BLOG

BLOG

İŞ HAYATI İÇİN FAYDALI OLABİLECEK BEDEN DİLİ KURALLARI


 

İletişim, hiç konuşmadığımız zamanlarda bile devam eder. Olmayan şeyler var gibi görünür ya da olan şeyler yok gibi görünür. Bu yüzden bazen sadece kelimeler önemli olmaz; ağzımızdan çıkan kelimelerin vücudumuz ile nasıl desteklendiği de oldukça önemli olur. İşte iş hayatında iyi bir izlenim bırakabilmeniz için mutlaka bilmeniz gereken beden dili kuralları.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Yöneticilerden İlham Veren Sözler

Dik oturun

Omuzları düşürmek karşıda yorgun ve bitkin bir izlenim bırakabilir. Bu yüzden kambur oturmak yerine duruşunuzu düzeltmelisiniz. Kambur durmanız sizi güvenli olmayan biri olarak gösterebilir. Duruşunuz düzgün, omuzlarınız geride ve kollar serbest bir şekilde durmaya özen gösterin.

 

Kendi alanınızın farkında olun ve sahiplenin

Ofiste oturduğunuz yerde veya toplantılar esnasında, yeteri kadar süre geçtikten sonra kendinizi olabildiğince rahat hissedin. Kendi alanlarınızda rahat davranmak ve kontrol sahibi olmak, iş arkadaşlarınız üzerinde güçlü bir izlenim bırakır.

 

Avuç içlerinizi gösterin

Avuç içini göstermek konuya hakim olduğunuzu ve dürüstlüğü temsil eder. Bu karşıdaki kişiyi büyük ölçüde rahatlatır. Avuç içini göstermeyerek konuştuğunuz kişilerde savunma mekanizması devreye girer.

 

Saçınızla fazla oynamayın

Saçınızla fazla oynamak, karşıdaki insanda, gergin veya fazla enerjik olduğunuz izlenimi yaratabilir. Ya da negatif düşüncelere kapılacağı şekilde, başka şeylerle ilgilendiğinizi ve görünüşünüze çok önem verdiğinizi düşünebilir. Karşıdaki insana önem verdiğinizi ve onda olduğunuzu hatırlatmak için saçınızla oynamayın.

 

Kollarınızı her zaman bağlamayın

İş arkadaşlarınızla herhangi bir konu hakkında konuşurken kolları kavuşturarak dinlemek, oldukça sakıncalı bir harekettir. Bu, karşıdaki kişiye "Fikrine katılmıyorum, kendimi iletişime kapatıyorum" demektir. İkincil olarak, yorgunluktan kaynaklı bir şekilde kolları dinlendirmek için yapılır. Fakat birincil anlamı çok daha yüksektir. Bundan dolayı birisiyle iletişim halindeyken kolların kavuşturulmaması oldukça önemlidir. 

 

Göz teması kurmayı unutmayın

Göz teması kurmak, sizin güvenilir bir insan olduğunuz algısını yaratır. Fakat sosyal alanı geçerek, direkt olarak karşıdaki kişiye bakmak bir tehdit algısı da oluşturabilir. Bu yüzden normal seyrinde göz teması kurmayı unutmayın. Bu dürüst, özgüveni yüksek ve güvenilir bir insan olduğunuzun göstergesidir.

 

Gerçek bir tokalaşma gerçekleştirin

Tokalaşma iyi bir izlenim açısından oldukça önemlidir. Araştırmalar el sıkışmanın vücut dilinde en önemli adımlardan biri olduğunu gösteriyor. Karşıdaki kişinin elini acıtmadan, kısa süreli ve özgüvenli bir şekilde sıkabilirsiniz.

 

Nefesinizi alın ve nefes verirken konuşun

Sağlıklı iletişim temeli düzgün nefes alıp vermekten geçiyor. Derin nefes alıp vermek sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu sayede kan basıncımız düzenlenir ve stres hormonumuz azalır. Bu da karşıdaki kişiyle ılımlı bir iletişimin anahtarıdır.

 

Ellerinizi hareket ettirin ve saklamayın

Eğer sürekli olarak ellerinizi saklamaya çalışırsanız bu, ortamda gergin bir algı yaratır. Şüpheli tavırlar sergilememek için aşırıya kaçmayarak, konuşmalarınızı destekleyecek şekilde ellerinizi hareket ettirin.

 

Dinlerken başınızla onay vermeyi unutmayın

Karşılıklı iletişimde her zaman söz ile onay vermek antipatik bir etki bırakabilir. Göz teması ile destekleyeceğiniz şekilde başınızı sallayarak onay vermek oldukça önemlidir. Bu karşıdaki kişiye “seni dinliyorum” demenin bir başka yoludur. Aynı zamanda takdir ve keyifli bir sohbet olduğunun göstergesidir. Fakat bu hareket çok fazla tekrar edilmemelidir.

 

Sürekli olarak saate bakmayın 

Biriyle iletişim halindeyken sürekli olarak saate bakmak karşıdaki kişiye saygı duymadığınız anlamına gelir. Bu karşıdaki kişiye "çabuk konuş, fazla vaktim yok" demektir. Bu sabırsızlık örneği kesinlikle yapılmamalıdır.

 

Abartılı mimiklerden kaçının

Abartılı mimikler karşıdaki insana güven sorunu yaşatabilir. Abartılı mimikler yerine küçük ve kontrollü olanlar tercih edilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: