BLOG

BLOG

EVDEKİ VAKTİNİZİ KALİTELİ HALE GETİREBİLECEĞİNİZ 6 AKTİVİTE


Bugünlerde küresel bir salgın olduğu için hepimiz evlerimizdeyiz. Evde vakit geçirmek oldukça keyifli; fakat belirsizlik, zamanın uzaması ve rutinlerden uzaklaşmak birçoğumuzda stres yaratıyor. Bu stresin oluşmaması için ise bu süreci avantaja çevirip verimli kullanmamız büyük önem taşıyor. Eğer var olan bu sürece ‘’hep isteyip de vakit ayıramadığımız şeyler’’ için doğmuş bir zaman olarak bakarsak kişisel gelişimimize katkı sağlayabiliriz. Bu sayede hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza katkı sağlayabiliriz. Peki karantina günlerinde evdeki vaktimizi kaliteli hale getirebileceğimiz aktiviteler nelerdir? İşte cevaplar.

 

Spora zaman ayırarak fiziksel ve mental sağlığınızı destekleyin

evde spor yapmak

Hep diyordunuz ya ‘’Spor yapmak istiyorum ama işten çıkıp bir de spora mı gideyim?!’’ İşte fırsat ayağınıza geldi. Bağışıklığın oldukça önemli olduğu bu günlerde düzenli olarak spor yaparak bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Düzenli olarak spor yapmak vücutta mikro hasarlar yaratarak bağışıklık sistemini hücrelerini ve onarımı desteklemektedir. Mental açıdan da ödül hormonu (dopamin) ve mutluluk hormonu (serotonin) bilinen hormonların salınımı desteklemektedir. Bununla birlikte akciğer kapasitesini arttırmak, fiziksel performansı geliştirmek, tansiyonu kontrol altında tutmak, kalp rezervini arttırmak gibi onlarca faydası bulunmaktadır. Bu doğrultuda evde olduğunuz bugünler de gönlünüzden geçen her türlü sporu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden uygun fiyatlara dambıl setleri, pilates ekipmanları veya spor aksesuarları satın alabilirsiniz. Eğer nasıl spor yapacağınızı bilmiyorsanız; YouTube ve Instagram üzerinde işinin ehli personal trainer’ları takip edebilir, mobil aplikasyonlar indirebilir veya online olarak kurslar satın alabilirsiniz.

 

Online platformlardan kurs alarak kendinizi geliştirin

Online kurs

Bugünlerde online platformların önemini tekrardan anladık. Bu durum önümüze bir avantaj olarak çıktı. İşte bu avantajı en iyi şekilde kullanılabileceğimiz aktivitelerden bir tanesi ise online platformlardan kurs satın almak. Bildiğiniz bir şeyi geliştirmek, hiç bilmediğiniz bir şeyi öğrenmek veya gerçekten ne istediğinize karar vermek mi istiyorsunuz? Hemen çeşit çeşit kursların yer aldığı bir online platforma kaydolun. Kategorilere ve kurs içeriklerine bakın. İngilizce, yazılım, grafik tasarım, spor, kişisel gelişim, sağlık, müzik gibi onlarca kategoriyle öğrenmenin uçsuz bucaksız dünyasına giriş yapın.

 

Sevdiklerinizle zaman geçirerek ve iletişim kurarak daha mutlu ve güvende hissedin

sevdikleriniz ile zaman geçirin

Ailenizle, eşinizle, sevgilinizle veya ev arkadaşınızla bir evi paylaşıyor olabilirsiniz. Okul, günlük yaşam koşuşturmacası veya iş derken birlikte geçirilen keyifli zamanlar günden güne azalmış ve bu doğrultuda iletişiminiz de zayıflamış olabilir. Siz başka şeylerin stresini yaşarken olaylara yeterince derinlemesine bakamamış, yakınlarınızla yeterince vakit geçirememiş olabilirsiniz. Zamanın bol olduğu bugünlerde sevdiklerinizle beraber vakit geçirmeyi unutmayın. Onlarla sohbet edin, toplu oyunlar oynayın, film izleyin, belli konular üzerine muhabbet edin, eski günleri yad edin. Açık ve güçlü bir iletişim bu enerji alanına dahil olan herkesi güvenli ve mutlu hissettirecektir.

 

Meditasyon ile duygularınızı dengeleyin

Günlük yaşamın koşuşturmacasında fiziksel olduğu kadar mental olarak da kendimize vakit ayıramayız. Bu noktada kendimizi tanımamız ve duygusal dengemizi sağlamamız oldukça zor olur. Tıpkı bir arabanın 10.000 bakımı gibi, bir evin haftalık temizliği gibi; mental olarak bakımımızı yapmamız, duygularımızı dengelememiz, iç temizlik yapmamız ve yaşanılanlara farklı bakış açılarından bakarak sindirmemiz büyük önem taşır. İşte bu noktada en iyi yol meditasyondur. Siz de sabah kalktığınızda veya gün içinde meditasyon yaparak stresinizi azaltabilir, anksiyetenizi kontrol edebilir ve öz farkındalığını geliştirebilirsiniz.

 

Daha kalıcı bilgiler ve uçsuz serüvenler için kitap okuyun

kitap okuyun

Çok klişe gibi gelecek ama mutlaka kitap okuyun! Dijital çağın bize sunduğu mükemmel avantajlar var. Fakat dijital platformlardaki ve cihazlardaki aşırı hız bizim kaydedici değil tarayıcı beyinler olmamıza neden oluyor. Yani bilgileri kısa bir süreliğine hafızamızda tutuyor ve daha sonrasında onları siliyoruz. Çünkü akış fazla olduğu için hiçbir şeyi ama hiçbir şeyi kaçırmak istemiyoruz. Fakat basılı materyaller öyle değil. Bir kitabı elinize aldığınız zaman bir sayfaya dokunmanız bile ona odaklanmanız için yetiyor da artıyor. Basılı olarak okunan edebi eserlerin tadı bir başka ve bilgiler daha kalıcı oluyor. Bu yüzden bu dönemde edebi, tarihi veya bilgi kitapları olsun mutlaka ama mutlaka kitap okuyun. Kim bilir belki de evde olduğunuz bu günlerde okuduğunuz kitap sizi eşsiz bir serüvene davet edecek ve dünyada yolculuk yapacaksınız. J

 

Ayrıca bu aktiviteleri de yapabilirsiniz:

Tabii ki evde yapabileceklerinizin sonu yok. Yukarıda verdiklerimiz yapabileceğiniz ana aktiviteler. Bunun dışında nasıl yapılır videoları izlemek, yoga yapmak, ileriye dönük olarak yapılacaklar listesi hazırlamak ve bunun üzerine düşünmek, müzik listeleri hazırlamak, dizi ve film izlemek, podcast dinlemek, ev temizliği yapmak, telefon üzerinden sevdiklerinizle konferans yapmak, mutfağa girerek yemek yapmak, bahar temizliği yapmak, internet üzerinden yeni bir enstrüman öğrenmek, online müze gezmek gibi onlarca aktivite yapabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: