BLOG

BLOG

EVDE YOGA NASIL YAPILIR? NE TÜR EKİPMANLAR GEREKİR? YAPABİLECEĞİMİZ HAREKETLER NELERDİR?


 

Pandemi süreci ile birlikte evlerimizde çok daha fazla vakit geçirmeye başladık ve zamanımızı daha verimli kullanabilmek için çeşitli aktivitelere yöneldik. Puzzle yapmak, spor yapmak, yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmek veya yeni bir hobi edinmek gibi... Fakat bu sürecin başından beri diğer aktivitelere kıyasla fazlasıyla ilgi çeken ve öne çıkan bir şey var. O da, evde yoga yapmak. Peki evde yoga yapmak sanıldığı kadar zor mu veya yoga yapabilmek için ne gibi ekipmanlara ihtiyacımız var?

 

Matın Üstüne Çıkın ve Rahatlayın

Yoga, dışarıdan baktığımız zaman çok zor ve karmaşık görünse de aslında biraz çabayla hepimizin yapabileceği hareketlerden oluşuyor. Dolayısıyla evde yoga yapmak veya yoga yapmayı öğrenmek sanıldığı kadar zor değil.

Peki yoga yapmaya nereden başlamalıyız ve bu konuda kimlerden yardım alabiliriz? Birçoğunuzun bu soru üzerine fazla düşündüğünü ve bu sebeple bir türlü yogaya başlayamadığını tahmin edebiliyoruz. YouTube ve Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden ücretsiz ders videoları yayınlayan birçok eğitmen var, bu eğitmenlerin yanı sıra belirli bir ücret karşılığında online veya yüz yüze ders veren eğitmenler de bulunuyor.

Yogaya yeni başlamış veya belli bir seviyeye gelmiş olabilirsiniz, yapmanız gereken tek şey kendinize uygun eğitmeni bulmak. Bu noktada sosyal medya aracılığıyla yayınlanan derslere katılmak belli bir zaman kısıtlaması olmadığı için avantajlı olabilirken özel ders almak da daha hızlı ilerlemenizi sağlayabilir.

 

Başlamak İçin Tek İhtiyacımız: Yoga Matı

Yoga Matı

Yoga yaparken hangi ekipmanlara ihtiyaç duyacağımız aslında tamamen bulunduğumuz seviye ile ilgili. Fakat en temel ihtiyacımız bir adet mat. Yoga matı kaymadan ve dengemizi kaybetmeden hareketlerimizi yapmamıza olanak sağladığı gibi dizlerimiz ya da ellerimizle yerden destek almamızı gerektiren hareketlerde de sert zeminin canımızı yakmasını engeller.

 

Daha İleri Seviyede Olanlar İçin: Spor Lastiği ve Bloklar

Eğer yogayı başlangıç seviyesinde bırakmak istemez ve işi bir tık ileriye götürürsek o zaman matın dışında birtakım ekipmanlara ihtiyacımız olabilir. Özellikle esneme hareketlerinde işimizi oldukça kolaylaştıracak olan spor lastiği ve dengemizi kurmamızın zorlaştığı veya yerden destek almamızı engelleyen ileri seviye hareketlerde bloklar birer kurtarıcı işlevi görür.

 

Evde Uygulayabileceğiniz Yoga Hareketleri

1. Güneşe Selam

Güneşe selam; başlangıç seviyesinde de, daha ileri seviyelerde de en çok karşılaşacağımız hareketlerden biri. Seviyemiz ilerledikçe üstüne farklı hareketler ekleyerek yapabileceğimiz güneşe selam hareketinin en temel versiyonunu yapmak için sırasıyla şu adımları izlememiz gerekir:

Omurgayı uzun tutarak matın önünde ayağa kalkıyor ve ellerimizi göğüs kafesimize getiriyoruz.

Derin bir nefes alırken kollarımızı yanlardan gökyüzüne doğru uzatıyoruz.

Nefes verirken ellerimizi matın önüne getirmeye çalışıyor ve eğiliyoruz. Bu noktada dizlerimizi hafifçe bükebilir ve karnımızı üst bacaklarımıza yaslayabiliriz.

Birkaç nefes sonra kollarımızı tekrar gökyüzüne uzatarak başladığımız pozisyona geliyoruz ve ellerimizi göğüs kafesimizin ortasına gelecek şekilde birleştiriyoruz.

 

2. Çocuk Duruşu

Çocuk duruşu

Yogada çok yorulduğumuz ve dinlenmek istediğimiz zaman sıklıkla başvurduğumuz egzersizlerden biri olan çocuk pozu, belki de en kolaylardan biri. Zorlayıcı hareketler yüzünden hızlanan kalp atışlarımızı tekrar normale döndürebileceğimiz bu hareketi yapabilmek için:

Dizlerimizin üstünde kalça topuklara gelecek şekilde oturuyoruz. Bu esnada dizleri kalça genişliğinde açabilir ya da kapalı tutabiliriz.

Ellerimizi ister öne doğru, ister bedenin iki yanından uzatarak alnımızı mata yaslıyoruz. İşte bu kadar!

 

3. Aşağı Bakan Köpek

Aşağı bakan köpek de aynı çocuk pozu gibi yogada yorulduğumuz zamanlarda başvurabileceğimiz ve nefesimizi dengelememiz için bize zaman sağlayan bir hareket. Aşağı bakan köpek için:

Dizlerimiz kalça kemiklerinin altında ve ellerimiz omuz başlarının altında olacak şekilde duruyoruz.

Nefes alırken yavaşça dizlerimizi yerden kaldırıyoruz ve kalça tavana doğru giderken topuklarımızı yere getirmeye çalışıyoruz.

Vücudumuz bu harekete alışana kadar ayaklarımızla pedal hareketi yapabiliriz, bu şekilde bedeni iyice ısıtma şansına sahip oluyoruz. Eğer topuklarımız ilk seferde yere gelmiyorsa endişelenmemize gerek yok çünkü bu pozda asıl önemli olan omurgayı olabildiğince uzun tutmak.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Spor Salonunda mı Yoksa Dışarıda mı Egzersiz Yapmak Daha Faydalı?

Açık Havada Spor Yapmanın Faydaları

Her Gün 30 Dakikalık Bir Yürüyüşün Sağlığımıza Olan Faydaları!

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Anadolu Yakasında Yeşilin İçerisinde Koşu ve Yürüyüş Yapabileceğiniz Yerler