BLOG

BLOG

İSTANBUL’UN TARİHİ DEĞERLERİ: AYASOFYA CAMİİ


İhtişamlı büyüklüğü, iç süslemelerinin zenginliği ile büyüleyici, tarihi yaşanmışlıkları ile benzersiz Ayasofya, İstanbul’un tarihi yarımadası (Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili İstanbul şehrinin ilk kurulduğu ve geliştiği bölge) olan Suriçi’nde, Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alır.

ayasofya

Tarihi sit alanındaki, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma pek çok saray, kilise, çeşme, cami, dikilitaş ve konak arasında görkemli yapısıyla Ayasofya Müzesi, kültür, sanat ve mimarlık dünyasının başyapıtlarından biridir.

 

1500 Yıllık Ayasofya Tarihi!

Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup, aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. Üstü ahşap çatı ile örtülü 1. kilise, İmparator Konstantios tarafından M.S. 360 yılında yaptırılmış ve 404 yılında çıkan yangında yanmış, İmparator II. Theodosios tarafından 415 yılında yeniden inşa ettirilen 2. kilise, 532 yılında çıkan Nika İsyanı ile yıkılmıştır. 3. yapı ise, İmparator Justinianos tarafından 537 yılında tamamlattırılan günümüz Ayasofya’sı…

Doğu Roma İmparatorluğu hükümdarlarının taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak yüzyıllarca katedral işlevi görmüş, orijinal adı Hagia Sofia olan Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra, Mimar Sinan’ın katkılarıyla camiye çevrilir. 1930 yılına kadar cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934’te Atatürk’ün isteği ile müze olarak düzenlenir ve halen müze olarak hizmete açıktır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Osmanlı Mimarisinin "Koca Sinan"ı Mimar Sinan'ın Görmeniz Gereken 10 Eseri

Ayasofya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bizans İmparatoru I. Justinianos tarafından M.S. 532-537 yılları arasında, dönemin iki önemli mimarı olan Trallesli (Aydın) Anthemios ve Miletoslu (Balat) İsidoros’a yaptırılmış olan Ayasofya’nın yapım çalışmalarında, 100 mimar ve her mimarın ekibinde 100 işçi çalıştığı belirtiliyor.

Dünyanın en eski katedrali unvanına sahip Ayasofya, tüm tarihi yapıtlar arasında, yapımı en hızlı sürede (sadece 5 yılda) tamamlanan eşsiz bir eserdir.

Dünyanın en uzun süre ile (15 yy) ibadet yeri olarak kullanılan yapılarından Ayasofya, 7.500 m² yüzölçümü ve kubbe çapı ile günümüzde dördüncü sıradadır.

Çok özel bir mimariye sahip olan Ayasofya, orta nef denilen büyük bir orta mekân, güney ve kuzeyde yer alan 2 yan nef, doğusunda yer alan absid ve batı tarafında kapıların yer aldığı iç ve dış kartekslerden oluşmuş iki katlı bir yapıdır.

 

Ayasofya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Ayasofya Müzesi, İstanbul Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı’ndadır. Araç ile gidilmesi mümkün olsa da yoğun kalabalığın olduğu bölgede park alanı bulmakta güçlük çekebilirsiniz.

Taksimden; Raylı ulaşım Füniküler ile Kabataş’a ve oradan tramvay ile Sultanahmet’e rahatlıkla gelinebilir.

Havaalanından; Metro ile Aksaray’a, oradan da tramvay aracılığı ile Sultanahmet’e ulaşılabilir.

Üsküdar ve Kadıköy’den vapur ile Eminönü’ne gelindiğinde, yürüme mesafesindeki Sultanahmet’e tramvay ile de gidilebilir.

 

Ayasofya Müzesi Hangi Saatler Arası Ziyaret Edilebilir? Nasıl Giriş Yapılıyor?

Ayasofya Müzesi, pazar dâhil her gün ziyarete açık! Sadece Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri yarım gün ziyarete kapatılıyor. Kart sistemi ile giriş yapılan müzeye, Müzekart gişesinden temin edilebilen kartlar ile girilebiliyor.

Kış tarifesinde 09.00-17.00 saatleri arasında (son giriş saati 16.00) olmak üzere müze gezilebilir.

Yaz tarifesinde ise, 09.00-19.00 saatleri arasında (son giriş saati 18.00) ziyaret edilebilir.

 

Ayasofya Gezi Programı için Tavsiyeler

Dünyanın en önemli kültür ve tarih mirası, 8. harikası sayılan Ayasofya, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Görülmesi gereken yerler arasında bulunan Ayasofya için, siz de mutlaka gezi programı yapmalısınız.

Bu muhteşem eseri doya doya gezebilmeniz için, erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederiz. Bu önemli şahesere ek olarak çevredeki Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Dikilitaş gibi önemli eserler için de zaman ayırmalısınız.

Sultanahmet Meydanı’ndaki park ve kafelerde dinlenirken, Sahaflar çarşısında bulabileceğiniz Ayasofya ile ilgili pek çok eserden birini okuyabilirsiniz. Kapalıçarşı gibi muazzam bir tarihi alışveriş merkezinde, sevdiklerinize, dostlarınıza hediye almak için çok heyecan verici parçalar bulabilirsiniz.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilmedikleriniz

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: