BLOG

BLOG

KARİYER BASAMAĞININ İLK ADIMI: STAJ


staj

Kariyer basamağının ilk adımı stajdır. Birçok kişi, stajı getir götür işleri yapmak olarak algılasa da aslında durum böyle değildir. Staj yapmak, iş tecrübesi kazanmak; ne isteyip istemediğini anlamak, hedefleri belirlemek, iş sahibi olabilmek, pratik kazanmak ve çevre oluşturmak için oldukça önemli ve gerekli bir dönemdir. Staj yapmadan geçen bir öğrencilik, birçok eksikliği de beraberinde getirebilir. Bu yüzden, öğrencilik döneminde staj yapmanın faydaları oldukça fazladır. Staj yaparak hayata 1- 0 önde başlanabilir. İşte staj yapmanın faydaları!

 

İş ağınızı oluşturmaya başlarsınız

iş ağı

Staj yaparken hem staj dönemini verimli geçirebilir hem de ileriki çalışma hayatında size yeni kapılar açabilecek insanlarla tanışabilirsiniz. Bu insanların bilgileri ve deneyimleri, hedeflerinize emin adımlarla yürümenize yardımcı olacaktır.

 

İş tecrübesi kazanırsınız

iş tecrübesi

İş tecrübesi derken, olayın iki boyutu bulunmaktadır. Bu tecrübe, yapmak istenmeyen ve yapmak istenen şeyler için oldukça önemlidir. Eğer bir hedefe sahipseniz ve bunun doğrultusunda bir staja başladıysanız; her staj günü hedefinize biraz daha yaklaşmanız demektir. Bir diğer yandan staj döneminde, ne yapmak veya ne yapmamak istediğinizi de anlayabilirsiniz. Bu yüzden staj dönemi iş tecrübesi kazanmak için oldukça önemli bir dönemdir.

 

Kendinize olan güveniniz artar 

Staj döneminde yapabildiğiniz ve yapamadığınız birçok şey hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Güçlü yanlarınıza daha fazla güç katar, zayıf yanlarınızı geliştirirsiniz. Bu durum ise kendinizi bilmekten kaynaklı olarak kendinize olan güveninizi artırır. İş görüşmelerinde özgüvenli bir şekilde davranırsınız.

 

Mesleki gelişiminize katkı sağlarsınız

Mesleki gelişiminize katkı

Staj ortamında okuduğunuz bölümün veya ilgi duyduğunuz alanın tam ortasında olduğunuz için, oranın atmosferini tam anlamıyla kavrarsınız. İşe girdiğiniz zaman, herhangi bir eksikliğiniz olmaz. Bu dönemde okul zamanınızda öğrendiğiniz teorik bilginin üzerine daha fazla teorik bilgi kattığınız gibi, pratiğiniz de artar.

 

Direkt olarak işe başlayabilirsiniz

Şirketler stajyerlere potansiyel bir çalışan olarak bakarlar. Bu yüzden staj dönemini sağlıklı ve başarılı geçiren stajyerleri işe almayı tercih ederler. Çünkü bu stajyerler hem iş için gereken deneyime sahip olmuştur hem de şirketin atmosferini tam anlamıyla kavrayabilmişlerdir.

 

 

Teoride öğrendiğiniz her şeyi pratiğe dökersiniz

Okul teori öğrenmek için mükemmel bir yerdir. Fakat birçok okul, pratik için doğru ortam olmayabilir. Staj ise pratik için en mükemmel zamandır! Bu pratik, deneyiminizin oldukça hızlı bir şekilde artmasını sağlayabilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: