BLOG

BLOG

ÖĞRENCİLİK DÖNEMİNDE ÇALIŞMANIN MEZUNİYET SONRASI İŞ HAYATINA KATACAĞI FAYDALAR!


okurken çalışmak

Okurken çalışan birçok üniversite öğrencisi görüyoruz. İyi ama bu öğrenciler sadece para için mi çalışıyorlar? Yoksa hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerliyorlar mı? İşte öğrencilik döneminde çalışmanın mezuniyet sonrasında iş hayatına katacağı bazı faydalar…

 

Para

Akla ilk gelen fayda ile başlayalım. Öğrencilik döneminde çalışanlar; staj dönemi var ise bu dönemi atladıktan sonra, yok ise direkt olarak para kazanmaya başlıyorlar. Erken yaşlarda para kazanmanın mutluluğunu tatmalarının yanı sıra, bu paranın kontrolünü sağlamayı da öğrenmiş oluyorlar. Yani iş hayatına başladıklarında, parayı yönetmekte zorluk çekmeyerek tasarruflu ve rahat bir hayat yaşıyorlar. 

 

Teorik bilgi ve pratik

teorik bilgi

Öğrencilik döneminde çalışanlar; teorik bilgiyi yerinde öğrenirler ve en önemlisi de bu teorik bilgiyi pratiğe geçirebilecekleri bir ortamda bulunurlar. Bu ikisi arasındaki bağlantı oldukça önemlidir. Çünkü öğrenciyken çalışmayan kişi, mezun olduktan sonra pratik yapmakla ve yeni bilgiler öğrenmekle vakit kaybeder. Fakat öğrenciyken çalışan kişi, daha mezun olmadan hem okul bilgisinin üzerine yeni bilgiler koyar hem de bu bilgilerin pratiğini yapar. Bu teorik bilgi ve pratik ile mezun olunduğu zaman hedefler net olarak belirlenmiş olur.

 

Kendini tanıma

Okurken çalışmak, kişiye kendini tanıma olanağını sağlar. Kişi, bu süreç içerisinde kendini birçok olumlu veya olumsuz durumun içinde bulur. Olumsuz durumlar eksiklerini görmesini sağlarken, olumlu durumlar ise güçlü yanları hakkında farkındalığını artırır. Bu sayede kişi, yeni mezun olduktan sonra iş hayatına kendini bilerek başlar ve eksiklerini tamamlamaya çalışır.

 

Zaman yönetimi

Okurken çalışanlar, zaman yönetimini tam anlamıyla öğrenirler. Etkin yaşam tempoları ile hayatlarını kontrol altına alırlar. Kazandıkları bu önemli özellik, yeni mezun olduklarında etkili bir şekilde çalışmalarını; bunun doğrultusunda başarılı olmalarını sağlar.

 

İş bulma şansı

iş bulma

Öğrencilik döneminde çalışmayanlara kıyasla çalışanlar, çok daha kolay iş bulabilmektedir.  Çünkü öğrencilik döneminde çalışan kişi, teorik bilgi ve pratiğe sahiptir. Bu özelliklere ek olarak genç ve enerjik olması da iş bulmasını kolaylaştırır. Şirketler bilgi ve pratiğe sahip kişilerle çalışmak istemektedir. Öğrencilik döneminde çalışmayan yeni mezunlar ise iş yerleri tarafından, daha düşük olasılıkla tercih edilmektedir. Bunun sonucunda ise bu kişiler işsizlikten dolayı başka sektörlerde çalışmaktadır. Bu istenmeyen sonucun doğrultusunda okuduğu seneler ve bilgi birikimi boşa gitmektedir. Yıllar sonra kendi sektörüne dönmek istediğinde ise sektörel bilgilerinin eskimesi sonucunda kabul görmemektedirler.

 

Staj ve deneme dönemini atlamak

İşte bir güzel fayda daha! Öğrencilik döneminde çalışan kişiler yeni mezun olduklarında, şirketlerin staj ve deneme dönemlerine maruz kalmamaktadır. Çünkü, onlar öğrencilik dönemlerinde bu dönemi çoktan atlamışlardır ve sahneye tam donanımlı olarak çıkarlar. 

 

Referans

Bilgiye ve pratiğe sahip olan bu öğrenciler, aynı zamanda önemli referanslara da sahip olacaklardır. İş başvurularına, dolu bir cv götürme şansı yakalarlar. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatı İçin Faydalı Olabilecek Beden Dili Kuralları

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Hayatında Çalışma Performansını Arttırmanın Yolları

İş Hayatında Duygusal Zekanın 5 Avantajı

Bir İş Görüşmesinde Asla Kurmamanız Gereken 8 Cümle