BLOG

BLOG

İLKBAHAR AYLARININ EN TAZE 12 MEYVE VE SEBZESİ


İlkbahar; ağaçların çiçek açarak doğayı selamladığı, hava sıcaklığının artması ile içimizin ısındığı bir mevsim. Kış mevsiminin kasvetli ve soğuk duruşundan sonra adeta bir mucize gibi doğa yeniden uyanışa geçiyor. Karların erimesi ve bol yağış alması ile toprak suya kavuşuyor. Ve bizler de toprağın bize sunduğu taze meyve ve sebzelere ulaşmış oluyoruz. Hücrelerin yenilenmesi, dokuların onarımı, hastalıklara karşı direnç sağlaması gibi sayısız faydası ile sebze ve meyveler her daim beslenmemizde öncelik kazanıyor. Peki yaklaşmakta olan ilkbahar mevsiminde hangi besinleri tüketmemiz gerekiyor? İşte sizler için ilkbahar meyve ve sebzeleri! 

 

1. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Havuç

Havuç

İlkbahar sebzeleri arasında yer alan şifa deposu havuç A vitamini yönünden oldukça zengin. Araştırmalara göre haftada beş defa tüketildiğinde kadınlarda kalp krizi ve felç oranını yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde 2 havucun ise erkeklerde kolesterolü yüzde 10 azaltma etkisi var. Adeta doğal bir mucize olarak karşımıza çıkan havuç kabızlık, ergenlik sivilceleri, görme bozuklukları gibi pek çok farklı rahatsızlıkta farkını ortaya koyuyor.

 

2. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Enginar

Enginar

Mart-Mayıs arasında en taze haline ulaşabildiğimiz bir ilkbahar sebzesi olan enginar, lifli yapısı ve içerdiği C vitamini ile sofralarınızın gözdesi olmaya aday! Karaciğer sağlığında etkili olan enginar özellikle alkol tüketenler için de bolca tavsiye ediliyor. Mide dostu olmasının yanı sıra migren ağrıları ve kan şekerini düşürmede de oldukça faydalı. Ayrıca kilo verme sürecini desteklemesi ile yaza daha sağlıklı ve fit girmek isteyenler için de iyi bir yardımcı.

 

3. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Çilek

Çilek

Hem görüntüsü hem de içeriğindeki vitaminlerle oldukça cezbedici ve bir ilkbahar meyvesi olan çilek her derde deva meyvelerden biri. Kansere karşı koruyucu etkisinden kansızlık şikayetini azaltan etkisine kadar sayısız faydası var. Çok iyi bir antioksidan olması ile bağışıklık sistemimizin dostu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle içerdiği bolca demir ve fosfor ile demir eksikliği yaşayan kadınların da bir numaralı yardımcısı.

 

4. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Erik

Erik

Çoğumuzun ilkbaharı bekleme sebebi olan ilkbahar meyvesi erik, beden ve zihin yorgunluğunu gidermede oldukça etkili. Ayrıca tuzsuz diyet uygulayan kişiler için de bir alternatif olma imkanı sunuyor. Kurutularak da tüketilen erik, içerdiği A vitamini ile cilde iyi geliyor ve yüzü gençleştiriyor. Aynı zamanda Florida Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada kuru eriğin diğer kuru meyvelere oranla kemik erimesine karşı daha etkili olduğu belirtiliyor.

 

5. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Turp

Turp

Turp gibi olmak isteyenlerin sofralarından eksik etmeyeceği bir ilkbahar sebzesi!  Yılın tüm zamanlarında rahatça bulunsa da turpun en taze haline ilkbaharda ulaşılıyor. Lezzetli bir sebze olmasının yanı sıra C, B1 ve B2 vitaminleri yönünden de oldukça zengin olan turp astım ve bronşite iyi geliyor. Doğal soğutucu özelliği ile de sıcak havalarda tüketilmesi vücut ısısını düşürmedeki etkisini gözler önüne seriyor.

 

6. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Bezelye

Bezelye

Adeta bir besin deposu ve bir ilkbahar sebzesi olan bezelye içerdiği lektin proteinleri ile kan pıhtılarının oluşumunu engelliyor. Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önleyen bezelye aynı zamanda rahim ağzı ve yumurtalık kanseri gibi rahatsızlıkların engellenmesi noktasında da vücudu destekleyen sebzeler arasında.

 

7. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Elma

Elma

Kış ve bahar aylarında taze taze tüketebildiğimiz elma, bolca antioksidan içermesinin yanı sıra toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor. Massachusetts Lowell Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmaya göre günde iki bardak elma suyu içmek, Alzheimer riskini de azaltıyor.

 

8. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Kuşkonmaz

Kuşkonmaz

Fransız Kralı 14. Louis'nin favori yiyeceği olan kuşkonmaz, Avrupa'da "kralların yemeği" olarak anılıyor. Kalbi güçlendiriyor, idrar yolu sağlığını koruyor. Depresyona karşı da en etkili bitkilerden biri.

 

9. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Yenidünya

Yenidünya

Malta eriği ya da sarıkız olarak bilinen yenidünya A vitamini yönünden oldukça zengin. Sinirleri güçlendiriyor, böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Diyet listelerinizde yer alabilecek yenidünya ani acıkma krizlerini önlüyor ve düşük kalorisi ile sizi tok tutuyor.

 

10. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Maydanoz

Maydanoz

Maydanoz deyip geçmeyin! Ödem söktürücü, ateş düşürücü, kansere karşı koruyucu. Aynı zamanda cilde canlılık katıyor, kirli kanı temizliyor. Saçların canlanmasında da oldukça faydalı.

 

11. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Kiraz

Kiraz

Özellikle Mayıs ayında hem karnımızı hem de gözlerimizi doyuran kiraz, böbreklerin dostu! Vücudu toksik maddelerden temizliyor, fazla ilaç tüketimi sonucu yorulan karaciğerin yükünü azaltıyor.

 

12. İlkbahar Meyve Ve Sebzeleri: Bakla

Bakla

Mevsimin kıştan bahara döndüğünün habercisi baklanın bitkisel protein ve lif oranı oldukça yüksek. Bu sayede doygunluk hissini arttırarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda içerdiği folik asit ile hamileler için vazgeçilmez olan bakla, anne karnında bebeğin gelişimine de olumlu katkılar sağlıyor. Bir diğer mucizevi özelliği de levodopa zenginliği ile Parkinson hastalığının semptomlarını hafifletiyor olması.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: