BLOG

BLOG

AÇIK HAVADA SPOR YAPMANIN FAYDALARI


açık havada spor

Kış ayları, daha çok kapalı ortamlarda vakit geçirmemize neden oluyor. Malum, havalar soğuk olduğundan yapacak fazla bir şey yok... Hal böyle olunca, insanlar da kendilerini kafelere, spor salonlarına atıyor ve kısa bir süre sonra istenmeyen son: Hayattan, her şeyden ve en çok da spordan sıkılmak! Oysa açık havada spor yapmanın öyle çok faydası var ki... Üstelik sıkılma şansınız neredeyse yok denecek kadar az. Çünkü açık hava, insanın enerjisini daima yüksek tutmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden soğuk demeyin, çıkın sokaklara, parklara ve ormanlara! İşte açık havada spor yapmanın 8 önemli faydası…

 

1. D vitamini

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak, çok fazla güneş görmediğimiz bir gerçek. İşte bu da modern insanın sık sık D vitamini eksikliği problemiyle karşılaşmasına neden oluyor. D vitamini vücut tarafından üretilmediği ve besinlerden de alınamadığı için, mutlaka güneşe çıkmak gerekiyor. D vitamini eksikliği ise depresyon, dolaşım bozuklukları, Alzheimer gibi istenmeyen durumları tetikleyebiliyor. Bu nedenle açık havada spor yapmak, D vitamini almanın da bir yolu aslında. Siz de doğa yürüyüşü vb. açık hava sporlarıyla, vücudunuza ihtiyacı olan D vitamini kazandırabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

 

2. Oksijen

Özellikle kış aylarında insanlar çalışsa da çalışmasa da kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçiriyor. Üstelik kapalı ortamlar, kış aylarındaki salgın hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Açık havada spor yapmak ise daha fazla oksijen demek! Bu nedenle spor salonlarının kirli havasına mahkûm olmak yerine; açık havada spor yaparak daha fazla oksijen alabilirsiniz.

 

3. Kış depresyonu riskini azaltması

Özellikle kış ayları, depresyon riskini ciddi şekilde artırıyor. Çünkü gerek kapalı havalar gerekse sürekli kapalı ortamda bulunmak, hem D vitamini eksikliğine hem de temiz hava solumamaya neden oluyor. Bu nedenle açık havada spor yaparak kış depresyonu yaşama ihtimalinizi en aza indirgeyebilirsiniz. Açık hava, enerjini yükseltmek için birebirdir!

 

4. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi

Özellikle orman gibi doğayla iç içe yerlerde spor yapmak, insan üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bu sırada bolca oksijen alacağınız için, bağışıklık sisteminizi de güçlendirmiş olursunuz. Vücudunuz bu sayede, zararlı unsurlara karşı daha dayanıklı olur.

 

5. Stresi azaltması

Stresli olunan zamanlarda yürüyüş yapmak ya da sadece dışarıya çıkmak bile insana nasıl da iyi geliyor değil mi? Bir de açık havada spor yaptığınızı düşünün! Açık havada ve özellikle doğal ortamlarda spor yapmak, stresi azaltmaya ve daha dinç hissetmeye ciddi şekilde yardımcı oluyor. Bu sayede kan basıncınız düşüyor ve daha rahat hissettiğiniz için geceleri daha rahat bir uyku uyuyabiliyorsunuz.

 

6. Morali ve özgüveni artırması

University of Essex'te yapılan bir araştırmaya göre açık havada spor yapmak moralinizi yükseltiyor ve kendinize olan güveninizi artırıyor! Bilim insanları, açık havada spor yapmanın hayatınızı bile değiştirebileceğini iddia ediyor. Bu nedenle, yaz kış demeden açık havada ve doğada bol bol vakit geçirmek gerek!

 

7. Metabolizmayı hızlandırması

Açık havada spor yapmanın faydalarından biri de metabolizma hızını artırması. Çünkü açık havada bolca oksijen alabiliyor ve daha fazla nefes alıp verebiliyorsunuz. Bu da bize daha hızlı metabolizma ve daha kolay yağ yakımı olarak geri dönüyor. Daha ne olsun?

 

8. Disiplin kazandırması

Eğer sabahları uyanmak konusunda zorluk çekiyorsanız; sporu hayatınıza katarak bu sıkıntınızı hafifletebilirsiniz. Uyanır uyanmaz kendinizi dışarıya atmayı ve spor yapmayı deneyin; göreceksiniz ki kısa bir süre sonra bu, alışkanlık haline gelecek. Bunu yaptığınızı görünce, kendinizi daha iyi hissedecek ve spora karşı daha istekli olacaksınız. Ardından tüm bu olumlu duygular, ister istemez hayatınızın diğer bölümlerine yansıyacak!

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir: