokteyli ve karpuzlu limonata bunlardan bazılarıdır.

 

Karpuzun bir zararı var mıdır?

Karpuzun bir zararı yoktur. Fakat her gıdada olduğu gibi, fazla tüketilmesi sonucunda bazı sonuçlar doğabilir. Çocuklarda aşırı tüketim sonrasında deri kızarıklığı, tüm yaş gruplarında ise aşırı tüketim sonrasında bulantı, şişkinlik ve hazımsızlık görülebilir. Ayrıca karpuz, potasyum içerikli bir meyvedir. Bu yüzden kanlarında potasyum miktarı yüksek olan kişiler, kas sorunlarına sebebiyet vermemek için karpuz tüketimine dikkat etmelidirler.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: